KÖPTIPS: Lönsamma kontrakt

Publicerad 2012-05-11 09:05

Aktieanalys När kontraktstillverkaren Nolato släppte siffrorna för sitt första kvartal kunde bolaget rapportera en återhämtning med god efterfrågan inom alla tre affärsområden, telekom, medicinteknik och industri.

De två sistnämnda affärsområdena dominerar sett till både omsättning och resultat. Samtidigt kämpar telekom med att återhämta sig lönsamhetsmässigt.  

Visserligen lyckades bolaget visa vinst för telekom under första kvartalet i år, efter det mycket svåra 2011, men långsiktigt känns det inte helt självklart att en relativt liten spelare som Nolato ska klara av att konkurrera i telekomnischen i Kina med drakar som Foxconn.

Nolato har dock hårdnackat vägrat sälja av telekomverksamheten, vilket förhoppningsvis är en positiv signal om bolagets långsiktiga konkurrensutsikter i Asien.  

För medicinteknik är situationen en helt annan. Genom en hög andel förvärvad tillväxt har man tagit affären inom medicinteknik från runt 100 miljoner i omsättning 2003 till uppemot 1,2 miljarder i dag. Det är en snittillväxt på över 30 procent per år, där det senaste förvärvet av Cope Allman Jaycare, som konsolideras från 1 april, bidrar med 270 miljoner i omsättning på årsbas.

För det betalade man strax under fem gånger rörelseresultatet före avskrivningar, lite beroende på hur stor tilläggsköpeskillingen blir. Det är 15-20 procent högre än Nolatoaktien själv handlas, men å andra sidan bidrar förvärvet till att höja marginalen och väntas bidra med 40-50 öre per aktie på helårsbasis redan första året.

Sett till balansräkningen är bolaget i gott skick. Efter förvärvet av Cope Allman Jaycare uppgår nettoskulden till strax över förra årets rörelseresultat före avskrivningar och soliditeten är kvar över målet om 35 procent. Dessutom har bolaget varit en stabil högutdelare i flera år. Dock valde man att sänka extradelningen från 3 till 2 kronor i år, vilket gav en total utdelning på 5 kronor motsvarande en direktavkastning på 7 procent.

Även om man valt att inte lämna någon prognos så reviderade bolaget upp lönsamhetsmålet med en procentenhet till en rörelsemarginal på 8 procent så sent som häromåret på grund av den ökade andelen medicinteknik.

Den nivån vågar vi dock inte räkna med att man når varken i år eller nästa år. På vår prognos handlas aktien till ett p/e-tal runt 9 gånger nästa års vinst. Det är inte dyrt för ett bolag av Nolatos kvalitet.  

Trots risken för utdragen press på telekomsidan gör den fina balansräkningen och möjligheten till fortsatta värdeskapande förvärv inom medicinteknik att Nolato borde bli en vinnare och vi rekommenderar köp.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
SEB och Getinge vinnare på rapportdriven börs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Svanberg dumpar hela innehavet i Hexagon
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Gunnebo handlas igen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Jessica Gow /TT
Aktie
Telia: Samtal med Bonnier pågår fortfarande
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Asien
Asien: Nedgångar i Kina
Rapport
HiQ sänkte rörelseresultatet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringar
Blackrock: Dags att stabilisera portföljenFöredrar amerikanska aktier.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta