Lång uppförsbacke för Nokia

Publicerad 2011-12-16 15:29

Nokias kräftgång, framför allt under 2011, är att betrakta som ett gigantiskt nationellt bakslag för Finland. Och de första uppgifterna om de nya lanseringarna av mobiltelefoner tyder bara på svaga försäljningsökningar. Frågan är om bolaget kan resa sig.

Få bolag har genomlidit samma kris som Nokia på senare år. I den akademiska världen är företaget redan ett studieobjekt för dem som undrar hur en total dominant kan hamna rejält på dekis på bara ett par år, ett exempel på att alla ekonomiska imperier förr eller senare riskerar att förintas.

För det är uppenbart att Nokia fattade fel strategiska beslut under mycket lång tid, nådde så stora framgångar att självgodheten tog över och helt och hållet saknade förmågan att möta nya och oväntade hot.

Det på en av världens mest dynamiska och innovativa marknader.

I och med att Stephen Elop tog över som vd i september år 2010 påbörjades ett omfattande omställningsarbete i Nokia, som i början av innevarande år renderade i en ny strategi och ett långtgående samarbete med mjukvaruföretaget Microsoft.

Och i höstas presenterades de första Nokiamodellerna, Lumia, baserade på Microsoft plattform Windows Phone, de första av de mobiler som inte bara ska rädda Nokia utan faktiskt se till att företaget åter tar plats som ledare på marknaden för smarta mobiler.

I övrigt ska Nokia vinna utrymme med en generation smartare mobiler för utvecklingsmarknader, det vill säga allt mer intelligenta så kallade feature-mobiler, som ska locka ytterligare en miljard människor till internet. Här vill Nokia dessutom locka lokala utvecklare av applikationer för att bli ännu mer attraktiva.

Allt det nya är lanserat på marknaden, med hjälp av tidernas marknadsföringskampanjer, även om Lumia lanseras bara stegvis i utvalda länder, hittills finns sex, och nya Asha-mobiler lanseras i till exempel Indien först under innevarande månad.

Den initiala strategin är att prissätta de nya Lumia-mobilerna så att de har en gedigen chans att vinna marknadsandelar på rivalernas bekostnad. I Indien ska en modell med dubbla SIM-kort och en annan med 3G och spelet Angry Birds förinstallerat locka användarna.

Ännu är alltför tidigt att säga hur försäljningen av Nokias nya modeller går. Men hittillsvarande volymuppgifter och oberoende prognoser antyder att det handlar om svaga försäljningsökningar på en rätt avvaktande marknad där många inväntar nya modeller och där Apple gjorde många besvikna när man inte lanserade en iPhone 5.

Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Penningtvätt
ING: SEB är välpositionerad mot eventuella kostnader
Aktie
SEB-aktien faller efter uppgifter om penningtvätt i Uppdrag granskning
Aktie
Vinstvarning och sänkt prognos från ElektaAktien faller tungt på börsen
Börsen
Nedåt med SEB som sänke
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
15/11
Trading Direkt: SBB, Elekta och SEB i fokus
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Sektor
Norska laxbolag pressas av amerikanska stämningarSjömatsindex faller nästan 5 procent i Oslo
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bud
SBB lägger bud på Hemfosa
Rapport
Förlust för Fingerprint
Aktie
Försäljningen minskade i oktober
Foto: istockphoto
Asien
Handelsoptimism lyfter flera av Asiens börser
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter