”Vi tar större ansvar än private equity-bolagen”

Publicerad 2012-03-26 13:51

Medan investerarna jagar snabba cash i private equity-fonder och tillväxtbolag i multimediebranschen harvar industrikonglomeratet Indutrade på.

Varje år köper vd Johnny Alvarsson på sig runt ett dussin små och medelstora bolag som verkar inom industriell tillverkning, försäljning och service.

Och det lönar sig. Förra året ökade omsättningen med 19 procent till 7,9 miljarder medan rörelseresultatet ökade med 30 procent till 917 miljoner.

Hittills i år har ni köpt tre bolag – ett inom VA-teknik, ett bedriver kemisk analys och ett specialiserat på mät- och styrteknik. Är det branscher ni tror på?

”Ja, men det är inte bara därför vi köper. Vi är mer företagsspecifi ka när vi tittar på möjliga förvärv. Är det ett välskött bolag med rätt ledning och bra produkter – då vill vi köpa. Bolag med röda siffror är vi däremot inte intresserade av. Vi jobbar inte med turnarounder helt enkelt.”

Förra året 2011 köpte ni elva bolag. Låter som att det är rea på små verkstadsbolag där ute.

”Nej, det skulle jag inte hålla med om. Vi brukar köpa ett dussin nya bolag om året. Vår modell är att aldrig sälja företag vilket gör att vi betalar ett pris som bolaget kan motivera i sin prestation. När man värderar ett litet bolag kan man inte ha samma värderingsmodell som ett stort bolag. Vi brukar betala 4–8 gånger årsvinsten när vi gör förvärv. Vi tycker att det är rimligt. Ett mindre bolag har en mycket större risk i form av färre kunder, medarbetare och leverantörer än ett stort börsnoterat bolag.”

Vad gör ni med bolagen som ni köper?

”Vi utmanar bolagen i att växa snabbare och öka lönsamheten. Kärnan i vårt affärskoncept är att vi stimulerar ledningarna i dotterbolagen genom att jämföra dem systematiskt med konkurrenter och systerbolag inom Indutradekoncernen. Det fungerar som ett slags tävling. Vi har ingen standardmodell som bolagen vi köper ska följa utan vi anpassar efter deras marknad och kunder.”

Det här med att köpa bolag dyrt, belåna kassaflödet hårt och sedan sälja ännu dyrare är annars väldigt modernt just nu.

”Jo, men så jobbar inte vi. För det första så säljer vi aldrig bolag. För det andra så köper vi bara av säljare som är genuint intresserade av att bolaget lever vidare och utvecklas. Jag kan bli bekymrad när jag ser hur private equity-bolagen kramar ut maximalt ur bolagen de köper. Ett private equity-bolag har ju bara ett mål: att maximera vinsten och sälja dyrt. Indutrade är betydligt mer långsiktigt och tar ett större ansvar.”

Ni är lite finare människor, helt enkelt?

”Det vet jag inte. Men vi har en helhetssyn. Vi tar ett större samhällsansvar än private equity-bolagen. Vi lastar inte ner dotterbolagen med skulder och aktieägarlån. Vi har inga finansiella upplägg med ägande i skatteparadis, utan varje dotterbolag betalar bolagsskatt och arbetsgivaravgift i sitt respektive land. När vi köper bolag så gör vi det med pengar ur vår egen kassa.”


Läs hela intervjun i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.