Trelleborg har gjort krisläxan

Publicerad 2012-02-07 10:18

Verkstadsbolaget Trelleborg har lärt sig av läxan sedan förra krisen. Bolaget har minskat sitt beroende av bilbranschen och råvarupriserna och ökat sina satsningar i tillväxtländer. Vd Peter Nilsson hävdar nu att krisberedskapen är god.

För Trelleborg går det dagliga gnetandet och satsningar på växande kundsegment samt BRIC-länder går före spektakulära affärer. Samt att hela tiden lyfta sig i värdekedjan. 

”Men det är en sak att säga det och en annan sak att verkligen göra det och det har Trelleborg inte alltid gjort”, säger vd Peter Nilsson i en lång VA-intervju.

När världen nu kan stå inför en ny lågkonjunktur minns sannolikt många investerare med fasa Trelleborgs problem under finanskrisen. En förklaring var att bolaget var stort beroende av bilindustrin och känslighet för råvarupriserna.

Omsättningen dök kraftigt, aktien slaktades och en svag balansräkning tvingade 2009 bolaget göra en nyemission på drygt två miljarder kronor.

Men Peter Nilsson hävdar nu att bolaget nu är betydligt bättre förberett för sämre tider. Genom att kliva ur priskänsliga nischer, och en ökad försäljningen av mer avancerade produkter, har bolaget minskat känsligheten för höga priser på sin viktiga råvaror (i första hand naturgummi och olika oljederivat som används i framställningen av syntetiskt gummi och plaster) jämfört med finanskrisen.

”Trots kraftiga prisökningar på våra råmaterial under 2011 kommer det att bli vårt bästa år, både avseende marginaler och i absoluta tal.”

Vidare har Trelleborg betalat av lån och har i dag en skuldsättningsgrad på 52 procent, att jämföra med över 100 procent före finanskrisen.

”Men framför allt lärde vi oss mycket från nedgången efter finanskrisen. Våra åtgärdsplaner om efterfrågan faller är betydligt skarpare i dag. Till exempel har vi numera en hög andel visstidsanställda som ger en bra flexibilitet”, säger Peter Nilsson som dock poängterar att inga anpassningar ännu har gjorts.

Och börsen verkar skriva under på hans analys. Bland analytiker som följer Trelleborg har 70 procent rekommendationen köp, medan köprekommendationer för de andra stora verkstadsbolagen ligger på under 50 procent.

Flera av de bolag som Peter Nilsson har sålt under senare år är just inriktade mot fordonsindustrin vars andel av omsättningen har minskat från långt över 40 till 34 procent. Och sedan han tillträdde för sex år sedan har Trelleborg lagt ned eller sålt mer än trettio fabriker i Västeuropa och Nordamerika samtidigt som femton fabriker startats på tillväxtmarknader.

Omsättningen utanför Västeuropa och Nordamerika har växt med 119 procent och står för 28 procent av den sammanlagda försäljningen. Bland annat investerar bolaget kraftigt i Brasilien och i Kina har Trelleborg gått från en till sju fabriker och ökat antalet säljkontor.

”Det viktigaste är att vinna marknadsandelar och ligga rätt positionerade. Kina går från en investeringstung ekonomi till en mer konsumtionsinriktad ekonomi och vi måste anpassa oss genom att finnas i rätt nischer.”

I Veckans Affärer nummer 5 kan du läsa hela intervjun. Har du inte ett eget ex skaffar du det HÄR!

Placera
Skandia: Här är marknaderna med högst avkastningspotential"Sverige fortfarande en attraktiv börsmarknad"
Foto: AP/TT
Wall Street
Brett nedåt på Wall Street
Börsen
Uppåt på tisdagsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
Aktiechefen: Räntefokuset på börsen lär beståMen långsiktiga positiva trenden är intakt
Aktie
DNB: Analytikerkåren missförstår SBB:s kapitalstruktur"Ger för höga estimat"
Foto: istock
Spara
Undersökning: Pandemin får unga att börja buffertspara9 procent av svenskarna har mindre än en månadslön på kontot
2/3
Trading Direkt: Om ränterörelserna i USA
Placera
Förvaltaren: Vändningen är nu"Marknaden upptäcker en ny era under våren"
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB varnar för bakslag på bostadsmarknadenBopriserna fortsatte uppåt i februari
Kina
Kina varnar för bubbeltendenser på internationella marknader
Index
Avanza och Kindred in i Stoxx Europe 600Nokia kastas ut från Stoxx 50
Aktier
Swedbank: Husqvarna ny sektorfavorit
Foto: istockphoto
USA-KINA
"Biden fortsätter tuff linje mot Kina"
Placera
Chefsstrategen: Medvind för aktierMen läge "rebalansera portföljen"
Foto: Shutterstock
Placera
Millicom in i Paretos marsportföljUt åker Stendörren
Aktier
Buffett försvarar egna återköp men sågar andras
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Krönika
Hernhag: Perspektiv behövs även för tillväxtaktier
Analys
SEB: Köp läkemedelsföretaget
Aktietips
Di: Vinstrally för Mekonomen i korten
Placera
Börsveckan: Tre aktier att köpa... och tre att avvakta med
Köptips
Affärsvärlden: Bryggeriet med den lockande kurspotentialen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Så mycket steg bostadsrättspriserna i Stockholm
Aktie
Eniro vill lösa in preferensaktierna