Swedbank lanserar ETF:er

Publicerad 2012-05-07 11:44

Swedbank blir nästa svenska storbank att ge sig in på marknaden för börshandlade fonder (ETF:er). Detta då man i dag lanserar tre nya fonder för handel på Nasdaq OMX.

– Som en av Nordens ledande kapitalförvaltare är det naturligt att vi utvecklar vårt utbud till att omfatta ETF:er som ett komplement till vårt förvaltade fonderbjudande. Det är en marknad som växer och som en ledande kapitalförvaltare vill vi erbjuda både befintliga och nya kunder även denna möjlighet, säger Thomas Eriksson, VD på Swedbank Robur.

De tre nya fonderna är:

  • Swedbank Robur ETF OMXS30, som följer indexet OMX Stockholm 30 GI, som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen.
  • Swedbank Robur ETF OMXS30 Bull 2 som följer indexet OMX Stockholm 30 GI, och har en hävstång på två. Fonden stiger och sjunker alltså dubbelt så mycket som indexet.
  • Swedbank Robur ETF OMXS30 Bear -1 har en daglig exponering på -100 procent mot indexet OMX Stockholm 30 GI.

En ETF är ett börshandlat värdepapper som följer ett index, en råvara eller en korg av tillgångar. Det noterade produktutbudet hos NASDAQ OMX har mer än fyrdubblats de senaste tre åren och under 2012 har omsättningen i ETF:er på NASDAQ OMX Stockholm ökat med 30 procent de första fyra månaderna jämfört med motsvarande period 2011.

Den svenska marknaden domineras stort av Handelsbanksägda XACT Fonder, som länge var ensamma på marknaden. Under förra året gav sig SEB in på marknaden med fonder under beteckningen SpotR. Och nu ger sig alltså även Swedbank in på den växande marknaden.

Precis som XACT OMXS30 är Swedbank Roburs OMXS30 fysiskt replikerande, det vill säga fonden köper de underliggande aktierna. SpotR:s motsvarande fond är däremot syntetisk, vilket innebär att den återskapar innehaven via finansiella instrument. Det samma gäller för de tre fondbolagens samtliga Bull- och Bearfonder inriktade på OMXS30.