Få tillbaka på skatten före midsommar med enskild firma

Publicerad 2012-03-20 15:38

Nu kan även enskilda näringsidkare få tillbaka pengar på skatten före midsommar. Men då krävs e-legitimation och att man deklarerar på nätet för 2 maj

Bilden visar loggan för Deklarera 2012I dag , den 20 mars, öppnar Skatteverkets deklarationssida på Internet. Från och med i år innebär e-deklarationen ännu fler fördelar för enskilda näringsidkare som både kan fylla i fler uppgifter på nätet, och dessutom få tillbaka på skatten före midsommar, något som tidigare bara gällt löntagare.

För att få pengarna innan midsommar krävs det naturligtvis att du redan betalat in för mycket. Men också att du har anmält konto för att automatiskt få tillbaka på skatten, och att du deklarerat via Internet, mobil, sms eller telefon senast den 2 maj. Annars dröjer det för de allra flesta till slutet av augusti.

För att anmäla konto ska du använda skatteverkets e-tjänst Skattekonto, och för att använda den krävs att du skaffar en e-legitimation, till exempel genom din bank.

Om du inte anmäler konto står beloppet kvar på skattekontot om det är mindre än 2 000 kronor. Om beloppet överstiger 2 000 kronor betalas det ut automatiskt även om du inte har anmält konto.

Nu kan du också godkänna din deklaration och göra reseavdrag med din smarta telefon. Applikationerna är gratis och laddas ned från Appstore eller Android Market. För andra typer av surfmobiler finns en mobilanpassning av Skatteverkets webbplats som nås på www.skatteverket.se/mobil.

Med e-legitimation kan du dessutom göra större delen av din deklaration på nätet, som att ändra förtryckta uppgifter och lägga till nya och fylla i och skicka in de flesta bilagor om kapital och andra inkomster.

Andra nyheter för företagets deklaration är att företag från årsskiftet skriftligt kan ansöka om att utse ett deklarationsombud som lämnar Inkomstdeklarationen. Sedan kan deklarationsombudet, till exempel revisorn, lämna alla deklarationer, som inkomstdeklarationen och preliminära inkomstdeklarationer, om att det sker elektroniskt.

Från och med i år beräknar Skatteverket också nedsättningen av egenavgifter för enskilda näringsidkare automatiskt. Du behöver alltså varken kryssa eller ange något belopp på inkomstdeklarationen. (Blankett N9 som fanns förra året har också tagits bort). Ett undantag finns, och det är om du är delägare i ett handelsbolag eller enkelt bolag med fler än två delägande fysiska personer, och ni tillsammans har ett avgiftsunderlag som överstiger 400 000 kr. Då måste ni delägare själva fördela inkomsten från handelsbolaget/enkla bolaget och ange nedsättningsbeloppet i ruta 143 på blankett Inkomstdeklaration 1 (SKV 2000).

Du som är delägare i ett handelsbolag behöver dock inte ange något belopp i ruta 143 om du har ett avgiftsunderlag på 200 000 kr eller mer från en enskild näringsverksamhet. Det beror på att du då har rätt till full nedsättning utan hänsyn till dina inkomster från handelsbolaget.