KÖPTIPS: Vinnande hotell

Publicerad 2012-04-11 12:16

Aktieanalys Hotellföretaget Rezidor har en lång rad faktorer som talar till dess fördel, vilket snart bör vända den negativa kurstrenden.

En stark tillväxt i Östeuropa. En avtagande negativ trend i Mellanöstern och Nordafrika. Lönsamhetsförbättringsprogram. En minskad andel hyresavtal. Lågt ställda förväntningar, och till detta en attraktiv värdering.

Hotellmarknaden fortsatte att förbättras under slutet av 2011 även om det var stora inbördes skillnader på Rezidors marknader. Övriga Västeuropa, som exkluderar Norden, var fortsatt svagt med 1,5 procents tillväxt i intäkt per tillgängligt rum, revpar. Men här hämtar bolaget endast 5 procent av sitt rörelseresultat före centrala kostnader.

Resultatmässigt tyngsta regionen Norden, som står för över hälften av resultatet, rapporterade 2,3 procents tillväxt i revpar, medan den för tillväxten så viktiga regionen Östeuropa rapporterade 17 procents ökning.

Samtidigt mattades inbromsningen i Mellanöstern och Afrika till 4 procents minskning i slutet på året. Det betyder 3 procents tillväxt i revpar för gruppen sista kvartalet vilket leder till 7 procents omsättningstillväxt tack vare nya hotell.

För Rezidor finns tillväxten i bolagets egna händer genom en ökning av antalet rum. Totalt öppnades 5 800 nya rum under 2011 vilket betyder att det totala antalet rum i drift är nära 71 000 rum. Dessutom planerades nära 10 000 nya rum under 2011, vilket gör att pipelinen nu uppgår till 22 000 rum som ska tas i drift över de kommande åren.

Givet en hyfsat stabil marknad i Europa med en övergripande revparutveckling som täcker inflationen räknar vi nu med att bolaget ska kunna öka sin ebitdamarginal från de senaste årens 4 procent till 8 procent 2013. Då handlas aktien till strax över p/e 12 gånger vinsten.

Vår prognos kan framstå som aggressiv men är väl under nivån från 2006-2008 på 9 procent i snitt.

Som grädde på moset är bolagets hållbarhetsstrategi ett föredöme. Rezidor utnämndes för tredje året i rad till världens mest etiska företag av amerikanska tankesmedjan Ethisphere Institute. Även om vi generellt är skeptiska till substansen i den sortens utnämningar framstår kriterierna som tillräckligt gedigna för att låta en sådan sak ingå i vår bedömning.

VA rekommenderade köp i Rezidor i april 2010 till kursen 31 kronor. Under det efterföljande året steg aktien till 43 kronor, innan eurokrisen eskalerade hösten 2011 och aktien dök rejält. Dagens 23 kronor tror vi är en bra nivå att kliva in igen och rekommenderar därför köp.  

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar