”Skuldfri är den bästa investeringen”

Publicerad 2011-12-15 11:21

Erik Penser är en finansiell överlevare, som i dag är en av Englands största markägare.

Med sin bakgrund som risktagare är det kanske något förvånande att han nu talar sig varm för en återgång till en mer konservativ kapitalism.

”En bättre investering än att göra sig skuldfri finns inte”, säger Erik Penser.

Att ta mindre risker och satsa på tillgångar som går att ”ta på”, som råvaror, spannmål, guld och mark är väsentligt.

Trots att Erik Penser menar att många bolag i dag är lågt värderade är han tveksam till att satsa pengar enbart på börsen.

”Vi svenskar har en tradition av aktiesparande och är för exponerade mot börsen. Nu är det klokt att ha pengar i räntebärande papper och råvaror. Länge har jag också sett guld som en bra investering, vilket det visat sig vara. Jag är så pessimistisk att jag också har fysiskt guld, jag ser det lite som en livförsäkring.”

Vilka råvaror tror du på?

”Spannmål. Vete, ris och andra grödor har varit för billigt länge. Bland annat därför är jag lantbrukare. Jag har hört att jag är en av de tio största odlarna av spannmål i hela England. Det stämmer kanske…”

Vad är bästa investeringen i dag?

”Utan tvekan mark! Industrialister kommer och går, sällan överlever de längre än några generationer. De enda familjer som har kvar sin förmögenhet efter 20 generationer är de som äger mark. Det gäller alltid och i hela världen.”

 Trots att Erik Penser i början av samtalet var så negativ till konjunkturen, säger han, att trots allt elände och all oro i världen, så är han mer positiv än för några år sedan. Och trots varningarna för tillväxtmarknader tror han på Asien.

”Indien går mot en ljus framtid. Där finns en stor intelligens och många välutbildade människor. Kina lär också fortsätta att växa minst tio, tjugo år framåt. Några dramatiska hack behöver inte ske i deras tillväxt.”

Mest oroas han över att de flesta av världens ekonomier i dag lutar sig mot en totalitär stat.

”Det är inte helt rumsrent. Men kineserna vill ha samma välstånd och statusprylar som vi i väst – och de kommer att jobba hårt för att nå dit!”

Är några råvaror för högt värderade?

”Koppar, nickel och en del andra mineraler kan vara övervärderade, beroende på vad som händer med konjunkturen.”

Hur ser du på olja?

”Olja är intressant! Och spekulativt. Tyvärr svårt att lagra till skillnad från guld, som inte tar så stor plats. När inflation urholkar vårt kapital, är det alltid bäst att äga sådant man kan ta på – guld, mark, hus, vete, konst eller antikviteter.”

Ser du några vita fläckar på råvarumarknaden?

”Det finns massor av vita fläckar, inte minst i Sverige som har enorma råvarutillgångar, vilket det talas märkligt lite om. Skog, vattenkraft, mineraler.”

 


 

Läs hela intervjun i senaste Veckans Affärer.

Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.