Nya hot mot Medivir

Publicerad 2011-11-09 11:40

Svensk bioteknik kämpar i motvind och till skillnad från andra länder var det nu längesedan vi lyckades få fram en riktig framgångssaga.

  Bland de svenska börsnoterade bioteknikbolagen är det snart bara Huddingebaserade Medivir som inrymmer förhoppningar om ett riktigt stort genombrott med sin substans mot hepatit C. Även om utvecklingen av Medivirs substans TMC435 ser ut att utvecklas bra eller bättre än väntat hårdnar konkurrensen för var dag.

  På helgens kongress för leversjukdomar, AASLD, presenterade amerikanska  Pharmasset resultat från en mindre 12-veckors studie med sin substans PSI-7977. Den visade att samtliga 40 patienter med hepatit C i botades helt. Beskedet fick Medivirs aktie att backa med nästan 10 procent i måndags.  I dag fortsätter aktien ned med runt 2 procent.

  Studien med PSI-7977 visade också hur lite interferon, som idag tillsammans med ribavirin utgör standardbehandling, som behövdes. Studien var uppdelad i fyra grupper. En grupp fick ingen interferon medan de andra fick en kombination av standardbehandling och PSI-7977.  Samtidigt bör påpekas att det var en liten studie samt att patienterna tillhörde den mer lättbehandlade gruppen.

Positivt är också att Medivir har ett kliniskt samarbetsavtal med Pharmasset där kombinationsstudier med de båda bolagens substanser ska genomföras.