KÖPTIPS: Vinnande hotell

Publicerad 2012-04-11 12:16

Aktieanalys Hotellföretaget Rezidor har en lång rad faktorer som talar till dess fördel, vilket snart bör vända den negativa kurstrenden.

En stark tillväxt i Östeuropa. En avtagande negativ trend i Mellanöstern och Nordafrika. Lönsamhetsförbättringsprogram. En minskad andel hyresavtal. Lågt ställda förväntningar, och till detta en attraktiv värdering.

Hotellmarknaden fortsatte att förbättras under slutet av 2011 även om det var stora inbördes skillnader på Rezidors marknader. Övriga Västeuropa, som exkluderar Norden, var fortsatt svagt med 1,5 procents tillväxt i intäkt per tillgängligt rum, revpar. Men här hämtar bolaget endast 5 procent av sitt rörelseresultat före centrala kostnader.

Resultatmässigt tyngsta regionen Norden, som står för över hälften av resultatet, rapporterade 2,3 procents tillväxt i revpar, medan den för tillväxten så viktiga regionen Östeuropa rapporterade 17 procents ökning.

Samtidigt mattades inbromsningen i Mellanöstern och Afrika till 4 procents minskning i slutet på året. Det betyder 3 procents tillväxt i revpar för gruppen sista kvartalet vilket leder till 7 procents omsättningstillväxt tack vare nya hotell.

För Rezidor finns tillväxten i bolagets egna händer genom en ökning av antalet rum. Totalt öppnades 5 800 nya rum under 2011 vilket betyder att det totala antalet rum i drift är nära 71 000 rum. Dessutom planerades nära 10 000 nya rum under 2011, vilket gör att pipelinen nu uppgår till 22 000 rum som ska tas i drift över de kommande åren.

Givet en hyfsat stabil marknad i Europa med en övergripande revparutveckling som täcker inflationen räknar vi nu med att bolaget ska kunna öka sin ebitdamarginal från de senaste årens 4 procent till 8 procent 2013. Då handlas aktien till strax över p/e 12 gånger vinsten.

Vår prognos kan framstå som aggressiv men är väl under nivån från 2006-2008 på 9 procent i snitt.

Som grädde på moset är bolagets hållbarhetsstrategi ett föredöme. Rezidor utnämndes för tredje året i rad till världens mest etiska företag av amerikanska tankesmedjan Ethisphere Institute. Även om vi generellt är skeptiska till substansen i den sortens utnämningar framstår kriterierna som tillräckligt gedigna för att låta en sådan sak ingå i vår bedömning.

VA rekommenderade köp i Rezidor i april 2010 till kursen 31 kronor. Under det efterföljande året steg aktien till 43 kronor, innan eurokrisen eskalerade hösten 2011 och aktien dök rejält. Dagens 23 kronor tror vi är en bra nivå att kliva in igen och rekommenderar därför köp.  

Aktieportföljen
Ny aktie och två vinsthemtag i portföljen
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på fem års sikt
Foto: istockphoto
Aktier
Privatspararnas favoritaktier i februariVolvo och Swedish Match mest nettoköpta aktierna
Bostad
Rekordmånga hoppar över visningen
Börsen
Dystert slut på stark börsmånad
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Aktie
Carnegie rekommenderar fettbolaget i "Veckans aktiecase"
26/2
Trading Direkt: Om ränteskräck och techraset
Räntan
Nordea: Dröjer inte länge innan bolåneräntorna höjs
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Rapport
Miljarförlust i fjärde kvartalet för Norwegian
Börsen
Sinande riskvilja i Asien
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar