”Vet du varför kommer du förbi hindret!”

Publicerad 2011-11-03 15:14

Plan A är aldrig den rätta. Det var ett av många tips publiken fick från fyra unga, skånska entreprenörer under European Job Days i Malmö.

En av punkterna under dagen var ett seminarie, där bland andra Mattias Tyrberg (Saplo), Filip Larsson (TILF), Martin Walfisz (Planeto) och Sara Ohlsson (Hinnerdu.se) svarade på frågor som rörde deras entreprenörskap.

En stor del av samtalet kretsade kring att hitta rätt personer när man anställer, att hitta sitt eget team och att hitta delägare att lita på.

Martin Walfisz, som 1997 startade spelföretaget Massive ihop med Christian Pérez, tog död på idén om det viktiga med en lång rekryteringsprocess.

– Jag letade efter rätt person genom ett forum på nätet, och Christian skrev till mig i ett mail att han var en datanörd. Jag kände inte Christian alls, han var aldrig operativ i verksamheten och vi jobbade på olika platser, han i Stockholm och jag i Ronneby.

Mattias Tyrberg påpekade att det var viktigt att utgå från vilket typ av team du behöver. Är ditt företag teknikbaserat måste någon kunna koda, och någon måste kunna ekonomi.

– Det viktiga är att de brinner för samma sak som du. Och hur hittar du rätt personer? Att sätta in en annons är ett sätt. Bästa kompisen är också ett sätt, sa han, och la sedan till en varning.

– En massa människor är villiga att gå in i företaget om de får ”en andel” – men deras kontakter är inte värt ett dugg om de inte brinner för det. Vill de ha andelar ska de köpa aktier för samma pris som alla andra, på så sätt visar de att de brinner för företaget, sa Mattias Tyrberg.

När moderatorn Stefan Engeseth, själv entreprenör, frågade publiken vad som hade hindrat dem från att starta eget svarade en del mumlande att de var för fega. Hela panelen enades om att entreprenörskap i grunden handlade om att våga. Filip Larsson tipsade om nyttan att umgås med andra som startat bolag, och la till följande:

– Anställ innan ni vet hur det fungerar att anställa. Det kommer att motivera er till att ni vill lära er.

Från publiken kom en fråga om hinder – hur gör ni när ett stort hinder dyker upp på vägen?

– Då är det bra med ett team, svarade Sara Ohlsson.

Filip Larsson ställde genast en motfråga: Varför ska du förbi hindret? Hans filosofi gick ut på att den entreprenör som kommer upp med ett svar på frågan varför kommer också att ta sig förbi hindret. Men den som inte vet varför kommer aldrig förbi.

– Hinder stöter man på hela tiden, sa Mattias Tyrberg. Ofta är de små, stora hinder dyker upp mer sällan. Gråt i 24 timmar, sedan ska du vakna och lösa det.

Martin Walfisz öppnade upp för att alla hinder måste man faktiskt inte klättra över. Han tyckte att ett hinder kunde leda till att man istället korrigerade kursen.

– Kan vi dra nytta av den nya situationen? Om Google släpper en produkt som är som vår, då har vi verkligen hittat rätt, men då får vi kanske också ändra lite och hitta en ny nisch.

Mot slutet gick ordet till en kvinna i publiken. Hon berättade att hon väldigt gärna ville bli entreprenör men att hon inte hade några idéer alls kring vad hennes företag skulle göra.

– Ta dig till universiteten, svarade Mattias Tyrberg. Där finns många idéer, och forskare behöver jobba med drivna entreprenörer.

– Men jag vill inte samarbeta med någon eller ha delägare, jag vill göra allt själv, fick han till svar från kvinnan.

– Kopiera det som sker i USA och ta till den lokala marknaden, svarade Mattias Tyrberg och syftade på de tre bröderna Samwer som startat flera tyskspråkiga kloner av amerikanska internetfenomen, bland annat Groupon.

En man i publiken hängde genast på, men vände på frågan: hur mycket ska man berätta om sin entreprenörsidé när man till exempel letar efter delägare eller finansiärer.

Martin Wafisz:

– Ofta är entreprenörer alldeles för hemlighetsfulla och försiktiga. Det som det finns ont om är de som kan förverkliga idéer. Berätta om din idé, det är mitt råd till dig. Din allra första idé är ändå sällan den rätta, utan den omarbetas ofta under vägen.

Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Rapport
Epiroc över förväntan
Rapport
Rörelseresultatet bättre än väntat för Trelleborg
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Urstarkt resultat för VolvoMen orderingången minskar
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rapportbolag fortsätter tynga börsen
Foto: Björn Larsson/TT
Rapport
Starkt resultat av Swedish Match
Aktie
Eco Wave Power sjunker 32 procent i handelspremiären
Rapport
Nordeas resultat under förväntanVd missnöjd med utvecklingen
Rapport
Electrolux slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning sjunker
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Ökad vinst för Intrum
Rapport
Essitys resultat strax under förväntan
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier