Betala vinstskatt eller uppskov?

Publicerad 2011-12-07 13:10

Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund och reporter Johan Markwall chattade med läsarna på onsdagen. Det handlade bland mycket annat om hur du gör vid bostadsförsäljning. Ska man betala vinstskatt eller begära uppskov?

moderator: Välkomna till chatt med Per Hammarlund och Johan Markwall. Nu är de på plats och vi startar chatten.

Steve: När kommer årets sista skatteutbetalning?
Johan Markwall: Den här veckan om du anmält ditt konto till skatteverket. Annars får du vänta till nästa vecka.

Editor: Hur placerar jag 300 000 kr så säkert och lönsamt som möjligt? Pengarna utgör en pensionsförsäkring som betalats ut på ett bräde och ska räcka till en mindre månatlig pensionsförstärkning ett antal år.
Johan Markwall: Då är det sparkonto som gäller. Gå in på privataaffarer.se och klicka på Bästa räntan just nu. Där hittar du vilka institut som har högst ränta.

Jenny: Mitt privata pensionssparande syns inte på minpension.se. Varför inte?
Per Hammarlund: Pensionsinstituten kommer successivt att lägga till privata pensioner i de uppgifter som skickas till minpension.se. Under denna övergångsperiod så har du möjligheten att själv komplettera uppgifterna.

Undrande: Jag reser mycket i jobbet. Hur stort är inrikestraktamentet nästa år?
Per Hammarlund: 220 kr heldag och 110 kr halvdag är det som gäller efter nyår.

Janne: Vad hände egentligen med förslaget om sänkt moms på krogen. Blev det något av det?
Johan Markwall: Riksdagen godkände ett regeringsförslag om sänkt moms på restaurangbesök. Den nya momssatsen vad krogbesök är 12 procent och det gäller från den 1 januari nästa år. Men glöm inte bort att momsen även sänks på mat som du vill ha serverad hemma på festen eller på företaget. Skatten på cateringtjänster halveras även den till 12 procent. Vi på Privata Affärer vill även puffa lite för landets bagare genom att påminna om att även bullar och tårtor ingår i skatteuppgörelsen. Öl, vin och sprit på krogen blir däremot inte billigare.

Ludvig: Hej! Sista chansen att bestämma hur man ska placera sina nya PPM-pengar är i kväll och jag är väldigt osäker. Är det kanske klokast att placera i räntefond. Jag har haft lång räntefond sen tidigt i höst på en del av mitt innehav och det har gått bra, men eftersom det oftast är kort räntefond som rekommenderas så kanske jag ska tänka om.
Johan Markwall: Nu när obligationsräntan är nere på rekordlåga nivåer så kommer långa räntefonder att ge en klen avkastning. I det läget så är kort räntefond ett bättre alternativ. Men räkna inte med någon hög avkastning.

Kalle: Jag och hantverkaren kom överens om 40 000 kr. Sedan fakturerade han 60 000. Är det verkligen ok?
Per Hammarlund: Nej. Konsumenttjänstlagen säger att prisökningen inte får överstiga 15 procent om näringsidkaren lämnat ett pris före jobbet.

Magnus: Jag är nyfiken på Årets bank-priset. När presenterar ni vinnaren? Har läsarna någon påverkan på vem ni utser?
Per Hammarlund: Den 20 december delar vi ut årets priser. Du kan sedan läsa om det i nr 1 som kommer i brevlådan dagen efter. Ja, läsarna påverkar vem som vinner. I år har vi haft nästan 2 000 läsare som tyckt till på vår sajt. Dessutom har många hört av sig direkt till redaktionen.

Urban: Jag fick ett presentkort på 750 kr av min arbetsgivare i julklapp. Måste jag ta upp det som en förmån i deklarationen?
Johan Markwall: Enligt Skatteverket är presentkort som inte kan omsättas i kontanter skattefria.

Åsa: Hur ska jag spara till mitt barn? Hon är 3 månader och vi vill sätta av barnbidraget varje månad.
Per Hammarlund: Ett bra alternativ är att köpa en billig indexfond. Och det billigaste är Avanza Zero som faktiskt är gratis. Med lång placeringshorisont har avgifter stor betydelse. Därför passar denna fond mycket bra när du sparar till små barn. Fonden följer stockholmsbörsens utveckling.

Jalmar: Kan jag föra över aktierna i min portfölj till det nya investeringssparkontot som införs efter nyår utan att drabbas av någon skatt?
Per Hammarlund: Nej, tyvärr måste du sälja dina aktier, som då drabbas av sedvanlig beskattning, innan de placeras på ditt nya investeringssparkonto. Jag utgår i mitt svar att du inte har dina aktier i en kapitalförsäkring. Då är läget annorlunda.

Johan: Hur mycket kan jag hyra ut mitt sommarhus för utan att betala skatt efter årsskiftet?
Per Hammarlund: 2012 blir det ännu förmånligare att hyra ut skattefritt. Då kan du lätt förenklat (utan att gå in på schablonavdrag m m) konstatera att du kan hyra ut för 26 250 kr utan att betala skatt.

Åsa: Hur ska jag göra med min kapitalförsäkring nu när nya skattekontot kommer?
Johan Markwall: Intresset är litet för nya kontot. Enligt Nordnet är bara 3 procent av deras kunder på g att byta. Det kan jag förstå. Det är inte helt lätt att räkna fram vilket alternativ som verkligen lönar sig. Mitt tips är att avvakta tills vidare. Det finns inget alternativ som är klockrent bättre än det andra.

Ylva J: Jag har ett företag med tre anställda och undrar om jag kan dra av kostnaden för julbordet som vi ska på?
Per Hammarlund: Du får bara dra av 90 kr exklusive moms per anställd. Värt att notera är att arbetsgivaren får göra avdrag även för medföljande make eller maka. Som arbetsgivare får du göra avdrag för två personalfester per år.

Anton: Smart att låna pengar till aktieköp i dagsläget?
Johan Markwall: Nej. vi på Privata Affärer tycker aldrig att det är smart att låna pengar till spekulation.

Lars L: Hej på er! Går det att sätta behållningen på ett sparkonto i det nya Investeringskontot? Lönar det sig skattemässigt?
Per Hammarlund: Ja, det gör det. Men ytterst tveksamt om det lönar sig. Du beror naturligtvis på vilken ränta du får på sparandet.

Ulla: Jag har fyllt 64 år och gått i pension. Tar nu bara ut tjänstepension. Kan jag fortfarande byta fonder sedan jag påbörjat uttaget även i PPM?
Johan Markwall: Visst kan du ändra ditt premiepensionssparande när som helst, även sedan du börjat ta ut pensionen. Antingen skaffar du en pinkod från Pensionsmyndigheten och sköter fondbytet själv på nätet eller så kan du skicka in en blankett om fondbyte.

Anita: Jag har 100 000 kr som jag vill sätta på ett mera säkert sätt än aktier eller vanliga fonder, var får jag bästa avkastning på såg 6-12 mån sikt? Penningmarknadsfonder, Bear eller Bull, låst sparkonto, eller finns det företagsobligationer som är säkra?
Johan Markwall: Glöm Bear och Bull. Helt säkert är bara kontosparande. Är du beredd att höja risknivån några snäpp så kan en fond inriktad på företagsobligationer vara ett alternativ. Se vår artikel i papperstidningen.

Göteborgaren: Hur fungerar en avtalspension?
Per Hammarlund: Det vanliga är att arbetsgivaren tecknar en försäkring som gäller fram till dess den anställde går i ordinarie pension. Oftast består avgångspensionen av två delar. En del avser att täcka för det inkomstbortfall du har fram till pensionsålder. Andra delen täcker för det du förlorar i allmän pension och tjänstpension p g a av att du slutar tidigare.

Daniel: Hur ska man investera nu om man vill ha medelrisk? Jag tror på fortsatt turbulens på marknaden även 2012
Johan Markwall: I dagens läge är det tyvärr bara sparkonton som gäller. Åtminstone när du talar om medelrisk. Som du själv säger, så kommer nästa år förmodligen bjuda på en hel del turbulens på marknaderna.

Carl: Hej, jag bygger långsamt upp min portfölj enligt principen buy and hold, de sista tio åren har varit tuffa men jag har fått fina utdelningar som återinvesterats, hur ser ni på strategin framöver, kommer aktier alltid att vara det mest lukrativa på sikt?
Johan Markwall: Ett mycket bra sätt att bygga upp en portfölj på, så länge du kan avvara pengarna. Just nu kan du köpa fina aktier till lågt pris. Den som har lång placeringshorisont (5-10 år) kan säkert göra bra affärer i detta jobbiga börsklimat. Att satsa på högavkastare är en smart strategi i dessa tider. Men var noga med att välja bolag som du är säker på kommer kunna fortsätta att behålla den höga utdelningen.

Lennart: Hej! Ska jag sälja Roburs allemansfond i år eller 2012 – vinsten är cirka 60000kr, finns ej några förlustavdrag.
Johan Markwall: Det beror på hur ditt övriga aktie- och fondsparande ser ut. Har du placeringar som kan tänkas ge förlust nästa år så är det bättre att vänta till 2012. Dock är det helt rätt att göra sig av med gamla allemansfonder.

Johan: Är det klokt att lägga en merpart av en pensionsförsäkring i en obligationsfond i dagsläget? Ligger just nu i indexfond.
Johan Markwall: Nej, det är det inte. Se vårt tidigare svar om långa räntefonder.

lillan: Vilken ränta kan man kräva av banken idag i sparränta?
Johan Markwall: Välj ingen bank. Satsa i stället på någon mindre aktör med insättningsskydd.

Maria: Hej, Jag undrar var man kan få hjälp med att gå igenom sin ekonomi, typ lyxfällan utan att man vill vara med i TV. Jag vill inte göra det via någon bank då jag gjort det förr och fick känslan av att de inte var för min skull utan de bara tänkte på hur det skulle bli bättre för dom. Tack !
Johan Markwall: Ja, bankerna är inte rådgivare. De bara säljer. Vänd dig till oss på våra telefontider (som du hittar i tidningen) så får vi se vad vi kan hjälpa dig med.

Erik: Kan jag som företagare ge mina anställda ett årskort på det lokala gymmet som skattefri friskvård?
Per Hammarlund: Ja, det går bra så länge gymmet inte är det mest exklusiva. Årskort är bara skattefria om kostnaden är ’’normal för orten’’. Träning med instruktör är inte skattebefriad.

nyfiken: Hej! Sitter och funderar på om det är läge nu, börja spara i svenska aktiefonder, eller är det bättre att vänta tills euro oron lagt sig?
Johan Markwall: Du kan börja nu. Men se till att sprid dina inköpstillfällen över en längre tid.

Anne: Hej, har uppskov med vinstskatt efter en lägenhetsförsäljning. Tycker ni att den ska betalas? Köpte lägenheten för 535000 kr och sålde den för ca 1400000.
Johan Markwall: Betala av om du ska bo kvar länge.

Majeed: Vad är prognosen närmaste veckorna för aktierna och ska man binda sitt bolån nu eller ska man vänta. marginalerna finns så det är inga problem för den delen?
Johan Markwall: Ingen vet hur börsen går. Jag tror på rörliga bolån, särskilt om Riksbanken nu sänker räntan. Dessutom kan du i dag pruta på bolånen.

Yvonne: Jag har sparat i Lannebo Sverige i över ett år. Jag har även Avanza Zero. Då jag jämfört fonderna 3 mån, 6 m och 12 m så har Zero gått bäst. Ska jag ändå behålla Lann.S och tro att det lönar sig i längden?
Johan Markwall: Det är alltid bra att sprida sitt innehav. Lannebo har bra historik och vi prisade fondbolaget stort i senaste Årets Fond.

Börje: Hej, jag har 1 miljon kr på fasträntekonto som löper ut snart. Vart ska placera pengarna utan att ta för stor risk? börsen åker ju upp och ned hela tiden.
Johan Markwall: Fortsätt att spara som nu om du vill sova gott om natten.

Dalmasen: Begränsningsregel för Fastighetsavgift. Jag och min fru äger en villa tillsammans. Belånad med 3 000 000 kr. Jag har en inkomst på ca 400 000 kr och hustrun 240 000 kr. Ränteutgifter under 2011 ca 130 000 kr. Jag har en kapitalinkomst på ca 50 000 kr efter aktieförsäljningar. Min hustru har ingen kapitalinkomst för 2011. Skall vi fördela ränteutgiften på ett annat sätt än 50/50 för att uppnå bästa effekt. Vad innebär ”Begränsningsregeln för fastighetsavgiften”. Huset är taxerat till ca 1 450 000 kr. /Dalmasen
Per Hammarlund: Ni behöver inte planera ränteavdraget utan ni uppnår maximal effekt med en 50/50 fördelning av utgiftsräntan. Begränsningsregeln innebär att man som pensionär inte behöver betala mer i fastighetsavgift än 4 procent av inkomst av tjänst/pension och inkomst av kapital. Det innebär att begränsningsregeln inte är aktuell i ert fall.

Bo: Jag har en miljon i kapitalinkomst. Skall värnskatten räknas på den summan eller efter 300000 dragits i kapitalskatt?
Per Hammarlund: Värnskatt, det vill säga 5 procent extra statlig skatt över 548 300 kr, betalar du bara på inkomst av tjänst/pension och inkomst av näringsverksamhet. I inkomstslaget kapital är skatten alltid 30 procent.

Anne: Hej, har uppskov med vinstskatt efter en lägenhetsförsäljning. Tycker ni att den ska betalas? Köpte lägenheten för 535000 kr och sålde den för ca 1400000.
Per Hammarlund: Jag antar att du har en uppskjuten vinst på 865 000 kr med en uppskjuten vinstskatt på 190 300 kr. För uppskjuten vinst betalas numera en avkastningsskatt som motsvarar 3,25 procent avdragsgill ränta. Kan du placera de 190 000 kr med bättre avkastning är det alltså fördelaktigt med ett uppskov. Med hänsyn till att prisutvecklingen på bostäder är osäker för närvarande kan det vara bra att ha ett vinstuppskov från tidigare vinstaffär om det nya boendet måste säljas med förlust. Men du behöver kanske inte 865 000 kr i vinstbuffert. Det går att återföra en del av uppskovet i nästa års deklaration om du vill det.

Moderator: Chatten är slut för den här gången. Vi tackar för oss och hoppas på återseende på fredag, då det i vanlig ordning är aktiechatt med Marcus Hernhag.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar