”De största uppgångarna får du oftast under fallande marknader”, säger Joakim Skoglund, aktiestrateg på Handelsbanken, och tillägger att investerarna för närvarande är överkänsliga för nyheter.
För bara några dagar sedan låg Stockholmsbörsens OMXS-index nära årets hittills lägsta nivå, som nåddes den 4 oktober. Trots de senaste dagarnas återhämtning ligger index 18 procent under nivån vid förra årsskiftet.
Någon mer stadigvarande, positiv trend på börsen är inte i sikte, enligt Joakim Skoglund.
”Nej, jag tror att det kommer att fortsätta att vara en extrem volatilitet”, säger han och fortsätter:
”I det här klimatet är det jättevanskligt att måla upp några riktiga trender.”
Han påpekar att det ständigt inträffar saker som sätter marknadens förtroende på prov. Exempel på sådana händelser är de obligationsemissioner som de skuldtyngda euroländerna genomför för att låna upp pengar.
”Varje sådan emission kan ställa till det _ eller tvärtom inge mer förtroende i marknaden.”
Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank, säger att centralbankernas aktion i går för att undanröja risken för en likviditetskris i banksystemet höjt temperaturen inför EU-toppmötet den 9 november.
”Det är klart att marknaden tar fasta på det här och bygger på förväntningarna inför nästa veckas möte. Men i slutändan handlar det om huruvida man får fram tillräckligt med medel för att hantera krisen”, säger han, och syftar på förhoppningarna om en ”bazooka” mot skuldkrisen i euroländerna.
”Man hoppas få se en skymt av den.”
Liksom kollegan på Handelsbanken ser Jellvik den kraftiga börsuppgången i går som ett symptom på en mycket stor nervositet bland de finansiella marknadernas aktörer.
”Det är fortsatt en extrem stressnivå i det finansiella systemet. Annars skulle vi inte se de här reaktionerna. Och det gäller inte bara aktiemarknaden, utan även obligationsmarknaden.”