Superkommittén gav upp

Publicerad 2011-11-22 08:12

Kongressens superkommitté har inte lyckats enas om åtgärder för att minska budgetunderskottet.

Det meddelade den demokratiske senatorn Patty Murray och republikanen Jeb Hensarling, som agerat delade ordföranden i kommittén, på måndagskvällen rapporterar Bloomberg News.

Trots intensiva överläggningar har inte de betydande meningsskiljaktigheterna i kommittén kunnat överbryggas.

President Barack Obama lade skulden för misslyckandet på republikanerna, som enligt honom ”vägrat lyssna på förnuftets och kompromissens röst”. Barack Obama sade också att han kommer att lägga in sitt veto mot varje förslag som går ut på att försöka undvika de automatiska budgetnedskärningar som ska träda i kraft 2013 på grund av kommitténs misslyckande med att nå enighet.

Standard & Poor´s, som sänkte USA:s kreditbetyg från AAA till AA+ i augusti,, meddelade efter beskedet om att kommittén misslyckats att de kommer att behålla det nuvarande kreditbetyget oförändrat. Moody´s meddelade samtidigt att de lämnar USA:s kreditbetyg oförändrat på Aaa, med fortsatt negativa utsikter.

Talmannen i representanthuset, republikanen John Boehner, sade i ett uttalande att kammaren kommer att gå vidare med sina åtaganden om att skära ned budgetutgifterna, ”något annat är inget alternativ”.