Tänk på detta när du köper ETF:er

Publicerad 2012-03-19 09:44

Fakta En börshandlad fond, ETF eller exchange traded fund, är en fond som handlas i realtid på börsen på samma sätt som en aktie. Fonden följer utvecklingen av ett marknadsindex.  Förvaltningsavgiften är låg, men du betalar courtage precis som vid aktieköp. Men innan du trycker på köpknappen finns det några frågor som du bör ställa.

Vilket index följer din ETF?

För att vara säker på att du får den exponering du söker måste du veta vilket index din ETF skuggar och vad det innehåller. Till exempel innehåller Euro Stoxx 50 från Deutsche Bank de 50 största aktierna från tolv euroländer. Samtidigt följer Dow Jones Euro Stoxx 50 de 50 största aktierna i 18 europeiska länder, även Sverige.

Är det verkligen en fond?

Många aktörer kallar alla börshandlade produkter för ETF:er, men det är viktigt att veta om din investering verkligen faller under fondlagstiftningen. Fonders tillgångar ligger hos ett utomstående förvaringsinstitut och ska vara säkra även vid en konkurs.

Vissa börshandlade produkter får inte kallas fonder eftersom de inte har tillräckligt stor riskspridning. De investerar kanske bara i en enda råvara eller på en mycket begränsad marknad. Rent formellt är de ofta utformade som certifikat, vilket är mer osäkert för dig som sparare. Vissa certifikat har fysiska tillgångar som säkerhet, medan andra har en garant bakom sig som kan gå i konkurs.

Köper fonden det du tror?

Amerikanska bolag, som Ishares och Vanguard, har nästan bara fysiska ETF:er. Sådana äger sina innehav i praktiken. Det är enkelt att ta reda på vad en fysisk ETF innehåller och den har ingen eller begränsad motpartsrisk.

Europeiska bolag, som Deutsche Bank och Spotr, säljer oftast syntetiska ETF:er. De investerar i derivat utställda av en bank som åtar sig att leverera samma avkastning som ett visst index. Som sparare köper du alltså själva utvecklingen, inte de fysiska värdepapperen.

Det är viktigt att ta reda på vem som har ställt ut derivaten. Om emittenten går i konkurs kan de nämligen bli värdelösa. Svenska Xact Fonder använder sig av båda modellerna. Xact OMXS30 äger sina innehav rent fysiskt medan hävstångsfonderna och Xact Råvaror skapar sin exponering genom derivat som Handelsbanken står bakom.

Vad kostar fonden?

Fonderna redovisar TKA som är den totala förvaltningskostnaden. Den genomsnittliga kostnaden ligger på 0,17 procent för ETF:er som investerar på räntemarknaden och 0,40 procent för aktierelaterade ETF:er. Du bör också ha koll på spreaden, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs eftersom den skiljer sig åt mellan olika produkter och fondbolag.  Acceptera inte en spread som överstiger 1 procent.

Lämnar fonden utdelning?

De flesta ETF:er lämnar utdelning en gång om året. Ränte-ETF:er kan lämna utdelning varje månad. Ofta får du en kontantinbetalning direkt på det konto du har uppgett, men det hela beror på hur avtalet med din mäklare ser ut.

Hur stor blir skatten?

Fråga din mäklare hur skatten beräknas när du handlar ETF:er på börser runt om i världen. Det finns flera nivåer av beskattning för investeringar i börshandlade fonder: skatt på investeringarna, skatt på fonden i dess hemland och för den enskilda spararen.

Analys
Chefstrategen: Goda skäl tro på en bra börshöst"Centralbankernas beteende en försäkring för investerarna"
Foto: AP/TT
Wall Street
Branta fall i New York
Börsen
Börsen föll tillbaka
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Johan Nilsson/TT
Elpriset
Extremt höga elpriser trots värmeböljan ​​​​​​​Elen dubbelt så dyr i södra Sverige
Foto: istockphoto
Bostad
Splittrad syn på bomarknaden bland mäklarna
Handelsavtalet
USA: Senaten godkänner sanktioner för Hongkongs självständighet
Foto: istockphoto
Aktie
Annonsbojkotten mot Facebook växer
Aktie
"Två tredjedelar av Wirecards omsättning var falsk"
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Rapport
H&M:s förlust över 6 miljarder andra kvartalet350 butiker stängda
Foto: Shutterstock
Analys
Tre risker på kreditmarknaden i sommar"Presidentvalet ökar volatiliteten"
Rapport
Klart bättre än väntat för bussbolaget
Pandemin
SAS säger upp 560 varslade piloter
Telekom
Nya uppgifter om Ericsson och Nokia i USA:s 5G-plan
Aktie
Nent redovisar nytt abonnentmål
Sektor
Fed inför restriktioner för bankerStresstester visar på möjliga mångmiljardförluster"
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Aktie
SEB: Aktien upp 3 procent efter sanktionsavgiften
Penningtvätt
Finansinspektionen: SEB ska böta 1 miljard kr
Ekobrott
Brighter: Två nya styrelsemedlemmar hoppar av
Sektor
Här är Handelsbankens nya sektorfavoriterElva aktier att hålla koll på
Köptips
Nordea: Köp sportboksleverantören
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Erbjudandet på Net Ent är bra
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Wirecard har inlett insolvensförfarande
Fonder
Frida Bratt: Åtta av tio vet inte vad en aktieindexfond är”Generellt låg kunskapsnivå”