Fem heta aktier

Publicerad 2012-01-23 09:13

Köprekommendation ges till ABB, Alfa Laval, Scania, SKF och Volvo i senaste numret av Börsveckan. Däremot väljer tidningen att avvakta med Atlas Copco och Sandvik.

Börsveckan har kikat på de stora verkstadsbolagen i veckans utgåva. Verkstadsbolagen har haft en flygande start på 2012 med kursuppgångar på 10-15 procent och Börsveckan tror att det finns aktier som har mer att ge.

Om Sandvik når sina syften med den nya organisationen bör koncernens
rörelsemarginal på sikt kunna lyfta med några procentenheter. Ser man till konsensusestimat räknar marknaden med att Sandviks rörelsemarginal för 2011 kommer att bli 13,5 procent för att sedan stiga till 14,3 procent 2012.

Motsvarande siffror är 22 och 21,3 procent för Atlas Copco. Värderingsmässigt är skillnaden mellan dessa två väldigt liten om man tittar på p/e-talet för innevarande år. Atlas Copco värderas endast 8 procent högre än Sandvik trots högre strukturell lönsamhet, stabilare historik och lägre skuldsättning. Börsveckan avvaktar därför med Sandvik

På tal om Atlas Copco är det börsens lönsammaste verkstadsbolag och historiken är imponerande. Även om kvalitet ska kosta så är dagens värdering lite för hög för att Börsveckan ska lockas att köpa.

SKF:s har känt av den globala finansoron i bilindustrin där en nedgång i
efterfrågan märktes under det tredje kvartalet. Utsikterna för i år hänger till stor del på hur världens ledare lyckas få bukt på de statsfinansiella problemen. Utdelningen väntas öka från 5 kronor i fjol till 6,2 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på 4,2 procent. Sett till hur SKF värderats till under 2000-talet är detta attraktiva multiplar och skulle de ekonomiska utsikterna försämras jämfört med i dag så lär det finnas fallhöjd i prognosen för 2012.

Börsveckans slutsats är att SKF är ett bra val i en långsiktig portfölj om man
väger upp de operationella riskerna i bolaget mot den potential som finns i den
relativt låga värderingen.

Volvos värdering ligger på historiskt låga nivåer på grund av oron för att
lastbilsmarknaden ska kollapsa i år. Enligt Börsveckan är det redan är inprisat i kursen att lastbilsmarknaden i Europa och Nordamerika utvecklas svagare än det ledningen uttryckligen förmedlat till marknaden. Volvos utdelning väntas ligga på 3,5 kronor för räkenskapsåret 2011, vilket ger en direktavkastning på 4 procent. Allt detta gör att Börsveckan rekommenderar köp.

Köp får även Scania. Börsveckan finner Scania intressant av främst tre skäl: värderingen har kommit ner betydligt det senaste året, bolaget har urstark balansräkning samt bra direktavkastning.

ABB frestar med megatrender som talar för bolaget, som tillväxten i Kina och för förnyelsebara energikällor. Värderingsmässigt pekar analytikernas prognoser på ett p/e-tal på 13, vilket är i underkant av var aktien varit sedan 2005. Till detta ska läggas en direktavkastning på cirka 4 procent och en urstark balansräkning.

Alfa Laval är tillsammans med ABB det verkstadsbolag som gynnas mest av de trender som råder i världsekonomin. Trots högst värdering inom sektorn anser Börsveckan att aktien är köpvärd på ett års sikt.Alfa Laval har en sencyklisk verksamhet och därför räknar Börsveckan med att orderingången kommer att fortsätta ligga på en relativt hög nivå det första halvåret 2012, för att därefter minska sekventiellt. Det är absolut inte orealistiskt att det blir så och med ett imponerande produktutbud och och goda marknadsutsikter de kommande fem åren, så är Alfa Laval en given köpkandidat, enligt Börsveckan.

Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen