Chatt med VA Börs

Publicerad 2012-03-20 15:09

Chatt Börsredaktionen är skeptisk till cykliska aktier och verkstadsindustrin, och hittills i år har uppgångarna spretat rejält mellan sektorerna. Johan Widmark rekommenderade däremot SCA i chatten med läsarna och tycker även att IT-bolag och detaljhandeln är intressant att satsa i.

moderator: Nu finns våra börsexperter på plats för att svara på era frågor. Chatten är i gång!

Olof Jonsson: Är överviktad i verkstadsaktier. (Skf, Atco, Sand, Hexa, Haldex) Bör man sälja av dessa nu med tanke på utsikterna för exportindustrin? Ev vänta till efter utdelningarna? Är det vettigt att öka på konsumtion och sällanköp?
Johan Widmark: Hej, jag är generellt skeptisk till verkstadsindustrin där jag tycker att analytikernas förväntningar på fortsatt marginalexpansion nästa år är väl höga. 2007 peakade marginalerna för de 14 största svenska verkstadsbolagen på 12,7 procent i snitt, förra året rapporterade samma grupp en snittmarginal på 12,8 procent. Den räknar analytikerna nu med ska expandera ytterligare till 13,9 procent nästa år, vilket jag tycker låter som upplagt för en besvikelse. Sett till utdelningarna väntas verkstadsbolagen dela ut motsvarande en direktavkastning på cirka 3,5 procent, medan exempelvis dagligvaror bl a Axfood väntas dela ut motsvarande 5,3 procent i snitt.

Knut: Hur ser framtiden ut för Meda? Kursnivåer? Teknisk analys?
Jill Bederoff: Meda fick en ordentlig smäll efter bokslutet och handlas i dag runt 63 kronor. Det är ned cirka 12 procent från årsskiftet. Lite svagare kvartal och en prognos som var ganska ljummen låg bakom den negativa reaktionen. Att gå in på dagens nivå, som är långt ifrån all time high på 129 kronor i slutet av 2006, är nog ett bra köp på lång sikt. På kort sikt kan ett eventuellt godkännande av allergipreparatet Dymista vara en trigger för kursen.

Astrid: Hej! Jag har länge haft Rottneros aktier och ligger på kraftigt minus, ca 60 procent back. Vad tror ni om framtiden för dessa? Behöver inte pengarna nu och kan invänta ev uppgång.
Johan Widmark: Vd har sagt att det ser klart bättre ut nu än 2011, även om osäkerheten, inte minst i Europa är mycket stor. Men det finns tecken på en förbättrad prisbild på flera för Rottneros viktiga områden, bland annat att prisfallet på massamarknaden visat tecken på att stabiliseras. Lägre massavedspriser och lägre kostnader på el borde också gynna bolaget. Efter jättetappet 2011 verkar aktien ha bottat ur och ha vänt upp stabilt. Dessutom är förväntningarna rejält nedtryckta så det kan vara en bra idé att vänta lite med att sälja.

Bengan: God middag, trevlig chatt. Vad tror ni om Kinnevik B samt Tele2 B framöver?
Charlotte Stjerngren: Hej, Tele2 är ingen favorit givet bolaget är långt i från att vara med på 4G i Ryssland, något som inte syns i värderingen där verksamheten i Ryssland står för nära 50 procent. Det känns inte befogat. Dessutom pressas bolaget på utvecklade marknader. Tre valde i veckan att sänka priset rejält här i Sverige, Tele2 följde efter och TeliaSonera menar att det är ohållbart. Sänkta priser kommer inte bara i Sverige utan i alla marknader, vilket pressar marginalerna. På kort sikt är direktavkasningen i operatörerna lockande, men på längre sikt blir det svårt att generera lika stora vinster som historiskt. Kinnevik har stor exponering mot emerging markets vilket kan låta spännande, men Tele2 väger tungt i portföljen. Å andra sidan är Millicom något bättre positionerat i relation till diskussionen ovan. Kinnevik har vissa spännande innehav, men även en del riskfyllda som Metro och BEF och kanske för högt värderade som Groupon. Substansrabatten är inte obefogad och vill du gå in kanske du ska vänta tills den är ännu lite högre än dagens dryga 30 procent.

Lennart: Man får intrycket att många tycker det är positivt med höga eller höjda utdelningar från börsföretag. En förutsättning borde i så fall vara att aktieägarna har bättre förräntningsmöjligheter än det utdelande bolaget. Har man det borde det vara bättre att sälja aktierna före utdelning och placera om kapitalet. Har jag missförstått något?
Jill Bederoff: När det gäller utdelningar resonerar de flesta att bolagen bör dela ut den kassa eller det överskott som bolaget inte har någon användning för eller om pengarna som du säger kan förräntas bättre hos ägarna. Det är förstås en bedömning som går att kritisera. När det gäller själva aktien finns det inget som säger att det kapital som redan är investerat i verksamheten inte kan utvecklas väl och på så sätt ge en fin värdeuppgång i aktien. Den går man ju miste om när man säljer den underliggande aktien.

Carina: Ska jag behålla mina Scaniaaktier till 2013 när det kommer nya regler för lastbilar inom EU?
Johan Widmark: Jag är generellt skeptisk till cykliska aktier, se tidigare chattinlägg här i dag. Men om det är någon delsektor som jag kan se lite skäl att vara mer positiv så är det just lastvagnar, bland annat av det skäl du nämner, så det kanske inte är någon dum idé. Men samtidigt bör man komma ihåg att även om den där sortens förändring är betydelsefull så är det också välkommunicerad och väntad sedan lång tid tillbaka.

avut: Tack för ert tidigare råd ang, kapitalförsäkringen. Jag har haft Wise Group aktier i över 1,5 år med väldigt god avkastning (250 %). Nu har Wise köpt ytterligare ett företag (Resurs). Vad tror ni om framtiden för Wise aktien, skall jag ligga kvar eller skall jag ta hem vinsten?
Jill Bederoff: Tack själv. Jag kan inte mycket om Wise men med den värdetillväxten du haft skulle jag nog ta hem vinsten och om intresse fortfarande finns för aktien gå in på nytt.

Kjell: Gick ur börsen i höstas och efter allt man läste då så bestämde jag mig att ligga lågt tills någon gång under våren men ack vad jag fick fel, börsen går ju bara upp och då tvekar man lite, ska man fortsätta att vänta eller är det läge att gå in? Köpte en liten post Sandvik förra veckan vad tycker ni om dom?
Charlotte Stjerngren: Hej Kjell, Ja, den som visste när börsen vänder. Just nu känns det extra viktigt att titta på specifika branscher och bolag. Hittills i år spretar det rejält mellan sektorerna. Bäst i år har bankerna gått, upp 20 procent, och de kan säkert fortsätta att gå bra givet likviditetstillskottet från ECB som har minskat systemrisken betydligt. Verkstad har också gått bra i år, upp 17 procent, men levererade inte speciellt bra i rapportperioden. Detaljhandel har också gått bra och vänder konjunkturen på allvar senare i år bör sektorn fortsätta gå. De sektorer som gått sämst är telekom, IT och läkemedel som alla är upp ett par procent bara jämfört med börsen som helhet som är upp 14 procent i år. Sandvik är ett fint bolag, och vi får hoppas att Faxander lyckas med den omstöpning han håller på med som retat upp så många.

Stina: Hur påverkar utdelningarna indexfonder som t ex Avanza Zero, är utdelningarna inkluderade i denna fond, och hur är det med andra indexfonder, svenska och utländska, hur kan man ta reda på hur det ligger till?
Jill Bederoff: Avanzas fond Zero inkluderar utdelningar från de 30 värdemässigt största aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden ger i sin utdelning, normalt i februari, i form av av nya fondandelar efter avdrag för skatt.

Jonas: Vilka aktier ska jag placera jag har 50 000?
Johan Widmark: Vi har nyligen rekommenderat it-konsulterna Caperio och Cybercom, bemanningsföretaget SJR, kärnkraftsbolaget Studsvik, probiotikatampongbolaget Ellen. Jag tycker även att H&M ser attraktivt ut. Däremot är vi skeptiska till cykliskt och har bland annat rekommenderat att sälja Alfa Laval.

Anna: Influensan verkar värre än vanligt. Finns det någon bra strategi för att investera i vintersjukdomarna? Läkemedelsbolag?

Jill Bederoff: Ja läkemedelsbolag är en bra idé om man ska exponera sig mot influensan. Astrazenecas amerikanska dotterbolag Medimmune är nischade mot just influensavaccin men sedan är det ju så mycket annat som styr värdet av den aktien.

