Reinfeldt: För tidigt att kommentera

Publicerad 2011-12-05 16:52

Det är alltför tidigt att i dagsläget kommentera det förslag om nytt EU-fördrag som Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel presenterade på måndagen. Regeringen måste förankra stöd i riksdagen för ett nytt fördrag.

Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff på måndagen efter att ha träffat Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

”Den svenska positionen är att mycket kan göras inom det existerande fördraget för att lösa problemen. Det är viktigt att följa vad som händer i Italien och Spanien. Det går inte att se en lösning utan tuffa reformer från länderna själva”, sade han.

Han ville inte kommentera förslaget till nytt fördrag närmare utan hänvisade till att han ser förslaget som en förberedelse inför EU-toppmötet senare i veckan.

Han sade också att en förändring av fördraget måste ha stöd i riksdagen, vilket han inte har säkrat.

”Jag måste tala med Socialdemokraterna”, sade Fredrik Reinfeldt.

Ett av förslagen från Nicolas Sarkozy och Tysklands Angela Merkel är automatiska sanktioner för länder som bryter mot regeln om maximalt 2 procents budgetunderskott. Fredrik Reinfeldt sade att Sverige har förespråkat automatiska sanktioner för dem som bryter mot budgetreglerna.

”Vi är för automatiska sanktioner”, sade han.

Statsministern sade vidare att mer måste göras för att lösa den ekonomiska krisen. Det handlar bland annat om stärkt konkurrenskraft och bättre ordning i statsfinanserna.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade att det är viktigt att de tillväxtorienterade länderna står tillsammans i EU. Dessa länder är förutom Sverige och Nederländerna även bland andra Storbritannien, Polen och de baltiska länderna.

”EU bör handla om mer tillväxt, mer jobb och mer välstånd”, sade han.