Nya börsbesvikelser 2012

Publicerad 2011-12-15 16:09

Euron är skakad och skuldsaneringen kommer att bli plågsam. Det är upplagt för ytterligare börsbesvikelser nästa år. VA Börs hittat fem faktorer som pekar på att 2012 kommer att bli ännu ett svagt börsår.

1) Eurokrisen

Politikernas, centralbankernas och myndigheternas beslut kommer att ha betydande inverkan på utfallet för både konjunkturen och finansmarknaden även nästa år.  Skuldkrisen kommer att fortsätta ett bra tag till, eftersom problemen i eurosamarbetet är så genomgripande. För att ytterligare förstärka den politiska osäkerheten för marknaderna kommer 2012 och 2013 innehålla ett flertal val, bland annat presidentval i Frankrike och Ryssland under vårenm, med påföljande parlamentsval i Frankrike. Kina utser dessutom en ny ledare i oktober och i november är det presidentval i USA.

2) Värderingarna

I bjärt kontrast till de svaga utsikterna för BNP-tillväxten räknar bolagsanalytikerna med över 11 procents vinsttillväxt för bolagen i eurozonen nästa år och 18 procents vinsttillväxt för de svenska bolagen. Men om vi får en nedväxling i farten i ekonomin är det svårt att se att bolagen ska kunna leva upp till marknadens förväntningar. Då är det mer sannolikt att vi kommer att få se ytterligare kraftiga nedgraderingar av vinstprognoserna i början av nästa år. Samtidigt är det troligt att den extrema volatiliteten kommer att fortsätta på börsen och det finns inte heller så många positiva överraskningar på uppsidan.

3) Skuldsanering

Vid sidan av recession och eurokris kommer 2012 också att bli ett år av skuldminskningar i många delar av systemet. Statsskulderna i eurozonen ska behandlas och resultatet av oron blir att hushållens sparkvot ökar. Och medan centralbankerna blåser på med likviditet i systemet arbetar regulatorer och andra myndighetsorgan för ett långsiktigt tryck åt andra hållet, med ökade kapitalkrav för banksektorn. Det skapar en osäkerhet kring finansieringssituationen som påverkar både företag och hushåll.

4) Globaliseringen

Till skillnad från eurozonen väntas Sverige fortsätta visa tillväxt 2012, även om takten växlar ner. Vi är dock en av världens mest exportorienterade länder, eftersom 55 procent av vår export går till USA, Storbritannien och eurozonen. Växlar de och andra viktiga handelspartners ner i likhet med Kina så kommer det att märkas även här. Eurozonens andel av den globala importen har reducerats kraftigt de senaste åren. Men allt är inte nattsvart, allt fler tecken tyder på att saker börjar peka uppåt i USA.

5) Placerarna

Eftersom det finns en bred övertygelse på marknaden om att varken baissen på marknaden, lågkonjunkturen eller skuldkrisen är över blir de börsrallyn som uppstår extra svårhandlade på kort sikt. Dels är rallyna svåra att gå emot eftersom de kan pågå mycket längre än vad som kan verka motiverat. Dels kan de tvärvända mycket snabbare än man trott. Mönstret från oktober, då marknaden rusade 19 procent, kommer antagligen upprepa sig i flera varianter 2012. Vändningen kommer först när investerarna kapitulerat helt och ”kräkts ut alla aktier”.

Placera
Experter: "Mediokra" utsikter för höstbörsenFå positiva marknadskatalysatorer vid horisonten
Krönika
Hernhag: Utnyttja oron på börsenIngen anledning bli domedagsprofet
Konjunktur
Danske: Inga tecken på global recessionSkulle kräva en chock av något slag
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Bred uppgång på börsenMetall och olja gick starkt
Foto: istockphoto
Barnförsäkringar
Många barn oförsäkrade utanför skoltidHela listan på kommuner som inte helförsäkrar skolbarnen
Analys
Analys: Kurstapp motiverar uppgradering av Powercell
Analys
Nordea sätter köp på Elekta
Foto: Johan Nilsson/TT
Bostad
Få vill hyra ut del av bostaden trots ekonomiska fördelar
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktier
Två nya köpråd från Börsveckan
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktietips
"Haldex för lågt värderad efter budstrid"DI rekommenderar köp
Bostad
Valueguard: Säsongsrensade bopriser stod still i juli
Asien
Asien: Uppåt över hela linjen
Handelskriget
Trump: Ännu inte redo för avtal med KinaTonar ned recessionsrisken
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier