Globala ekonomin allt sämre

Publicerad 2011-11-28 12:05

De utvecklade ekonomierna bromsar in och euroområdet tycks vara inne i en mild recession. Oron över uthålligheten i statsskulderna i euroområdet börjar bli alltmer spridd. Den senaste tidens smittspridning till länder som ansetts ha relativt goda offentliga finanser skulle kunna kraftfullt öka de ekonomiska störningarna om den inte tas itu med.

Det skriver OECD:s chefekonom Pier Carlo Padoan i en kommentar i samband med organisationens höstprognos på måndagen. Den globala ekonomin har försämrats betydligt sedan OECD:s förra prognos.

Han konstaterar att arbetslösheten förblir hög och att andelen långtidsarbetslösa ökar. Tillväxtländerna växer fortsatt i en stadig, men mer dämpad, takt. Den internationella handeln har samtidigt försvagats betydligt på senare tid. I motsats till vad som antogs tidigare i år så har inte den globala ekonomin klarat av de värsta problemen.

Många faktorer understryker denna bedömning. Motvinden från minskad skuldsättning hos företag och stater finns kvar, och obalanserna inom euroområdet, som återspeglar djupt rotade budget-, finans- och strukturproblem har inte lösts på lämpligt sätt.

”Totalt sett har förtroendet fallit kraftigt då skepsisen har vuxit om att de policyansvariga i euroområdet på ett effektivt sätt kan hantera de viktiga utmaningar de står inför”, skriver Pier Carlo Padoan.

Allvarliga nedåtrisker kvarstår i euroområdet, länkade till möjligheten av default och gränsöverskridande effekter för långivare, och förtroendeförluster för obligationsmarknader och valutaunionen i sig självt. Även USA utgör en allvarlig nedåtrisk, där åtstramningar kan tippa över i en recession.

Osäkerheten är stor i prognoserna då dessa i mycket är beroende av händelseutvecklingen och dess timing. I huvudscenariot antas en ackommoderande penningpolitik, att problemen med statsskulder och banker i euroområdet kan hanteras och att överdriven åtstramning kan undvikas. Från andra halvan av 2012 väntas förtroendet återhämta sig gradvis då det blir mer uppenbart att de värsta scenarierna har kunnat undvikas.

Alternativa scenarier är möjliga och kanske även mer troliga än huvudscenariot. Skillnaderna mellan scenarierna på upp- och nedsidan återspeglar inverkan av trovärdigt och förtroendeskapande policyagerande.

Ett scenario på nedsidan skulle kunna karaktäriseras av ett förverkligande av negativa risker och avsaknad av lämpligt policyagerande för att hantera dem. Ett scenario på uppsidan skulle kunna uppstå om agerandet var mer framgångsrikt med att stärka förtroendet och inga negativa händelser inträffade.

En större negativ händelse skulle däremot sannolikt skicka OECD-området som helhet in i recession, med markerad nedgång i aktiviteten i USA och Japan, och förlänga och fördjupa recessionen i euroområdet. Arbetslösheten skulle stiga ytterligare. Tillväxtländernas ekonomier skulle inte vara immuna, där de globala handelsvolymerna skulle minska kraftigt och dessa länders tillgångsvärden sjunka.

Det som skulle kunna få uppåtscenariot att förverkligas är ett trovärdigt åtagande från euroområdets regeringar att smittspridningen kan blockeras, uppbackat av tillräckliga resurser. Bankerna måste kapitaliseras väl, och staters finansiering till rimliga nivåer säkras.

 

Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Börsen
Årets sämsta dag på Stockholmsbörsen
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: istockphoto
Analyser
Nya köprekar bland torsdagens analyser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Tele2 fick mer betalt än förväntat för KazakstanMorgan Stanley tror på 3 kr i extra utdelning
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometic: Ökade marginaler och tillväxt från förvärv
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Rosengren: Blir inte "långvarig" på Sandvik
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
Aktie
Eniro får ny vd - fick sparken från bolaget 2014
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Irras tog in över 100 miljoner
Asien
Mest nedåt i Asien
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studenpresent
Så ger du bort värdepapper i present"Tänk över skatteeffekterna"
Foto: istockphoto
Valuta
SHB: Dröjer länge innan euron kostar under 10 kr"Kronans nivå kanske normal snarare än svag"
Notering
John Mattson värderas till 3 miljarder inför noteringenHandel inleds 5 juni
Foto: istockphoto
Bank
Nordea: Danske ny favorit i ny nordisk banksektoranalysSEB favorit i Sverige
Boränta
SBAB: Kan vara lönsamt att binda boräntanI alla fall om prognoserna slår in