Svanberg föreslås bli Volvo-ordförande

Publicerad 2011-12-12 08:07

Förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg föreslås som ny styrelseordförande i fordonstillverkaren AB Volvo. Nuvarande ordförande Louis Schweitzer har avböjt omval, enligt ett pressmeddelande från valberedningen.

Utnämningen ligger i linje med de senaste veckornas mediespekulationer. För knappt två veckor sedan skrev SvD att Svanberg inom kort skulle utses till Volvoordförande.

En enig valberedning står bakom förslaget.

”Carl-Henric Svanberg har en femtonårig vd- och styrelsebakgrund och är en erkänt skicklig ledare. Han har en lång och gedigen erfarenhet som vd för världsledande företag med globala positioner och som ordförande i ett av världens största företag. Carl-Henric Svanberg, tillsammans med övriga föreslagna styrelseledamöter, skapar en stark styrelse väl lämpad att möta Volvokoncernens kommande utmaningar”, kommenterar valberedningens ordförande Carl-Olof By.

I övrigt föreslår valberedningen omval av styrelseledamöterna Peter Bijur, Jean-Baptiste Duzan, Hanne de Mora, Anders Nyrén, Ravi Venkatesan, Lars Westerberg, Ying Yeh och Olof Persson.

Carl-Henric Svanberg är för närvarande styrelseordförande i den brittiska oljejätten BP och styrelseledamot i Ericsson. Tidigare har han varit vd i Ericsson (2003_2009) och Assa Abloy (1994_2003) och haft olika chefsposter i Securitas och ABB.

AB Volvo tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, drivsystem för marina och industriella applikationer samt komponenter till flygmotorer. Bolaget, med huvudkontor i Göteborg och närmare 100 000 anställda runt om i världen, är Sveriges största företag sett till omsättningen, som 2010 uppgick till 265 miljarder kronor.

Som jämförelse uppgick telekomjätten Ericssons omsättning till 203 miljarder kronor. Den statliga energijätten Vattenfall drog in 214 miljarder kronor.