Chris: USA:s enorma skuldberg med fortsatt sedelpressning, dollarn måste ju snart kollapsa i värde totalt, tillsammans med Japan, GRIS-länderna, tror ni inte att världen kommer kollapsa snart, säkerligen i år? Om inte, hur kan ni säga emot sådana stora faktorer? Mao, investeringstips, likvid?
Charlotte Stjerngren: Hej Chis, Håller med om att världen har stora problem, men den tickar på likafullt. Det ECB gjort i sina likviditetsfrämjande program hade varit otänkbart bara för något år sedan men applåderas i dag eftersom vi är i ett extremt läge. USA skulle behöva sanera sina finanser, men politiskt blir det svårt och därför kommer Feds pengar lägligt så USA till slut kan inflatera sig ur sina problem, på bekostnad av samhällets fattigaste, vilket ibland ser ut att vara den enda rimliga lösningen. Vårt huvudscenario för Stockholmsbörsen i år är negativt till stor del just på grund av de problem du beskriver, men om Sverige kan fortsätta påverkas relativt lite av oron på andra håll i världen kan den svenska börsen fortsätta upp. Alla billiga pengar driver på en uppgång, när pengar är billiga går börsen upp, så enkelt är det i bland eftersom det inte finns många andra ställen att placera pengarna. Realräntorna är låga om inte negativa och guldet nära all-time high och någonstans måste pengarna ta vägen. Och vad innebär det egentligen att världen kolapsar!? Hade den kunnat göra det så tror jag redan att den hade gjort det, just nu går den på konstgjord andning lite överallt just för att det är det enda alternativet. Det är inte alls meningen att låta raljant utan i grunden håller jag med dig.

Pelle: Vad tror ni om Kapp-Ahl ?
Charlotte Stjerngren: Aktien skulle kunna vara intressant om du verkligen är beredd att ta risken. Svaga finanser och modemässigt felaktiga kollektioner som lett till höga varulager gör att jag inte skulle våga gå in i bolaget. En vändning är naturligtvis möjlig, men risken är hög och det går inte att utesluta risken för ytterligare en nyemission.

Anette: Var tror ni om SNM, Price B, ENQ? Satsade lite pengar på Ellen ser inte så lysande ut vad tror ni om framtiden Tack Vänligen Anette
Jill Bederoff: Vi rekommenderade nyligen köp i Ellen, ett bolag som kämpat i motvind länge. Men nu känns det som om proppen lossnat :-). En förpackning som motsvarar de europeiska apotekens krav och planer på breddning av konceptet talar för att volymerna blir tillräckliga för att ta bolaget till lönsamhet.

Marie: Vad händer med Qmed aktien – rätt som det var försvann det bara från mitt innehav, Jag vet att aktierna ska lösas in…. men i deklarationen – vad gör jag här? Betraktas de som mina fortfarande?
Jill Bederoff: Jag är ingen skatteexpert men jag antar att deklarationen går på kontantprincipen vilket föranleder frågan om du fått betalt för aktierna. Ibland kan inlösenförfaranden av detta slag ta lång tid innan de är klara.

Keo: Det finns ett flertal aktier på Nasdaq OMX som verkar ha hamnat i blankningsgrepp, förmodligen av robotar. Se på t.ex. PA Resources, Lundin Petroleum. Den senare tappar kurs dag för dag. Är vinsten så stor för blankare att det är värt risken att både dessa bolag skulle kunna rusa pga nya oljefynd? Förr brukade trenden generellt för alla aktier att de steg med tiden, nu de senaste åren sjunker aktiekurserna om inte det finns några kursdirvande inslag.
Johan Widmark: Hej, nja med avssende på Lundin Petroleum så rusade den ju ordentligt i slutet på förra året så det är nog inte så konstigt att folk säljer av nu när de borrningar som föranledde den kraftiga rusningen visat sig vara inte fullt så positiva som man först trott. I PA Resources fall så fortsätter produktionen att vara svag, 8700 fat/dag i februari, vilket gör att kassaflödet och därmed också skuldsituationen blir allt mer ansträngd. Kanske kan man lyckas vända bilden om man lyckas farma ut några licenser i Nordsjön snart, men tills dess tror jag det kommer vara fortsatt press på aktien. Sammanfattningsvis ser jag flera fundamentala faktorer till dessa aktiers utveckling, snarare än att börsrobotar skulle ha tryckt ner dem, även om de också kan förekomma.

