Så fungerar seniorlån

Publicerad 2011-12-14 15:56

Pension. Då ska du göra allt det där du drömt om. Men för att ha råd kanske du behöver ett tillskott till kassan. Läs på om för- och nackdelar med seniorlånen.

Tidigare var det svårt för äldre med låga pensioner att få lån. Men med beslutet att också bostaden kan användas som säkerhet för lån växte en ny marknad fram.

I dag erbjuder de flesta banker och låneinstitut skräddarsydda lösningar till äldre som äger sin bostad och vill använda värdestegringen för att lysa upp tillvaron utan att behöva sälja bostaden.

Villkoren skiljer sig stort mellan olika bolag. Gemensamt är att låntagaren inte behöver ta av till exempel pensionen för att betala de löpande räntorna. Löptiderna varierar, mellan tio och 40 år eller livet ut.

– Om du väljer ett seniorlån som löper tio år skulle banken kunna kräva att du betalar tillbaka pengarna, om du inte kan förlänga lånet när det löper ut. Det skulle i sin tur kunna innebära att bostaden måste säljas även om du planerat att bo kvar, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Han berättar också att en del av de konsumenter som hör av sig inte alltid till fullo har förstått att lånet någon gång måste betalas tillbaka, med ränta, som vilket lån som helst.

– Analysera ditt behov och låna aldrig mer än du behöver, och absolut inte för att spekulera. Det är trots allt ett lån som ska betalas tillbaka. Se över alternativen. Du kanske har andra tillgångar eller kan ta ett vanligt hypotekslån, säger Fredrik Nordquist.

En jämförelse av seniorlånen hos Folksam, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Hypotekspension hittar du i senaste numret av Privata Affärer.

Sex råd om seniorlån

1. Seniorlånen är mycket olika konstruerade. Läs noga igenom villkoren och se till att du förstår hur lånet fungerar innan du skriver på lånehandlingar.

2. Tänk på hur du vill ha lånet utbetalt. Om du väljer en klumpsumma eller ett bestämt belopp varje månad beror på hur du har tänkt använda pengarna.

3. Låna inte mer än nödvändigt. Kom ihåg att skulden hela tiden ökar på lånet. När löptiden går ut ska alla räntor och avgifter betalas.

4. Jämför kostnader. Förutom ränta tillkommer ibland uppläggnings- och aviavgift. I en kapitalförsäkring tillkommer kostnader för försäkringen. Se till att få uppgifter i kronor så att du kan jämföra med kostnaden för andra lån.

5. Kontrollera avdragen. Kontrollera om du får göra avdrag för skuldräntan i deklarationen varje år eller först när lånet ska lösas.

6. Se upp. Tänk på att seniorlån kan påverka bostadsbidrag eller bostadstillägg. Kolla detta med Försäkringskassan innan du tecknar avtal.

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet