KÖPTIPS: Vinnande hotell

Publicerad 2012-04-11 12:16

Aktieanalys Hotellföretaget Rezidor har en lång rad faktorer som talar till dess fördel, vilket snart bör vända den negativa kurstrenden.

En stark tillväxt i Östeuropa. En avtagande negativ trend i Mellanöstern och Nordafrika. Lönsamhetsförbättringsprogram. En minskad andel hyresavtal. Lågt ställda förväntningar, och till detta en attraktiv värdering.

Hotellmarknaden fortsatte att förbättras under slutet av 2011 även om det var stora inbördes skillnader på Rezidors marknader. Övriga Västeuropa, som exkluderar Norden, var fortsatt svagt med 1,5 procents tillväxt i intäkt per tillgängligt rum, revpar. Men här hämtar bolaget endast 5 procent av sitt rörelseresultat före centrala kostnader.

Resultatmässigt tyngsta regionen Norden, som står för över hälften av resultatet, rapporterade 2,3 procents tillväxt i revpar, medan den för tillväxten så viktiga regionen Östeuropa rapporterade 17 procents ökning.

Samtidigt mattades inbromsningen i Mellanöstern och Afrika till 4 procents minskning i slutet på året. Det betyder 3 procents tillväxt i revpar för gruppen sista kvartalet vilket leder till 7 procents omsättningstillväxt tack vare nya hotell.

För Rezidor finns tillväxten i bolagets egna händer genom en ökning av antalet rum. Totalt öppnades 5 800 nya rum under 2011 vilket betyder att det totala antalet rum i drift är nära 71 000 rum. Dessutom planerades nära 10 000 nya rum under 2011, vilket gör att pipelinen nu uppgår till 22 000 rum som ska tas i drift över de kommande åren.

Givet en hyfsat stabil marknad i Europa med en övergripande revparutveckling som täcker inflationen räknar vi nu med att bolaget ska kunna öka sin ebitdamarginal från de senaste årens 4 procent till 8 procent 2013. Då handlas aktien till strax över p/e 12 gånger vinsten.

Vår prognos kan framstå som aggressiv men är väl under nivån från 2006-2008 på 9 procent i snitt.

Som grädde på moset är bolagets hållbarhetsstrategi ett föredöme. Rezidor utnämndes för tredje året i rad till världens mest etiska företag av amerikanska tankesmedjan Ethisphere Institute. Även om vi generellt är skeptiska till substansen i den sortens utnämningar framstår kriterierna som tillräckligt gedigna för att låta en sådan sak ingå i vår bedömning.

VA rekommenderade köp i Rezidor i april 2010 till kursen 31 kronor. Under det efterföljande året steg aktien till 43 kronor, innan eurokrisen eskalerade hösten 2011 och aktien dök rejält. Dagens 23 kronor tror vi är en bra nivå att kliva in igen och rekommenderar därför köp.  

Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Börsen
Bred uppgång med bankrally
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Foto: Shutterstock
Konjunktur
KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara"Statsbidragen behöver öka med 14 miljarder per år fram till 2050"
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"