Erik: Seamless, som ni köprekade nyligen, har fått igång ett litet pilotprojekt med Axfood. Var det helt väntat, eller var projektet mindre eller större än väntat?
Johan Widmark: Att man försöker komma ut på marknaden med sin produkt var väntat. Piloten med Axfood, som är en av sveriges ledande detaljhandelskedjor är naturligtvis mycket positivt, men några detaljerade förväntningar på omfattningen på sådana här projekt har jag inte. Däremot Axfoodpiloten bara en flisa av den potential som finns i tekniken om man lyckas med konststycket att engagera storbanker och andra detaljhandelskedjor. Jag hoppas och tror på fler nyheter av den här typen framöver.

Bengt: Inom vilken sektor ser ni framgång på ett års sikt. Som jag förstår är verkstad inget att tro på, eller….
Johan Widmark: Jag är som jag skrivit här tidigare i chatten, och som du föreslår, skeptisk till verkstad. Dessvärre är det inte så många sektorer som verkar generellt attraktiva just nu. Men jag tror att exempelvis SCA inom skogen, eller IT-bolag mer generellt kan ha ett rätt bra år. Tycker även att detaljhandel ser rätt intressant ut.

Johan: Hej! Vad anser in om följande sektorer för placering med tio års horisont: 1. Rederier, ökad världshandel samt krav på miljövänligare transporter. 2. Miljövänlig energi, vindkraftverk eller annat? 3. Internetbaserad klädhandel och internetbaserad handel överhuvudtaget, högre bränslepriser och minskad fritid gör att vi handlar med via internet? Vilka tre aktier inom dessa tre sektorer är enligt er intressanta? Är dessa marknader intressanta på tio års sikt: 1. Turkiet. 2. Indien. 3. Sydeuropa, Grekland, Spanien, It och Port? Ser fram mot era svar.
Charlotte Stjerngren: Hej, Jag gillar ditt sätt att tänka i de stora trenderna. Håller med om att rederier låter bra med tanke på det du skriver, även miljövänlig energi och internethandel. Men inte minst solenergibolaget REC:s uppgång och fall visar att det kan vara riskfyllt att dra för stora växlar för enskilda bolag på markrotrender. I Sverige kan jag bara komma på ett rederi, Transatlantic så det finns inte mycket att välja på att rekommendera på 10 års sikt. Detsamma gäller förnyelsebar energi där man antagligen får leta utanför börsen eller i Danmark för att hitta alternativ. När det gäller internethandel är det också svårt att dra växlar på större trender. Tradedoubler är ett sådant exempel som har en stark underliggande trend men som har svårt att växa på grund av mördande konkurrens. Se säljrekommendation i tidningen (VA nr 7). När det gäller marknaderna tror jag att det tar lång tid för södra Europa att återhämta sig, men det kommer naturligtvis att finnas massor av spännande affärsmöjligheter där i alla fall. Svårt dock att på enkelt sätt vara med på det från Sverige. Det finns naturligtvis fantastisk potential både i Indien och Turkiet. Håll utkik efter vår fondchatt framöver när det gäller landfonder.

Johan: Flera små läkemedels- och biotechbolag (Active Biotech, Raysearch, Artimplant) har börjat året bra. Är det början på en långsiktig uppgång eller är det bara en ”fluga”?

Jill Bederoff: Det går förstås inte att ge ett generellt svar på denna fråga. För Active Biotech handlar det mycket om att återvända från ett totalt förtroenderas men också en lättnad att bolagets partner Teva fortfarande satsar på laquinimod och att Europa-ansökan inte behöver vänta på de nya fas III-studierna i USA. När det gäller Raysearch har bolagets omställning mot att sälja en större del direkt mot kund påbörjats och gått snabbare än vi räknat med. Men det är fortfarande en bit kvar till bolaget är i kapp tidigare nivåer. Omställningar av det här slaget brukar ta tid. Artimplant är som den alltid varit, en ren spekulationsaktie.

Ingeborg: Hur skall man tolka den stora utdelningen som är föreslagen i Enea, vad är orsaken och är det ett bra eller dåligt tecken? Vad tror ni om framtiden för Enea?
Jill Bederoff: Den ökade utdelningen, från 5 kronor till 8 kronor, ska ses mot bakgrund av att Enea sålt av den nordiska konsultverksamheten och för det kommer bolaget att erhålla 135 miljoner kronor. Så det verkar helt rimligt.

moderator: Nu är chatten slut för i dag! Tack för att ni ville medverka med era frågor. Vill också passa på att flagga för vår chatt om börshandlade fonder kl 15. Ställ dina frågor redan nu!