Börsen har gått som tåget sedan årsskiftet och det är de cykliska bolagen som drar. På förlorarlistan ligger klassiskt defensiva aktier som telekomoperatörer, Swedish Match och Axfood.
Under rapportperioden är det viktigt att bolagen kan visa på optimism inför det kommande året och även på en stabilisering under fjärde kvartalet.
Rapportflodens få besvikelser hittills har mottagits med varierande förståelse, just beroende på skillnaderna i tonen på prognosen. Marknaden vill inte se en acceleration i negativa nyheter utan förväntar sig en utplaning.
SKF-rapporten och framför allt starka rapporter i den amerikanska verkstadssektorn har gett verkstadsaktier en flygande start. SKF levererade visserligen en lägre marginal än förväntat men prognosen för 2012 var övervägande positiv.
Amerikanska jättar som Kennametal och Caterpillar, viktiga konkurrenter till bolag som Sandvik och Volvo, förutser också ett starkt 2012, vilket naturligtvis bidrar till det positiva sentimentet.
Den positiva utvecklingen i USA och Kina är de två huvudsakliga skälen till den snabba uppgången på börsen.
Urbaniseringen driver på Kina
Kinas minskade inflation har gjutit nytt mod i investerarna och oron för att landet ska hårdlanda har minskat drastiskt.
Risken för en fastighetsbubbla kastar dock en lång skugga över finansmarknaden men så länge nyhetsflödet på makrofronten är positivt är investerarna villiga att se genom fingrarna.
Dessutom motverkas bubbelhotet av inflyttningen till städerna och nya regleringar och räntehöjningar har pressat marknaden något under vintern.
Den kinesiska fastighetsmarknaden är extremt viktig eftersom den under många år drivit efterfrågan på råvaror som stål, koppar och aluminium. Det har gynnat bolag som Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval.
Ironiskt nog är ett av de största hoten mot Kinas tillväxt framöver att recessionen i Europa biter tag 2012.
Medvind i USA
Den amerikanska ekonomin har fortsatt att förbättras den senaste tiden och det har bidragit till att dra upp riskaptiten på världens börser.
Ekonomernas tidigare förväntan om en recession har förbytts mot ett hopp om ett par procents tillväxt under 2012.
Under januari kom statistik som visade att det amerikanska inköpschefsindexet, ISM, steg mer än väntat i december, liksom byggnadsinvesteringarna i november och att arbetslösheten sjönk i december och nu är den lägsta på tre år.
Men det har även kommit viss negativ statistik. Detaljhandelns försäljning under julen var svagare än väntat, försäljningen av nya hem i december var lägre än förväntat och antalet amerikaner som får arbetslöshetsersättning steg kraftigare än väntat i mitten av januari.
I förra veckan meddelade Fed att lågt resursutnyttjande och dämpade utsikter för inflationen gör att styrräntan bör hållas ”exceptionellt låg” till åtminstone i slutet av 2014, vilket är över ett år längre än tidigare besked.
Surdegen Europa
När det gäller Europa har aktiemarknaden prisat in ett värstascenario och därför tolkas minsta tecken på en vändning väldigt positivt och aktier har studsat upp.
De preliminära europeiska inköpschefsindexen för januari steg och överträffade marknadens förväntningar. Indexen bottnade i oktober och efter tre månader i rad med förbättring ser det ut som att nedgången i Europa blir kortvarig. Utfallet signalerar stagnerande BNP, vilket är bättre än sjunkande BNP under fjärde kvartalet.
Det enskilt viktigaste skälet till att marknaden nu trots allt ser mer positivt på Europa är det långsiktiga refinansieringsprogram som ECB lanserade för snart en månad sedan. Europas banker har fått låna rekordhöga 489 miljarder euro av ECB till 1 procent ränta i 3 år.
Den nya likviditeten i banksystemet har betydligt minskat risken för en systemkollaps bland europeiska banker. Till en del beror börsuppgången i Europa på ökad tilltro till systemet.
I Veckans Affärer nummer 5 kan du läsa hela artikeln. Har du inte ett eget ex skaffar du det HÄR!