Rykte kan sänka börsvärdet

Publicerad 2012-03-19 14:38

Hållbarhet I en allt mer transparent och globaliserad värld blir det allt mer omöjligt att dölja skandaler. Ett börsbolags hela värde kan i dag snabbt utraderas av ryktesspridning, till exempel via sociala medier.

Ryktesrisken har kommit att stå alltmer i fokus hos företagen de senaste åren. De har flyttats upp på den allmänna riskbedömningsagendan i takt med den ökande transparensen i spåren av globaliseringen och den snabba teknikutvecklingen med inte minst framväxten av sociala medier.

Ett exempel är den gamla bonusskandalen i Skandia och ett annat den betydligt mer aktuella händelsen i Länsförsäkringar. Finansinspektionen slog i februari i år ned på försäkringsbolagets interna styrning och kontroll och utdömde böter på 10 miljoner kronor. 

Dessutom konstaterades att Länsförsäkringar haft felaktiga riskvikter för sina lantbruksexponeringar mellan 2007 och 2009.

”De har brustit tydligt i sin riskhantering och frågan jag och många andra ställer sig nu är om man vill ha sina pengar i ett bolag som inte har tydliga riktlinjer för riskhantering”, menar Ann-Charlotte Kjellberg, ekonomie doktor och riskansvarig på SAS Institute som säljer mjukvarulösningar som beslutsstöd. 

I andra fall kan det helt enkelt handla om hur informationen tolkas av mottagaren.

”När de svenska bankerna pratar om sin primärkapitalrelation så ligger Handelsbanken exempelvis högre än Swedbank. Då kan det tolkas som att Handelsbanken är säkrare än Swedbank”, säger Ann-Charlotte Kjellberg.

Två aktuella fall där riskkapitalbolagen Triton, KKR och IK fått känna på hur ryktesspridning snabbt kan bli förödande för förtroendet både för dem som ägare och för verksamheten i sig, är vårdföretagen Carema och Attendo.

Rapporter om misskötsel och vanvård i kombination med en total tystnad från ägarna drabbar förstås inte bara dem utan också förtroendet för hela riskkapitalsektorn och den privat drivna vården. Ett förtroenderas som kommer att ta tid att återställa.

Definitionen av ryktesrisk är inte solklar. Ryktesrisken definieras i de flesta fall som risk hänförlig till bolagens trovärdighet. När denna skadas kan det resultera i inkomstbortfall eller förlorat aktieägarvärde, även om bolaget inte befinns skyldigt enligt den legala processen.

Framväxten av sociala medier som Facebook och Twitter har gett ryktesspridningen en ny dimension och skapat ångest hos många företagsledare.

I Sverige har vart tredje börsbolag utsatts för negativ ryktesspridning på nätet. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If genomfört en gång per år sedan 2006. Samtidigt visar undersökningen, som genomfördes senast förra våren bland 100 svenska börsbolag, att endast hälften följer sociala medier som en del i sin krisberedskap.

”Det är en skrämmande låg beredskap hos börsbolagen, och jag är förvånad över resultatet. Exemplen där sociala medier spelar en avgörande roll har ökat på senare tid, men vi kan inte se någon förbättring i förberedelsearbetet hos bolagen. Bolagen måste förstå att i dag är kunderna makthavare som kan sänka även de största företag”, säger Ken Henningsson, krishanteringsexpert på If.

Börsen
Evolution föll tungt på StockholmsbörsenStorbankerna vinnare
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Säsongsavslutning för aktiechatten
Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Foto: Shutterstock
Aktie
Powercell: Blankningarna fortsätter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan
Analys
SEB: Getinges prognos "överdrivet försiktig"
Foto: Copyright (c) 2019 OneSideProFoto/Shutterstock. No use without permission.
Börsen
Så gick det för Acast i börspremiären
Valutor
Kronan klart under 10 mot euron i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Skistar: Positiv trend inför vintern"Stor orderingång till alla destinationer"
Foto: Alimak Group
Aktie
Alimak: Nya mål med höjd intäktstillväxt
FED
Fed ändrar ränteprognosenSpår större räntehöjningar 2023
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Danske överviktar finanssektorn
Sektor
Cibus i storaffär i FinlandKöper 72 livsmedelsfastigheter av Sagax
Sektor
Saxo: Revansch för gröna aktier
IPO
USA: Fjolårets IPO-rekord redan slaget
Foto: istock
Spara
Swedbank: Nu minskar hushållens sparutrymme"Även bostadsort påverkar sparandet"
Blankning
Blankningarna i Scandic ökar efter marknadsuppdatering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Pi Frisk/TT
Noteringar
Så går det för onsdagens nykomlingarFyra nya bolag och ett nygammalt börjar handlas i dag
Foto: Shutterstock
Försäkring
”Dåligt försäkringsskydd för elsparkcyklar”Konsumenternas: Allt fler drabbas av olyckor
Foto: Copyright (c) 2019 Piotr Swat/Shutterstock. No use without permission.
Notering
Islandsbanki största isländska noteringen någonsin
Aktie
Förvaltarna: Electrolux Pro en dold diamantBolaget går bättre tider till mötes