Nya börsbesvikelser 2012

Publicerad 2011-12-15 16:09

Euron är skakad och skuldsaneringen kommer att bli plågsam. Det är upplagt för ytterligare börsbesvikelser nästa år. VA Börs hittat fem faktorer som pekar på att 2012 kommer att bli ännu ett svagt börsår.

1) Eurokrisen

Politikernas, centralbankernas och myndigheternas beslut kommer att ha betydande inverkan på utfallet för både konjunkturen och finansmarknaden även nästa år.  Skuldkrisen kommer att fortsätta ett bra tag till, eftersom problemen i eurosamarbetet är så genomgripande. För att ytterligare förstärka den politiska osäkerheten för marknaderna kommer 2012 och 2013 innehålla ett flertal val, bland annat presidentval i Frankrike och Ryssland under vårenm, med påföljande parlamentsval i Frankrike. Kina utser dessutom en ny ledare i oktober och i november är det presidentval i USA.

2) Värderingarna

I bjärt kontrast till de svaga utsikterna för BNP-tillväxten räknar bolagsanalytikerna med över 11 procents vinsttillväxt för bolagen i eurozonen nästa år och 18 procents vinsttillväxt för de svenska bolagen. Men om vi får en nedväxling i farten i ekonomin är det svårt att se att bolagen ska kunna leva upp till marknadens förväntningar. Då är det mer sannolikt att vi kommer att få se ytterligare kraftiga nedgraderingar av vinstprognoserna i början av nästa år. Samtidigt är det troligt att den extrema volatiliteten kommer att fortsätta på börsen och det finns inte heller så många positiva överraskningar på uppsidan.

3) Skuldsanering

Vid sidan av recession och eurokris kommer 2012 också att bli ett år av skuldminskningar i många delar av systemet. Statsskulderna i eurozonen ska behandlas och resultatet av oron blir att hushållens sparkvot ökar. Och medan centralbankerna blåser på med likviditet i systemet arbetar regulatorer och andra myndighetsorgan för ett långsiktigt tryck åt andra hållet, med ökade kapitalkrav för banksektorn. Det skapar en osäkerhet kring finansieringssituationen som påverkar både företag och hushåll.

4) Globaliseringen

Till skillnad från eurozonen väntas Sverige fortsätta visa tillväxt 2012, även om takten växlar ner. Vi är dock en av världens mest exportorienterade länder, eftersom 55 procent av vår export går till USA, Storbritannien och eurozonen. Växlar de och andra viktiga handelspartners ner i likhet med Kina så kommer det att märkas även här. Eurozonens andel av den globala importen har reducerats kraftigt de senaste åren. Men allt är inte nattsvart, allt fler tecken tyder på att saker börjar peka uppåt i USA.

5) Placerarna

Eftersom det finns en bred övertygelse på marknaden om att varken baissen på marknaden, lågkonjunkturen eller skuldkrisen är över blir de börsrallyn som uppstår extra svårhandlade på kort sikt. Dels är rallyna svåra att gå emot eftersom de kan pågå mycket längre än vad som kan verka motiverat. Dels kan de tvärvända mycket snabbare än man trott. Mönstret från oktober, då marknaden rusade 19 procent, kommer antagligen upprepa sig i flera varianter 2012. Vändningen kommer först när investerarna kapitulerat helt och ”kräkts ut alla aktier”.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: En bra tillväxtaktie
ETF
Ny boom för europeiska ETF:erTung månad för råvaror
Börsen
Veckoavslut med breda uppgångar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Avanza drar tillbaka årsredovisningenVill få med FI:s sanktionsavgift på 35 miljoner kr
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
22 februari
Trading Direkt: Bornold om Swedbankskandalen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: För få har råd med nyproducerat
Foto: istockphoto
Börsen
SEB: Räkna med glatt börshumör i år
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Räntan
Riksbankschef öppnar för räntehöjning i april"Överraskande kronförsvagning"
Räntan
Riksbanken: Ingen anledning ändra räntan
Foto: Alimak Group
Rapport
Starkt uppåt för hissbolaget
Rapport
Klart sämre än väntat för Elekta
Asien
Börserna åt skilda håll i Asien
Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Foto: Istockphoto
Börsen
Nedåt på Wall Street