Merrill Lynch manar investerare till försiktighet framöver. Men någon stor katastrof som lamslår världens aktiemarknader blir det inte i år. Det skriver finansbolaget i en rapport som presenterades i dag.
När det gäller placeringar förespråkas säkra kort. Large Cap-bolag, starka kassaflöden och högutdelare.
”Nyckeln är att välja rätt sektorer”, säger Johannes Jooste, seniorstrateg på Merrill Lynch.
De tre bästa sektorerna i år är enligt Merrill Lynch sällanköpsvaror, dagligvaror och informationsteknik. De anses erbjuda den bästa kombinationen av intjäningsmöjligheter, värdering och anpassning till det makroekonomiska klimatet.
Med tanke på osäkerheten i Europa rekommenderas övervikt mot USA och Storbritannien. Detta på grund av att bolagen anses vara mer kapabla att leva upp till analytikernas prognoser.
Efter fjolårets tvära kast på börsen har många finanskunder dragit ned på risken.
”Folk är villiga att betala för att kunna sova gott om natten”, säger Johannes Jooste.
Även Merrill Lynch väljer att ta det säkra före det osäkra.
”Vi är väldigt överviktade mot storbolag för tillfället, när osäkerheten minskar kommer vi att skifta mot mer småbolag”.
Merrill Lynch pekar på att Europeiska centralbanken, ECB, har ett trumfkort kvar för att få bukt med skuldproblematiken: stödköp av statspapper.
I förhållande till amerikanska Federal Reserve – som sjösatt kvantitativa lättnader i två etapper, QE1 och QE2 – samt även brittiska och japanska motsvarigheter har ECB gott om torrt krut i ladorna.
ECB:s innehav av statsobligationer i medlemsländerna är nämligen jämförelsevis blygsamt. Det är endast på 2,3 procent i förhållande till eurozonens samlade BNP, samtidigt som motsvarande siffra för Federal Reserve i förhållande till USA:s ekonomi är 11,5 procent, enligt Merrill Lynchs uppgifter.
Enligt beräkningen skulle ECB behöva stödköpa statspapper för 1 biljon euro för att matcha Feds stimulanser.
”ECB är den enda institution som skulle kunna agera tillräckligt snabbt och kraftfullt om situationen utvecklas till det värre”, menar han.
Den senaste tiden har dock en ljusning anats. Åtminstone om man ser till investerares riskvilja och börsernas utveckling.
Är den nuvarande uppgången uthållig eller har marknaden överreagerat?
”I det korta perspektivet har det gått upp för mycket. Men i ett längre perspektiv kan uppgången vara uthållig, förutsatt att de europeiska bankerna rekapitaliseras. De största riskerna är politiska och inte på makrosidan”, säger han.