”Vet du varför kommer du förbi hindret!”

Publicerad 2011-11-03 15:14

Plan A är aldrig den rätta. Det var ett av många tips publiken fick från fyra unga, skånska entreprenörer under European Job Days i Malmö.

En av punkterna under dagen var ett seminarie, där bland andra Mattias Tyrberg (Saplo), Filip Larsson (TILF), Martin Walfisz (Planeto) och Sara Ohlsson (Hinnerdu.se) svarade på frågor som rörde deras entreprenörskap.

En stor del av samtalet kretsade kring att hitta rätt personer när man anställer, att hitta sitt eget team och att hitta delägare att lita på.

Martin Walfisz, som 1997 startade spelföretaget Massive ihop med Christian Pérez, tog död på idén om det viktiga med en lång rekryteringsprocess.

– Jag letade efter rätt person genom ett forum på nätet, och Christian skrev till mig i ett mail att han var en datanörd. Jag kände inte Christian alls, han var aldrig operativ i verksamheten och vi jobbade på olika platser, han i Stockholm och jag i Ronneby.

Mattias Tyrberg påpekade att det var viktigt att utgå från vilket typ av team du behöver. Är ditt företag teknikbaserat måste någon kunna koda, och någon måste kunna ekonomi.

– Det viktiga är att de brinner för samma sak som du. Och hur hittar du rätt personer? Att sätta in en annons är ett sätt. Bästa kompisen är också ett sätt, sa han, och la sedan till en varning.

– En massa människor är villiga att gå in i företaget om de får ”en andel” – men deras kontakter är inte värt ett dugg om de inte brinner för det. Vill de ha andelar ska de köpa aktier för samma pris som alla andra, på så sätt visar de att de brinner för företaget, sa Mattias Tyrberg.

När moderatorn Stefan Engeseth, själv entreprenör, frågade publiken vad som hade hindrat dem från att starta eget svarade en del mumlande att de var för fega. Hela panelen enades om att entreprenörskap i grunden handlade om att våga. Filip Larsson tipsade om nyttan att umgås med andra som startat bolag, och la till följande:

– Anställ innan ni vet hur det fungerar att anställa. Det kommer att motivera er till att ni vill lära er.

Från publiken kom en fråga om hinder – hur gör ni när ett stort hinder dyker upp på vägen?

– Då är det bra med ett team, svarade Sara Ohlsson.

Filip Larsson ställde genast en motfråga: Varför ska du förbi hindret? Hans filosofi gick ut på att den entreprenör som kommer upp med ett svar på frågan varför kommer också att ta sig förbi hindret. Men den som inte vet varför kommer aldrig förbi.

– Hinder stöter man på hela tiden, sa Mattias Tyrberg. Ofta är de små, stora hinder dyker upp mer sällan. Gråt i 24 timmar, sedan ska du vakna och lösa det.

Martin Walfisz öppnade upp för att alla hinder måste man faktiskt inte klättra över. Han tyckte att ett hinder kunde leda till att man istället korrigerade kursen.

– Kan vi dra nytta av den nya situationen? Om Google släpper en produkt som är som vår, då har vi verkligen hittat rätt, men då får vi kanske också ändra lite och hitta en ny nisch.

Mot slutet gick ordet till en kvinna i publiken. Hon berättade att hon väldigt gärna ville bli entreprenör men att hon inte hade några idéer alls kring vad hennes företag skulle göra.

– Ta dig till universiteten, svarade Mattias Tyrberg. Där finns många idéer, och forskare behöver jobba med drivna entreprenörer.

– Men jag vill inte samarbeta med någon eller ha delägare, jag vill göra allt själv, fick han till svar från kvinnan.

– Kopiera det som sker i USA och ta till den lokala marknaden, svarade Mattias Tyrberg och syftade på de tre bröderna Samwer som startat flera tyskspråkiga kloner av amerikanska internetfenomen, bland annat Groupon.

En man i publiken hängde genast på, men vände på frågan: hur mycket ska man berätta om sin entreprenörsidé när man till exempel letar efter delägare eller finansiärer.

Martin Wafisz:

– Ofta är entreprenörer alldeles för hemlighetsfulla och försiktiga. Det som det finns ont om är de som kan förverkliga idéer. Berätta om din idé, det är mitt råd till dig. Din allra första idé är ändå sällan den rätta, utan den omarbetas ofta under vägen.

Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Rapporter
Analytikernas förväntningar inför onsdagens rapporterTre storbanker rapporterar
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Börsen
Lätt positivt på tisdagsbörsen
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF:s tillväxt svagare än väntatFlaggar för lägre efterfrågan fjärde kvartalet
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019