Superutskottet verkar ge upp

Publicerad 2011-11-21 12:09

USA:s politikers försök att enas om hur man ska hantera landets underskott verkar bli resultatlösa. På måndagen väntas förhandlarna i "superutskottet" meddela att de misslyckats att nå ett avtal.

Utskottet skapades efter den infekterade debatten om höjningen av USA:s skuldtak.

Tidsfristerna som satts upp är att superutskottet har denna vecka på sig att presentera nedskärningar på 1 200 miljarder dollar, i praktiken till och med onsdag eftersom det sedan är thanksgiving-helg, att enas. Sedan skulle kongressen ha fram till jul på sig att rösta igenom ett lagpaket.

I stället ska utskottet på en presskonferens på måndagen meddela att arbetet har misslyckats, rapporterar CNN med flera medier i Washington.

Därmed börjar klockan ticka för de automatiska jättenedskärningar som var tänkta att fungera som piska för superutskottet. Dessa träder dock inte i kraft förrän årsskiftet 2012-2013, och politikerna börjar redan prata om hur man ska kunna kringgå den lagen.

– Mitt mål är att det amerikanska folket får de skuldlättnader som utlovats, säger Jeb Hensarling från Texas, en av superutskottets ordförande.

– Enligt lagen har kongressen 13 månader på sig att få det gjort på ett smartare, mer genomtänkt sätt. Och jag tänker vara med i den processen.