Chatt med VA:s börsexperter

Publicerad 2012-02-21 15:44

Chatt VA:s börsexperter Charlotte Stjerngren och Johan Widmark chattade med läsarna, bland annat om den närmaste framtiden för den uppåtgående och positiva börsen. De påpekade att fjärde kvartalet inte gav ett tydligt stöd för en positiv syn på aktier och att marknaden just nu är mycket känslig för negativa nyheter. 

moderator: Välkomna till börschatt på VA! Nu är våra börsexperter redo och vi kör i gång.

Micke W: Investor har gått bra nu senaste månaden, delvis i linje med övriga börsen. Vad tror ni om fortsatt utveckling inom Investor?
Charlotte Stjerngren: Personligen har jag lite svårt för investmentbolag. Om du är intresserad av börsen kan du i till exempel en kapitalförsäkring enkelt plocka ihop dina favoriter, är du inte lika insatt kan du köpa fonder eller en indexfond. Du slipper substansrabatten som på lång sikt aldrig verkar vilja gå ner på grund av en misstro från marknaden om en dold agenda där aktieägarvärde inte alltid sätts i första rummet. Du har rätt i att Investor följer utvecklingen på börsen väldigt tätt och om Investor går upp hänger mycket på hur resten av börsen går. Se våra svar på andra frågor ang det.

Tommy: 11 procent upp 2012 tror (trodde?) Aktiespararnas pejlingpanel. Är det fortfarande ett troligt scenario tror ni?
Johan Widmark: Den prognosen låter jag aktiespararna svara för. Jag tycker snarare att det är anmärkningsvärt att man efter gårdagens Greköverenskommelse nu handlar ner börsen en halv procent i dag. Vid årsskiftet skrev vi att vi tror att börsen ska sluta på minus i år, och jag vidhåller den synen.

Gerd H: Hej! Vad händer med mina Orc aktier vid avnoteringen den 9 mars? Bör jag sälja dom nu fast jag ligger back, eller behålla?
Charlotte Stjerngren: Hej Gerd, Aktien handlas i dag i 84 kronor och Nordic Capitals bud var på 86 vilket gör att du borde behålla dina aktier tills du blir tvångsinlöst på 86 kronor senast 9 mars.

Björn S: Det finns de som spekulerar i att ett ras är förestående. Vad tror ni ?
Johan Widmark: Hej, visserligen har det funnit gott stöd för ett rally så här i början på året, med stark makrostatisktik, stöd från fondflöden in i aktiefonder och nu senast en positivt besked från grekkrisen. Men fjärde kvartalsrapproterna gav inget tydligt stöd för en positiv syn på aktier (faktum är att det var flest rapportbesvikelser i den viktiga cykliska sektorn), och jag tror att de strukturella problemen i eurozonen och skuldsituationen både i USA och Europa kommer göra sig påminda igen. Vår prognos vid årsskiftet var att det skulle bli ett surt börsår helåret 2012, och det tror jag fortfarande.

Tommy: Hej! Upp nästan 14 procent på knappt två månader. Är det dags för en sättning nedåt snart?
Charlotte Stjerngren: Sentimentet just nu är väldigt positivt när det gäller i stort sett alla tillgångsslag. Priset på aktier, obligationer, guld och olja gick upp i januari och det är inte så vanligt att de går upp samtidigt. Vid de få tillfällen det hänt historiskt har det varit en bra säljsignal. All denna positivism gör också att marknaden är känslig för negativa nyheter. Å andra sidan ska ECB sjösätta en andra LTRO i mitten på nästa vecka och även om genomslaget inte kommer att bli lika stort som förra gången i december då marknaden drog en suck av lättnad för att en systemkris undvikits så kommer programmet även denna gång att tillföra mer likviditet i systemet som i slutändan måste placeras någonstans. Dessutom har det under januari skett ett stort nettoinflöde till aktiefonder som fondförvaltare nu måste placera i aktier. På lång sikt finns det många problem kvar att lösa men på kort sikt ger all likviditet stöd för aktier.

Alexander: Om man vill ta del av ett bolags utdelning, hur lång tid innan måste man köpa och när kan man sälja?
Charlotte Stjerngren: Det beror på vilket bolag. Du måste vara registrerad aktieägare en viss dag, vilket innebär att du måste ha ett par dagars framförhållning så att du verkligen står med i aktieboken den dag utdelningen sker. Dan därpå handlas aktien utan rätt till utdelning och det syns ofta i kursen. Exakt vilken dag som gäller för vilket bolag hittar du oftast på bolagens hemsidor. Om datum ännu inte har kommunicerats så håll utkik efter när bolaget har stämma, då spikas datum för utdelningen, vilket brukar vara ganska snart efter stämman.

Mats B: Hur ser värderingarna ut mellan Investor och Kinnevik, om man tittar på substansvärde antal aktier utdelning o.s.v, funderar på att gå in långsiktigt i någon av dem, för mina barnbarn.
Johan Widmark: I båda dessa bolag beror substansen och rabatten till stor del på hur man vill värdera de onoterade innehaven som är betydande i både Investors och Kinneviks fall. Bolagen bjuder dock på sin egen syn i rapporterna. Enligt Investors senaste rapport, för helåret 2011, så uppgick substansen till 205 kr per aktie, medan aktien stod i 128,40 kr, vilket motsvarar en rabatt på 37 procent. Enligt Kinneviks senaste rapport, för helåret 2011, så uppgick det Kinnevik kallar verkligt värde på substansen till 223,10 kr, medan aktien stod i 133,80 kr, vilket pekar på en 40 procentig rabatt. Att försöka handla rabatten de senaste åren har visat sig svårt eftersom den har klamrat sig fast på en ganska hög nivå, men en av fördelarna med substansrabatten är, förutom att man ”får” innehaven till rabatt, att man även får utdelningarna i de underliggande innehaven till rabatt.

Erik: Hej! Jag sålde hela mitt fondinnehav i går eftersom en del experter talar om fortsatt uppgång. Säkrast att göra tvärtom tänkte jag. Men jag glömde att det är utdelning i april (c:a 5-6000 kr skulle jag fått). Är detta förlorat eller får man för en del av året? Tack på förhand!
Charlotte Stjerngren: Nej, du får bara om du är registrerad i aktieboken på avstämningsdagen vilket brukar vara relativt snart efter stämman i respektive bolag.

Lel: Vad tror ni om Acando kommer den att ha några bra möjligheter att stiga? Den aktien har ju legat runt 13-15 kr länge,
Charlotte Stjerngren: Många IT-konsulter är idag i samma läge som Acando, dvs det ser ut att bli svårt att växa under 2012 tack vare kostnadsfokus skulle marginalen kunna behållas eller till och med eventuellt förbättras under året. Acando har dessutom stora stabila kunder och en stark kassa.

Roland: Hej, när kommer akieutdelningen på aktier typ Volvo? Betalas det in på depåkontot? Vilken tid skall man ha ägt akierna? Var finns info, har ej funnit det på bolagsinfo?
Charlotte Stjerngren: I rapporterna för fjärde kvartalet brukar styrelsen meddela vilken utdelning som kommer att föreslås till stämman som vanligen hålls i april/maj. Volvo har sin stämma 4 april. I nästan samtliga fall bifaller stämman styrelsens förslag och utdelningen betalas ut automatiskt till den som varit aktieägare en viss dag. I just Volvo var 14 april 2011 den sista dagen man kunde äga aktien med rätt till utdelning. Den 15 april gick aktien ex-utdelning. Exakt vilka datum det blir i år klubbas på stämman.

Avut: Har köpt aktier i Wise Group AB För ett år sedan. Aktien har haft en fantastisk utveckling (liksom bolaget). Tyvärr valde jag inte kapitalförsäkring. Nu till min fråga. Hur gör jag nu om jag vill flytta över aktierna till kapitalförsäkring efter som jag tror på en fortsatt uppgång på aktierna? Hur påverkar en ”flyttning” utdelningen på 8 öre om jag flyttar över nu? (jag köpte för 100 000 vid 50 öre, värdet i dag 250 000 alltså en vinst på 150 000) Vad tror ni om Wise group i framtiden? Tacksam för svar.
Charlotte Stjerngren: Tyvärr är det inte mycket att göra annat än att skatta ut vinsten. Om du fortsatt tror på aktien bör du flytta så snart som möjligt så att du får utdelningen i en kapitalförsäkring. Avstämningsdag för utdelningen är föreslagen till 25 maj.

Håkan: Hej. Vad tror ni om dessa aktier ? Africa Oil, Dedicare, Eniro, Balder, Diös?
Johan Widmark: Hej Håkan, vi är positiva till Dedicare och rekommenderade köp i aktien i juni förra året. Eniro tror jag att man ska vara mycket försiktig med, det är ett bolag med mycket svåra utmaningar och även om det kan komma ljusglimtar emellanåt så kommer de strukturella problemen alltid lura i bakgrunden. Vad gäller Balder så tycker jag framförallt att deras preferensaktie kan utgöra ett intressant inslag i en väldiverisifierad portfölj.

Kopparjanne: Hej! Jag tror att kopparpriset kommer att hålla sig på hög nivå 2012 och är intresserad av att köpa på mig lundin mining. Vad tycker ni om den aktien i nuläget? finns det bättre investeringsalternativ vad gäller råvarubolag?
Johan Widmark: Hej, om man som du tror på ett starkt kopparpris 2012 så är Lundin Mining ett bra alternativ. De har en bra balansräkning, nye vd har troligen städat ut de flesta av de eventuella liken i garderoben i senaste rapporten och Tenke ser lovande ut.

Fredrik K: Vad tror ni om Tele2, klockren direkt ”avkastningsaktie”. Men med tanke på licensstrul i Ryssland, är det en aktie att ha kvar på sikt?
Charlotte Stjerngren: I förrförra veckans nummer av VA skrev vi en längre analys som fokuserade på Tele2:s verksamhet i Ryssland. Det ser inte ut som att Tele2 kommer att få en vara med på 4g i Ryssland och verksamheten borde egentligen ha sålts för över ett år sedan. Nu kan det vara svårt att få bra betalt. Rysslandsverksamheten står för cirka 40 procent av marknadens värdering av bolaget, vilket enligt oss är för mycket och i sinom tid tror vi att marknaden kommer att omvärdera bolaget. Men du har rätt i att direktavkastningen är lockande.

Patrick: Har varit nästan likvid sedan augusti och gjort lite affärer under hösten men har ej vågat ligga kvar och tjäna en hacka men pga alla spekulationer som gjorts om att det ska ner mer och då till slut beslutade jag mig för att avvakta, men ack så jag bedrog mig och nu är jag lite fundersam om jag ska våga gå in lite tyngre i aktier vad tror ni? Mvh Patrick
Charlotte Stjerngren: Hej Patrick, jag ger dig samma svar som jag gav till Tommy, och lägger även in Johans svar nedan. Sentimentet just nu är väldigt positivt när det gäller i stort sett alla tillgångsslag. Priset på aktier, obligationer, guld och olja gick upp i januari och det är inte så vanligt att de går upp samtidigt. Vid de få tillfällen det hänt historiskt har det varit en bra säljsignal. All denna positivism gör också att marknaden är känslig för negativa nyheter. Å andra sidan ska ECB sjösätta en andra LTRO i mitten på nästa vecka och även om genomslaget inte kommer att bli lika stort som förra gången i december då marknaden drog en suck av lättnad för att en systemkris undvikits så kommer programmet även denna gång att tillföra mer likviditet i systemet som i slutändan måste placeras någonstans. Dessutom har det under januari skett ett stort nettoinflöde till aktiefonder som fondförvaltare nu måste placera i aktier. På lång sikt finns det många problem kvar att lösa men på kort sikt ger all likviditet stöd för aktier. Johans svar: Hej, visserligen har det funnit gott stöd för ett rally så här i början på året, med stark makrostatisktik, stöd från fondflöden in i aktiefonder och nu senast en postivit besked från grekkrisen. Men fjärde kvartalsrapproterna gav inget tydligt stöd för en positiv syn på aktier (faktum är att det var flest rapportbesvikelser i den viktiga cykliska sektorn), och jag tror att de strukturella problemen i eurozonen och skuldsituationen både i USA och Europa kommer göra sig påminnda igen. Vår prognos vid årsskiftet var att det skulle bli ett surt börsår helåret 2012, och det tror jag fortfarande.

Stefan: Äger följande portfölj Alliance 10 procent Haldex 15 procent Volvo 15 procent Conectric 10 procent Africa Oil 10 procent Seamless 10 procent Be gruop 5 procent Getinge 10 procent Swedol 10 procent Dannemora 5 procent Men jag tror att ett flertal av av dessa aktier är mogna att kliva av, vilka branscher tror ni på framåt under 2012?
Johan Widmark: Hej, i väldigt generellt drag så tror jag på IT, råvaror och hälsovård just nu. Däremot är jag inte så positiv till den cykliska sektorn. Den har vunnit mest på den starka börsen i år, men sett till rapportfloden så innehas flera platser på topplistan över rapportbesvikelser av cykliska bolag.

Mats B: Vem skulle ni välja mellan Investor eller Kinnevik, för ett långsiktigt sparande, som jag ser det är det som att spara i en fond, fast inga avgifter.
Charlotte Stjerngren: Som vanligt skulle jag diversifiera och köpa i bägge, men att säga att det är som en fond fast utan avgifter håller jag inte med om. Investor har en av de högsta overheadkostnaderna i förhållande till förvaltat kapital.

Roger: Börsbolagen redovisar lägre vinster, vad motiverar en fortsatt uppgång?
Charlotte Stjerngren: En viktig anledning till att aktier hittills har gått starkt är den höga likviditeten i systemet och inflödet till aktiefonder, pengar som måste placeras. Nu när rapportperioden i stort är slut riskerar bristen på bolagsspecifika nyheter att sätta de strukturella problemen i eurozonen och skuldsituationen både i USA och Europa på kartan igen. Personligen tror jag på att fortsatt hög likviditet kommer kunna fortsätta driva börsen, men på längre sikt måste de strukturella problemen att lösas så för helåret 2012 är läget högst osäkert.

Erik J: Jag har några riktiga förlorar aktier, Nokia, Sigma, Tieto och Bet Insight. Minus 90 procent skulle jag tro sedan inköp. För sent att sälja förstås eller vad göra?
Charlotte Stjerngren: Det är alltid svårt att förhålla sig till aktier som man redan har, men du bör ändå fråga dig om du hade köpt någon av de här aktierna i dag till dagens kurser. Om inte ska du starkt överväga att sälja. Personligen är jag rätt skeptisk till Nokia som står inför stora utmaningar, även Tieto har en del problem att tacklas med. Om du inte har aktierna i en kapitalförsäkring kanske det är läge att ta fram lite förlustavdrag.

Hans-Erik: Veckans Affärer tipsade om Seamless Distribution när dom stod i 9,95 och nu står dom i 13,95 törs man gå in nu eller är det för sent att vara med på racet upp? Är det även läge att gå in i Volvo nu när dom står i ca 99,50 eller är man även för sen där?
Johan Widmark: Hej vad gäller Seamless så är jag fortsatt positiv till aktien. Däremot tror jag inte att man ska räkna med något fortsatt race. Den kraftiga uppgång vi sett i aktien den senaste tiden är mera en funktion av den stora uppmärksamheten på bolaget i förhållande till den begränsade handeln. Men det är först genom att leverera över tid som bolaget kommer att visa sitt verkliga värde.

moderator: Då avslutar vi chatten för i dag. Tack för er medverkan och alla bra frågor! VA Börs finns på plats nästa tisdag samma tid för att chatta med er. På fredag kl 10 kan ni även chatta med Privata Affärers Marcus Hernhag om aktier. Håll utkik på Börsguidens sajt.