Sänkta vinstförväntningar i USA

Publicerad 2012-01-09 10:22

Vinstförväntningarna är rejält sänkta inför årets första rapportflod från de stora börsbolagen i USA.

Slår man samman alla resultatprognoser för bolagen i S&P500-index, USA:s 500 största börsbolag, för fjolårets fjärde kvartal beräknas det i snitt bli vinstökningar på 7,2 procent, enligt Financial Times.

Det är en halvering jämfört med prognosläget i oktober i fjol, då vinsterna för kvartalet beräknades öka med i snitt 14,5 procent.

Den amerikanska aluminiumjätten Alcoa är traditionsenligt först ut med bokslut i årets första rapportflod, där resultaten för fjärde kvartalet 2011 redovisas. Alcoa väntas efter en vinstvarning förra veckan lägga fram en förlustrapport.

Från storbankerna på Wall Street kommer årets första rapport på fredag, när JP Morgan Chase & Co redovisar bokslut. Från JP Morgan väntar sig analytikerkåren en vinst på 93 cent per aktie, ned från 1:02 dollar per aktie samma kvartal året före. Detta resultat väntas dock se ganska bra ut när det ställs mot boksluten från konkurrenter som Morgan Stanley.

USA-företagen väntas ha fortsatt svårt att få till mer kännbara vinstlyft under första kvartalet 2012, för vilket snittprognosen för S&P 500-bolagens vinstökning ligger på 3 procent, skriver Financial Times med hänvisning till analysföretaget Factset.