Två bolag att hålla koll på

Publicerad 2012-02-20 15:02

Aktietips I senaste numret av Placeringsguiden tipsade aktieskribenten Jan Axelsson om två bolag som det var värt att hålla ett öga på. Bägge bolagen har nu kommit med delårsrapporter, med blandad respons.

Finnvedenbulten noterades av Nordic Capital i maj förra året. Från att initialt handlats kring 49 kr föll aktien ända ned till 32 kr under hösten.

Från och med december har en rejäl resa uppåt påbörjats. I en analys i senaste numret av Placeringsguiden ställde Jan Axelsson frågan om rapporten den 7 februari ytterligare skulle kunna höja intresset för aktien. Svaret på den frågan blev tvetydigt.

På rapportdagen tappade aktien rejält då rörelsemarginalerna blev sämre än väntat. Efter rapporten har dock aktien åter igen vänt uppåt och den handlas nu runt 45 kr. Förra veckan höjde dessutom Handelsbanken kursen från 50 kr till 53 kr.

Bolaget är en konjunkturberoende underleverantör, främst mot tillverkare av personbilar och kommersiella fordon, och inte alls ointressant. Värderingen ser ut att vara låg, enligt Placeringsguiden.

Ett annat bolag Placeringsguiden pekade ut som intressant att hålla koll på i senaste numret var Raysearch Laboratories. Företaget utvecklar programvara för strålbehandling av cancer.

Efter fjolårets kursfall på 60 procent kan det ljusna för företaget menade Jan Axelsson.  Och om man tittar på aktiekursen så har det gjort det. Uppgången sedan årsskiftet ligger på över 28 procent.

På måndagen upprepade dessutom Handelsbanken sin ökarekommendation för bolaget, samtidigt som man sänkte riktkursen från 20 till 19 kronor.  Responsen på detta blev att aktien rusade. Vid 14.30 var den upp med närmare 6 procent och nu är uppe och nosar på 19-kronorsnivån.

Uppgången kommer dock efter att bolaget fallit tillbaka efter att rapporten den 16 februari inte levt upp till förväntningarna.

Bolaget har nyligen fått två order på dosplaneringssystem och distributionsavtal i både Sydkorea och Kina. Med försäljningen på rätt spår är p/e-talet för 2012 cirka 17, vilket inte är dyrt med normalt hög lönsamhet. En patenttvist skapar osäkerhet men aktien är värd att hålla ögonen på, konstaterar Placeringsguiden.

Det finns alltså fortsatt anlednng att hålla koll på de två bolagen.


Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin