En chans och en varning

Publicerad 2012-02-09 12:36

Aktietips Xano Industrier kom med en stark rapport på tisdagen den 7 februari. Vinsten för det fjärde kvartalet 2011 blev 22 miljoner kr efter skatt. Motsvarande period året innan var resultatet 16 miljoner kr.

I senaste numret av Placeringsguiden utser Jan Axelsson Xano till månadens chansaktie. Bolaget som utvecklar produkter i plast och metall borde ha en chans att utvecklas bra om börsutvecklingen blir hygglig.

Bolagets vd Sune Lantz var dock försiktig i sina uttalanden i senaste rapporten.

”Tillväxtkurvan har planat ut. Osäkra omvärldsfaktorer innebär att utvecklingen för den närmaste framtiden är svårbedömd”, skrev han.

Placeringsguiden anser att, även om läget är osäkert, så är nedsidan i aktien relativt liten. Uppsidan om konjunkturutvecklingen skulle överraska positivt är däremot stor. Aktien är därför värd en chansning.

En aktie som för rött ljus däremot är trafikinformationsföretaget Sensys Traffic. Aktien har varit mer eller mindre i konstant utförslöpa sedan 2006, skriver Jan Axelsson. Förlusten på 52 miljoner kr under 2011, varav 17 miljoner under sista kvartalet, gör inte saken bättre.

Ett problem för bolaget är att kunderna ofta är statliga myndigheter och att det var länge sedan bolaget fick en order av dignitet.

Aktien skulle kunna bli en succé från dagens pressade nivåer men riskerna är fortsatt för höga. Om inte större order ramlar in kommer bolaget snart behöva nytt kapital och då vankas ytterligare en nyemission.

 


Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin