Molnskolan del 4: E-bokföring

Publicerad 2012-01-09 12:00

Tjänsten Fortnox är e-bokföring utan wow-faktor: tryggt och prisvärt och utan överraskningar. Men det är inte bokföring 2.0, snarare 1.5. Oslipade kanter och brist på smarta funktioner drar ner betyget.

Med marknadens andra e-bokföringstjänst i färskt minne är det svårt att bli riktigt upphetsad av Fortnox. I Molnskolan del 3 testade vi Speedledger och det är omöjligt att inte jämföra de två. Men lite orättvis blir jämförelsen om man inte samtidigt tittar på priset. Speedledger må kännas som en Mercedes och Fortnox som en Passat i jämförelse, men smakar det så kostar det. Fortnox kostar mindre än hälften av Speedledger. Men för att kunna bedöma om Fortnox kan passa dig, låt oss titta närmare på hur  tjänsten är uppbyggd och vilka styrkor och svagheter den har.

För att tydliggöra så är alltså även Fortnox inget program som du laddar ner och installerar på din dator utan en tjänst som du kör direkt i webbläsaren. Dina bokföringsdata laddar du alltså upp till företagets servrar. Det här innebär att du med hjälp av din inloggning har tillgång till ditt företags räkenskaper på vilken dator som helst med internetuppkoppling.

En funktion som imponerade hos Speedledger var direktkopplingen mellan bokföringskontot bank och själva banksaldot. I Fortnox finns en liknande funktion. Tjänsten tar emot kontoutdragsfiler från Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank. Stöd för Nordea fanns inte i skrivande stund men ska enligt Fortnox vd Jens Collskog komma på plats inom kort.

Liksom i Molnskolan del 3 lägger vi upp ett riktigt företag för att kunna bedöma hur svårt det är att komma igång för en vanlig egenföretagare som gör sin egen bokföring.

Eftersom vi är långt inne på året när testet görs så börjar vi med att importerat en SIE-fil med verifikat från ett annat bokföringsprogram. Därefter vill vi stämma av bankkontosaldot mot bokföringen. Efter lite kamp och ett samtal med supporten inser jag att det inte räcker att importera ingående balanser för att få checkavstämningen att fungera, jag måste också fylla i banksaldo. Har man sedan, som jag, klumpat ihop ett par intäkter på samma verifikat, så kan tjänsten naturligtvis inte para ihop rätt bankdragning med rätt verifikat. Då måste man göra en manuell avbockning. Bokar man bara varje bankhändelse för sig så kan Fortnox i de flesta fall hitta rätt på den. Det är en bra funktion som underlättar en kontinuerlig bankavstämning. Men helt automatiskt är det inte. Man får ställa in hur många dagar framåt och bakåt i tiden programmet ska leta efter matchningar. Lägger man till exempel in en betalning långt före den faktiskt ska dras så får man vara uppmärksam på vilket datum man faktiskt bokar den på.

Den vanligaste vyn man jobbar i ser precis ut som i ett bokföringsprogram och den skiljer sig inte särskilt mycket åt heller. För mig har begreppet e-bokföring blivit synonymt med förenkling och automatisering. Det är på den punkten som det känns att Fortnox mera är bokföring 1.5 snarare än 2.0.

Fortnox har autokontering, men den bygger på att du själv skapar mallar och  gränssnittet för det är grovt tillyxat. För att skapa en konteringsmall måste du räkna baklänges och göra mallen själv. För att skapa en försäljningsverifikation med momssatsen 25 procent måste du skriva in -20 procent på verifikationens första rad för att försäljningsbeloppet ska räknas ut rätt. Det här kanske inte är så svårt så länge det det handlar om 25 procent moms, men hur blir det med reducerad moms om till exempel 6 procent? Här tycker jag att de hade kunnat slipa mer på handgreppen för att ge en bättre användarupplevelse. Enklast hade det varit ifall man bara hade kunna klicka i en ruta med 6, 12 eller 25 procent moms.

Konkurrenten Speedledger har smartare autokontering, systemet ”gissar” och lär sig, användaren behöver bara bocka i en ruta för att bekräfta att konteringen stämmer. Ju fler verifikationer man gör, desto bättre lär sig systemet och desto mindre jobb behöver användaren göra. På den fronten ligger Fortnox i lä.

Men till Fortnox försvar, speciellt i jämförelse med huvudkonkurrenten Speedledger, måste man ändå säga att tjänsten är mycket prisvärd. Den säljs, eller snarare prenumereras, i moduler. Nästan alla moduler, och så även bokföringen, kostar 89 kronor per månad. Vill man även ha fakturering kostar det alltså ytterligare 89 kronor. Klarar man sig med bara bokföringstjänsten är priset konkurrenskraftigt, även jämfört med traditionella bokföringsprogram som man installerar på sin dator.

Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Rapporter
Analytikernas förväntningar inför onsdagens rapporterTre storbanker rapporterar
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Börsen
Lätt positivt på tisdagsbörsen
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF:s tillväxt svagare än väntatFlaggar för lägre efterfrågan fjärde kvartalet
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019