Så förbereder du dig för björnmarknaden

Publicerad 2011-11-21 13:18

Rekylen kan vara över och då är det läge att korta marknaden inför ett ras. Däremellan finns det även läge att gå lång aktier. VA Börs guidar till en vattentät strategi – oavsett om börsen på sikt ska upp eller ned.

Att det är viktigt att ha en strategi för sina placeringar med
alternativa aktionsplaner för olika handelstillfällen blir mer och mer
uppenbart.

VA Börs Love Samson har tidigare reflekterat kring
alternativa scenarier när börsen rör sig på ett visst sätt.
Nu tar han analysen ytterligare ett steg och guidar inför nästa
björnmarknadsrally. Utifrån nedanstående exempel kan man lägga upp en
strategi för såväl sälj- som köpscenario.

Med ett alternativt scenario är man redo att agera enligt en i förhand
bestämd strategi (vilken då innehåller olika scenarion). Det innebär
att man teoretiskt inte kan ställas inför en situation man inte kan
”kontrollera”.

Nedanstående handelsexempel från 26-27 oktober belyser fördelen
upplägget kan för såväl analys som aktiedepå. Utgångspunkten är att vi befinner oss i en björnmarknad och rekylen bör vara över, vi vill därför korta marknaden inför ett ras. Men om vi har fel – ponera att marknaden tar ut motståndsnivån och fortsätter uppåt istället.

Då måste vi veta:

 

  1. Vad betyder detta?
  2. Hur ska vi agera?

Vi behöver alltså ett scenario två i vår plan. På så sätt är vi
förberedda på samtliga händelseutvecklingarna.

1. Säljscenario:

Graf ett visar OMXS30 från januari 2009 till 26 oktober 2011. Vi hade förra veckan haft en skarp rekyl och närmade oss motståndsnivån/spänningspunkten. Eftersom vår uppfattning om det generella marknadsläget var att vi befann oss i en björnmarknad var det rimligt att identifiera denna rekyl som en just enbart en rekyl, en bull trap eller ett ”björnmarknadsrally”.

Vi har ingen anledning att tro att vi nått botten och nu initierat början till en ny tjurmarknad. Därför vill vi ju hitta en ”entry” på marknaden, för att ta position för nedgång. En kort position alltså.

Men var gör vi det någonstans? Vi får inte göra det mitt i en rekyl, utan måste vänta tills vi närmar oss en spänningspunkt som kan trigga ett ras. Således blev den 26 oktober ett bra tillfälle att initiera korta positioner.

Med facit i hand vet vi att marknaden rasade kraftigt dagarna efter detta vilket hade gett oss en fin vinst redan från första dagen. Hade vi dock haft fel och marknaden istället brutit spänningspunkterna, utan att indikera på falskt utbrott, hade vi snabbt fått göra oss av med de korta positionerna.

Vår analys var i ett sådant fall fel och vi hade fått en förlust på några procent, men inte mer eftersom vi identifierade felet och gick ur positionerna direkt.

 

2. Köpscenario:

Graf två visar OMXS30 från samma period som ovan. I detta fall bryter börsen spänningspunkterna, låtsas vi, och det finns inga tecken på att det rör sig om ett falskt utbrott. Det finns alltså utrymme för över +10 procents uppgång till nästa spänningspunkt, alltså de tidigare topparna.  

Vi måste vara köpare i ett sådant här läge. Om björnmarknaden fortfarande är  intakt kommer börsen inte att bryta spänningspunkterna. Vi har då i alla fall ett utrymme på över +10 procent uppåt att förhoppningsvis få en liten vinst på.

I det fall börsen bryter sina spänningspunkter kommer vi att ha positionerat oss långt innan utbrottet sker och tjurmarknadens primärtrend återupptas. Hade vi inte positionerat oss hade vi missat det ”gyllene läget” och kanske inte kunnat hoppa in i marknaden igen, av hänsyn till risk, förrän en substantiell del av uppgången redan skett.

Om börsen hade gjort ett falskt utbrott ur de gamla topparna och sedan rasat hade det inte orsakat någon ekonomisk skada då vi redan positionerat oss i väntan på ett utbrott, och således haft vinst nog till att täcka det fall som normalt sker efter ett falskt utbrott.

Tanken är att man konsekvent ska kunna avgöra om det scenario man investerar på är i spel eller inte. Det gäller alltså att identifiera spänningspunkterna, de nyckelnivåer vilka triggar specifika rörelser.

Man ska i princip direkt vid en initierad position snabbt ligga på plus om analysen man gjort är rätt, medan man i det motsatta fallet snabbt ska kunna identifiera att man haft fel för att kunna minimera eventuella förluster.  Att börja en investering på minus är sällan ett gott tecken.

Bostad
SBAB: Prisuppgången på lägenheter mattas avMen villapriserna fortsätter rusa
Foto: Shutterstock
Placera
Asiens bästa marknader i årHalvledarbristen lyfter Taiwan-börsen
Aktier
Månadens bästa och sämsta aktier
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos svenska portföljOch tre som åker ut
Foto: AP/TT
Wall Street
Positiv stängning i New YorkS&P 500 på rekordnivå
Börsen
Veckoavslut i påsk-dur
Foto: Nordnet
Pension
Nu har "Flytträttsklockan" slutat ticka3,6 miljarder betalades i avgifter medan klockan gick
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklare spår fortsatt "småhus-boom" i vår
Bostad
Hemnet: Rekordmånga bostadsförsäljningar i marsInga tecken på avmattning
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Vattenfall: Lågt elpris i väntan på vårfloden"Snöbrist pressar upp elpriset när vårfloden minskar"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är skärtorsdagens aktierekar
Analys
Dubbla köprekar för CintUnik position och högre marginaler i sikte
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson stämt för fem patentintrång
Analys
Swedencare: Pareto höjer riktkursen efter förvärv"Värdeskapande för bolaget"
Aktieportfoljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden: Höjda företagsskatter ska finansiera infrastruktursatsningar
Börsen
FI inleder undersökning mot NordnetGäller blankning i Moment Group
Foto: istockphoto
Aktier
Mest köpta och sålda aktierna i mars
Sektor
Blackrock: Därför gillar vi fortfarande tech-aktierKöpläge om sektorn faller ytterligare
Analys
DNB: 2021 ser ut att bli starkt år för SSAB
Sektor
Vätgassektorn fortsätter stiga efter Barclays analys
Aktie
UBS dyker upp som blankare i Kambi
USA
USA: Skattehöjningar betalar Bidens infrastrukturpaketHöjer bolagsskatten till 28 procent
Börsen
Kina överväger ny börs för att locka utlandsnoterade bolag