Eurokrisen i fokus

Publicerad 2011-12-05 11:34

På måndagen träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel Frankrikes president Nicolas Sarkozy för samtal om hur budgetdisciplin inom eurozonen ska bli bättre.

Det är mycket som ska falla på plats fram till EU-toppmötet i Bryssel i slutet av veckan.

Och många är kritiska till vad som hittills föreslagits, däribland Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland.

”Hur effektivt är det att hota ett land på obestånd, som inte kan betala de räntor och förfallande lån de har, med böter?”, frågar han sig i en morgonrapport.

Han noterar samtidigt att avståndet mellan Paris och Berlin ser stort ut. President Nicolas Sarkozy är uttalat skeptisk till att föra ut delar av EU-ländernas suveränitet till EU-kommissionen och EU:s domstolsväsende, vilket Tysklands förbundskansler Angela Merkel ser som en förutsättning för att kunna införa automatiska sanktioner mot budgetslarv.

De båda har även vitt skilda ståndpunkter vad gäller ECB:s roll, särskilt vad gäller stödköp av obligationer från krisländer. De är även oense om huruvida det är lämpligt att införa gemensamma euro-obligationer, för att hjälpa krisländer att finansiera sig.

Dagens möte mellan Nicolas Sarkozy och Angela Merkel i Paris ska inledas omkring klockan 13.30 svensk tid och väntas följas av en pressträff, där de båda ledarna försöker visa upp en enad front.

Innan dess ska utöver Italien även Irlands regering lägga fram en åtstramningsbudget, med åtgärder som ska bana väg för mer utbetalningar av nödlån ur stödprogrammet från EU och IMF, till vilket även Sverige bidrar med lånelöften.

Irlands budgetunderskott på cirka 10 procent av BNP i år ska pressas ned under 3 procent av BNP till 2015, enligt den långsiktiga planen.

– Det finns en risk för att krisen kan bli betydligt värre än vad vi någonsin kunnat föreställa oss. Läget för bankerna, för marknaderna, för ekonomierna, ja  i vissa fall för staterna  är kritiskt, säger Danske Banks koncernchef Peter Straarup på ett årsmöte på Danmarks bankförening på måndagen.

Åtstramningar blir även temat i morgon, då Greklands nytillträdda regering ska presentera en ny budget för 2012, som måste vara på plats för att EU, ECB och IMF ska fortsätta stödja krislandet med nödlån.

På tisdag väntas även USA:s finansminister Timothy Geithner till Europa. Han ska under tre dagars turné i Tyskland, Frankrike och Italien försöka pressa fram mer kraftfulla åtgärder från EU-ledare för att vända den snabbt förvärrade utvecklingen kring eurozonens skuldkris.