Blandade råd från Börsveckan

Publicerad 2011-11-14 11:12

Börsveckans rekommendationer i veckans utgåva består av fyra köp, två sälj och tre avvakta. I den första kategorin ingår SJR, Doro, Xano och Mabi Rent. Sälj får Securitas och GHP medan avvakta går till Hexagon, G4S och Poolia.

Bemanningsföretaget SJR:s rapport mottogs kyligt förra veckan. Börsveckan ser kursnedgången efter rapporten som ett köptillfälle. Exklusive nettokassan värderas bolaget till p/e 7,7 räknat på nettovinsten de senaste tolv månaderna.

Doros rapport för det tredje kvartalet var en blandad kompott, med fortsatt bra tillväxt men en rejäl inbromsning jämfört med de föregående två kvartalen. Lönsamheten var dock stark. Börsveckan drar ner helårsprognosen för omsättningen höjer rörelsemarginalprognosen. Börsveckan ser fortsatt goda utsikter.

Hexagon är hårt belånat och verksamheten starkt cyklisk. Räknat på nästa års förväntade resultat värderas Hexagon till p/e 12 vilket är anmärkningsvärt lågt om man ser att tidigare värderingar har legat uppemot 20 gånger vinsten. Men det finns risk för att bolaget inte når sina mål.

Börsveckans slutsats är att det inte brådskar mer köp av aktien som kan bli billigare igen om konjunkturen skulle vända tvärt ner.

Xano har utvecklats starkt under året men aktiekursen har inte hängt med. Den senaste rapporten bekräftar bilden av en välpositionerad och effektiv koncern och bolaget har flera konjunkturstabila kunder. Till bilden höra att Xano har en mycket stark balansräkning som medger fortsatta förvärv. Det blir köprekommendation.

Securitas rapport var inte lika illa som befarat samtidigt som man kan konstatera att löneinflation skär i marginalerna samtidigt som det finns risk för inbromsning på översta raden. Sammantaget kan det bli tufft för bolaget att nå marknadens prognoser. P/e-talet på drygt 12 för i år och knappt 11 för nästa år bygger på prognoser om marginalförbättringar. Börsveckan ser risk för besvikelse och sänker rekommendationen till sälj.

Biluthyrningsbolaget Mabi utvecklas väldigt starkt just nu. Den snabba expansionen av uthyrningskontor har möjliggjorts tack vare en skalbar affärsmodell: ett franchise-koncept. Sett till de senaste tolv månaderna ligger omsättningen på 146 miljoner kronor och rörelseresultatet på 18,2 miljoner, vilket ger en marginal om 12,5 procent.

Det är mellan 10 och 12 procent som den långsiktiga marginalen bör ligga, enligt Börsveckan. Rullande p/e är 9,2 och för ett bolag som i dagsläget växer med 30 procent och med nuvarande lönsamhet är det helt klart billigt. Småbolagsrabatt inräknat är aktien är bra chansköp för den lite mer riskvillige, enligt Börsveckan.

Marknaden för överviktsbehandlingar sväller men sjukvårdsersättningen för behandlingar krymper, samtidigt som konkurrensen ökar. Det är en negativ lönsamhetstrend generellt för GHP och med en fallande tillväxttakt ser det lite kärvt ut.

Förra året rök drygt hälften av företagets vinst på det interna vistdelningssystemet och det är uppåt väggarna för mycket, enligt Börsveckan som anser att även om de flesta risker är inprisat i kursen, syns ingen uppsida. Rekommendationen blir sälj.

Poolia har länge kämpat med svag lönsamhet och haft stora problem utanför Sverige. Nu när utlandsverksamheten har vänt till vinst är frågan om det räcker för att köpa aktien. Det som gör Börsveckan försiktig är att den svenska verksamhetens rörelsemarginal rasade ner till 1 procent under det tredje kvartalet, från 3 procent under fjolåret.

Visserligen har Poolia satsat på tillväxt framför lönsamhet och tagit kostnader för omorganisering samt inför effektiviseringsarbete, men det är ändå svagt att inte kunna visa högre marginaler än så när den organiska tillväxten ligger på 9 procent. Just nu är det för osäkert kring marknadsutsikterna för att göra annat än att avvakta, enligt Börsveckan.

Vidare analyseras även G4S som får rekommendationen avvakta efter den misslyckade ISS-affären.

Aktietips
"Ett spännande tillväxtcase"Förutsättningarna för en ny uppgångsfas för Bredband2 finns där.
Börsen
Uppåt med verkstad i topp
Analyser
Här är onsdagens analyserFärskt köpråd bland dagens analyser.
Bolån
Enklas låga ränta höjsRäntan kan stiga kraftigt efter tre år.
Pengar
Efterlyses: 3,8 miljarder kronor i gamla sedlarBanker tar emot ogiltiga sedlar fram till 30 juni.
Analys
Investmentbanken ser köplägeSandvik handlas med rekordhög rabatt i sektorn.
Räntan
Konjunkturinstitutet: Då höjer Riksbanken räntan
Rapport
Lägre resultat men högre intäkterSkistar ser starkt bokningsläge inför kommande säsong.
Aktie
Hemfosa tog in miljard
Asien
Återhämtning i Asien efter gårdagens ras
Placera
Alfredsson: Är du beredd på börsfall i sommar?Privata Affärer ger dig råd som vill minska risken.
Aktietips
Aktietips: Här är storbankens nya småbolagsfavoriterTre nya småbolagsaktier in på Handelsbankens favoritlista.
Bostad
Rejält ökat utbud av villor i StockholmKommer stålbadet för villor nu?
Aktie
Här är analytikernas syn på Epiroc
Bolån
Korta boräntor fortsätter att domineraLåntagarna inte särskilt oroade för stigande räntor.
Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet