Myt att det är riskabelt att investera i entreprenörer

Publicerad 2011-12-09 13:23

I förra veckan fick jag en mycket fin utmärkelse; "Årets Riskkapitalist 2011" för ett arbete bedrivet inom IT och internetsektorerna. Sedan dess har jag spenderat mycket tid med att fundera över hur djup krisen i branschen måste vara om jag ska kunna plocka hem den titeln.

Bild på Johan Jörgesen, Årets Riskkapitalist 2011För djup, det är krisen. Faktum är att den delen av den europeiska riskkapitalindustrin som sysslar med så kallade riskinvesteringar de senaste tio åren inte givit en enda krona tillbaka till dem som investerat i den, i huvudsak våra pensionsfonder. Undantag? Få och långt emellan. På det stora hela tjänar riskkapitalister sina pengar på samma typ av årliga avgifter på förvaltat kapital som aktiefondsmarknaden kritiseras så hårt för, inte för att man gör bra affärer.

Det är därför inte konstigt att ”riskkapitalisterna” har så svårt att få tag på mer pengar, vilket i sin tur har lett till att kapitaltillgången är på väg att helt torka upp och det som fortfarande finns kvar går till de bolag som redan är internationella storstjärnor och därmed har passerat sina mer riskfyllda perioder. Och eftersom det finns få stjärnor går priset på dessa upp.

För alla andra är dörren stängd. Finito. Kaputt. Det är riktigt, riktigt illa. Allra helst om man också betänker att bankerna är helt ointresserade av att finansiera entreprenörer, att Almi inte kan tillhandahålla annat än skärvor och att staten fortfarande efter alla dessa år går och funderar på vilken roll man ska spela i kapitalförsörjningen.

Att det kommer fram IT och Internetbolag i världsklass från Sverige är givet detta inget annat än en sensation. Men det som är direkt stötande är hur många möjligheter vi missar till följd av att kapitalet är okunnigt och oförmöget. För allt det andra finns på plats; entreprenörer, nätverk, teknik, affärsidéer. Hela situationen är patetisk och obegriplig.

Nu kanske många anför att det visst finns kapital till små IT och internetsatsningar i Sverige. Det stämmer – i de tidiga skedena där familj och vänner står för fiolerna. Men vilken smäll man får i steg två när det visar sig att kapitalet till vidare utveckling helt enkelt inte finns annat än till det yttersta fåtalet.

Visserligen är det nyttigt med viss darwinism, men på den här nivån leder bristen på riskvilligt kapital snarast till ett massmord på entreprenörer.

Visst bör alla företag så snart som möjligt finansiera sig via sina kunder, men för alla är det inte möjligt att göra det direkt. Och det värsta av allt är att denna insikt om bristen på kapital, som börjar sippra igenom ner till entreprenörsleden, leder till att man börjar tänka smått, försörjningsinriktat och inte i termer av att förändra världen eller att göra saker på radikalt nya och effektivare sätt.

För det finns väl inget hopp kvar? Eller är det möjligt att vi kan ta oss samman och radikalt bygga om systemet? I så fall skulle jag vilja börja med att sprida insikten att entreprenörer inte är finansiella produkter som man kan placera i. Bortsett från pengar krävs kunskap, nätverk och arbete från investerarens sida. Kanske är det där det brister mest – att fel personer fått förtroendet att förvalta vårt gemensamma pund och att det etablerats okunniga myter om att det är riskfyllt att investera i entreprenörer och att nio av tio bolag ska gå under för att ett ska leva (det gör de om man släpper dem vind för våg – inte annars).

Det är bisarrt att det ska betraktas som riskfritt att investera på en börs i fritt fall, eller i statsobligationer på väg till giljotinen, medan entreprenörer som ger sina liv i pant för att förränta någons kapital ska bli betraktade som riskfaktorer.

Det är tid att vi inser detta och sätter entreprenörerna i centrum för våra ansträngningar att bygga en bättre framtid. Gör vi inte det förtjänar vi helt enkelt inte bättre än att bli digitala småbrukare, livegna torpare under de internationella storbönderna. Tänk att det kunde gå så illa i ett land där jordmånen för IT och internetutveckling kanske är bättre än någon annanstans i hela världen.

Johan Jörgensen

Årets Riskkapitalist 2011

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"