Iskallt för nykomlingarna

Publicerad 2011-11-02 11:48

Världens börser skakar på nytt i rädsla för effekterna av den grekiska skuldkrisen. Mitt i detta tumult väljer två nya bolag att kliva in på Stockholmsbörsen, Mackmyra och Avtech.

De väljer visserligen att starta lite försiktigt med en notering på First North men timingen känns usel.

Mackmyra, som producerar och säljer whiskey, hoppas genom noteringen mot slutet av november ta in 53 miljoner kronor i en emission till kursen 84 kronor per aktie. Den andra kandidaten, som inte planerar att landa på börsen förrän i januari, är Avtech. Affärsidén är spännande och handlar om att vindinformation ska skickas från flygtornet till flygplanen så att inflygningen kan göras grönare.

Möjligen kan timingen kännas bättre i januari men historiken för de noteringar som genomförts hittills i år är ingen upplyftande läsning.

Precis som VA konstaterade räckte det inte med Nobelpriscred, kritisk massa och spännande projekt. Karolinska Development var inte moget för börsen. Vi rekommenderade intresserade investerare att vänta, vilket var ett riktigt råd med tanke på att aktien i dag kan köpas för strax under 27 kronor jämfört med introduktionskursen på 40 kronor i mitten av april.

Någon månad senare fick vi se Nordic Capital sätta en nygammal verkstadspärla på börsen, Finnveden Bulten. Trots ett stort intresse inför noteringen har aktien tappat från introduktionskursen på 49 kronor till dagens nivå på strax under 40 kronor. VA varnade för bolagets extremt starka beroende av ett fåtal kunder inom den supercykliska fordonsbranschen och gav rådet att inte teckna.

Efter att det första försöket strax före jul kraschade på mållinjen gjorde läkemedelsbolaget Moberg Derma ett nytt försök i slutet av maj att ta sig in på börsen. Tyvärr var klimatet inte särskilt mycket mer välkomnande då och efter den senaste tidens turbulens handlas aktien nu till strax över 22 kronor, vilket kan jämföras med introduktionskursen den 26 maj på 29 kronor.

Då har ändå bolaget sålt rättigheterna till sitt nagelsvampspreparat Nalox till Meda i flera europeiska länder och därigenom fyllt på kassan med 13 miljoner kronor. Ytterligare 19 miljoner kronor kan tillkomma i så kallade milstolpar.

Våren sista nykomling var Boule Diagnostics. Liksom i de övriga noteringarna var intresset för detta medicinteknikbolag stort inför noteringen. Men trots att introduktionskursen sänktes från ursprungliga 59 kronor till 49 kronor har aktien ändå tappat och kan i dag köpas för strax under 35 kronor.

Årets stora undantag är Transmode, ett bolag som är inriktat på fiberbaserade lösningar för stadsnät. Kunderna är telekomoperatörer och bolag. Transmode är precis som ett teknologibolag med hårdvaruinslag ska vara – hög bruttomarginal, god tillväxt, tydligt nichat, självfinansierat och med en stark historik i ryggen. Aktien har klättrat från introduktionskursen på 53 den 27 maj till 60 kronor.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning