Rykte kan sänka börsvärdet

Publicerad 2012-03-19 14:38

Hållbarhet I en allt mer transparent och globaliserad värld blir det allt mer omöjligt att dölja skandaler. Ett börsbolags hela värde kan i dag snabbt utraderas av ryktesspridning, till exempel via sociala medier.

Ryktesrisken har kommit att stå alltmer i fokus hos företagen de senaste åren. De har flyttats upp på den allmänna riskbedömningsagendan i takt med den ökande transparensen i spåren av globaliseringen och den snabba teknikutvecklingen med inte minst framväxten av sociala medier.

Ett exempel är den gamla bonusskandalen i Skandia och ett annat den betydligt mer aktuella händelsen i Länsförsäkringar. Finansinspektionen slog i februari i år ned på försäkringsbolagets interna styrning och kontroll och utdömde böter på 10 miljoner kronor. 

Dessutom konstaterades att Länsförsäkringar haft felaktiga riskvikter för sina lantbruksexponeringar mellan 2007 och 2009.

”De har brustit tydligt i sin riskhantering och frågan jag och många andra ställer sig nu är om man vill ha sina pengar i ett bolag som inte har tydliga riktlinjer för riskhantering”, menar Ann-Charlotte Kjellberg, ekonomie doktor och riskansvarig på SAS Institute som säljer mjukvarulösningar som beslutsstöd. 

I andra fall kan det helt enkelt handla om hur informationen tolkas av mottagaren.

”När de svenska bankerna pratar om sin primärkapitalrelation så ligger Handelsbanken exempelvis högre än Swedbank. Då kan det tolkas som att Handelsbanken är säkrare än Swedbank”, säger Ann-Charlotte Kjellberg.

Två aktuella fall där riskkapitalbolagen Triton, KKR och IK fått känna på hur ryktesspridning snabbt kan bli förödande för förtroendet både för dem som ägare och för verksamheten i sig, är vårdföretagen Carema och Attendo.

Rapporter om misskötsel och vanvård i kombination med en total tystnad från ägarna drabbar förstås inte bara dem utan också förtroendet för hela riskkapitalsektorn och den privat drivna vården. Ett förtroenderas som kommer att ta tid att återställa.

Definitionen av ryktesrisk är inte solklar. Ryktesrisken definieras i de flesta fall som risk hänförlig till bolagens trovärdighet. När denna skadas kan det resultera i inkomstbortfall eller förlorat aktieägarvärde, även om bolaget inte befinns skyldigt enligt den legala processen.

Framväxten av sociala medier som Facebook och Twitter har gett ryktesspridningen en ny dimension och skapat ångest hos många företagsledare.

I Sverige har vart tredje börsbolag utsatts för negativ ryktesspridning på nätet. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If genomfört en gång per år sedan 2006. Samtidigt visar undersökningen, som genomfördes senast förra våren bland 100 svenska börsbolag, att endast hälften följer sociala medier som en del i sin krisberedskap.

”Det är en skrämmande låg beredskap hos börsbolagen, och jag är förvånad över resultatet. Exemplen där sociala medier spelar en avgörande roll har ökat på senare tid, men vi kan inte se någon förbättring i förberedelsearbetet hos bolagen. Bolagen måste förstå att i dag är kunderna makthavare som kan sänka även de största företag”, säger Ken Henningsson, krishanteringsexpert på If.

Placera
Handelsbanken: Så ska du placera just nu"Marknaden blickar framåt"
Placera
Carnegie: Sälj läkemedelsbolaget
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street lyfter på vaccinnyheter
Börsen
Uppgången raderades ut
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbanks boindex: Bostadsköpkraften minskar"Allt svårare köpa bostad för dem som inte redan äger en"
Foto: istock
Fonder
SCB: Aktiefonder ökade mest tredje kvartalet
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Krönika
Hernhag: Galenskap med facit på hand
Aktietips
Fyra heta köptipsOch ett par aktier du kan avvakta med
Aktietips
"Latours substanspremie på smått osannolik nivå"DI rekommenderar sälj
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktietips
"MTG:s värdering i högsta laget"AFV rekommenderar sälj
Asien
Vaccinhopp lyfter Asiens börser
Insider
G5 Entertainment: Vd har sålt aktier för 29 miljoner
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bud
Så många har accepterat Evolutions bud
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Sektor
Rusning i elbilssektornNykomling stiger 30 procent
Börsen
Javeus: Marknaden hittar alltid argument för uppgång
Chatt
Hernhag: Tre högriskaktier på kort sikt
Analyser
Analytikerna splittrade i synen på ABB
20/11
Trading Direkt: Analytiker om fastighetssektorns framtid
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
SBAB: Boprisförväntningarna upp till ny rekordnivå
Börs
Håll koll på BEACH-aktierna efter pandemin"Sektorerna som gynnas av covid-19-vaccin"
Notering
Breakit: Hemnet planerar börsnotering
Bostad
Stockholmsvillor 1 miljon kr dyrare på ett år