SÄLJTIPS: Kostsamt haveri

Publicerad 2012-02-22 15:49

Aktieanalys Under fjärde kvartalet drabbades IT-jätten Tieto av en stor datacenterkrasch. Åtminstone 50 kunder berördes.

Det ledde till en komplicerad och tidskrävande återställningsprocess där den slutliga kostnaden fortfarande inte är fastställd.  

Ett annat orosmoln är bolagets tunga exponering mot finanssektorn, som utgör 20 procent av omsättningen och är Tietos största område näst telekom. Inom finans rapporterar man nu om ökad försiktighet på grund av de svagare ekonomiska utsikterna.

Sammantaget väntas den finska marknaden växa med närmare 2 procent och Sverige bromsa in till under 2 procents tillväxt.

Samtidigt som orderstocken vuxit fint så har längden på den minskat. 68 procent väntas nu faktureras under 2012, jämfört med 60 procent för ett år sedan. Det kan vara ett tecken på en ovilja hos kunderna att engagera sig i långa projekt.

Förväntningarna på Tieto är dock inte jättehöga. Analytikerna räknar med en oförändrad rörelsevinst exklusive engångsposter 2012. Men det motsvarar ett p/e-tal i linje med kvalitetskonsulter som HiQ, som har en dubbelt så hög lönsamhet, och en jättepremie mot en av de närmaste konkurrenterna, brittiska Logica.

En hel del av mäklarfirmorna har justerat upp sina vinstprognoser och rekommendationer efter rapporten. Snittet för riktkurserna har hoppat upp från 11 euro i slutet av januari till nästan 13 euro, motsvarande 114 kronor, i dag.

Men det är ändå lägre än dagens kurs på under 14 euro, och i fallet med riktkurserna tror vi analytikerna har rätt. Tieto är inte ett fint bolag, vi tror att kursen ska ner och rekommenderar därför sälj.