Iskallt för nykomlingarna

Publicerad 2011-11-02 11:48

Världens börser skakar på nytt i rädsla för effekterna av den grekiska skuldkrisen. Mitt i detta tumult väljer två nya bolag att kliva in på Stockholmsbörsen, Mackmyra och Avtech.

De väljer visserligen att starta lite försiktigt med en notering på First North men timingen känns usel.

Mackmyra, som producerar och säljer whiskey, hoppas genom noteringen mot slutet av november ta in 53 miljoner kronor i en emission till kursen 84 kronor per aktie. Den andra kandidaten, som inte planerar att landa på börsen förrän i januari, är Avtech. Affärsidén är spännande och handlar om att vindinformation ska skickas från flygtornet till flygplanen så att inflygningen kan göras grönare.

Möjligen kan timingen kännas bättre i januari men historiken för de noteringar som genomförts hittills i år är ingen upplyftande läsning.

Precis som VA konstaterade räckte det inte med Nobelpriscred, kritisk massa och spännande projekt. Karolinska Development var inte moget för börsen. Vi rekommenderade intresserade investerare att vänta, vilket var ett riktigt råd med tanke på att aktien i dag kan köpas för strax under 27 kronor jämfört med introduktionskursen på 40 kronor i mitten av april.

Någon månad senare fick vi se Nordic Capital sätta en nygammal verkstadspärla på börsen, Finnveden Bulten. Trots ett stort intresse inför noteringen har aktien tappat från introduktionskursen på 49 kronor till dagens nivå på strax under 40 kronor. VA varnade för bolagets extremt starka beroende av ett fåtal kunder inom den supercykliska fordonsbranschen och gav rådet att inte teckna.

Efter att det första försöket strax före jul kraschade på mållinjen gjorde läkemedelsbolaget Moberg Derma ett nytt försök i slutet av maj att ta sig in på börsen. Tyvärr var klimatet inte särskilt mycket mer välkomnande då och efter den senaste tidens turbulens handlas aktien nu till strax över 22 kronor, vilket kan jämföras med introduktionskursen den 26 maj på 29 kronor.

Då har ändå bolaget sålt rättigheterna till sitt nagelsvampspreparat Nalox till Meda i flera europeiska länder och därigenom fyllt på kassan med 13 miljoner kronor. Ytterligare 19 miljoner kronor kan tillkomma i så kallade milstolpar.

Våren sista nykomling var Boule Diagnostics. Liksom i de övriga noteringarna var intresset för detta medicinteknikbolag stort inför noteringen. Men trots att introduktionskursen sänktes från ursprungliga 59 kronor till 49 kronor har aktien ändå tappat och kan i dag köpas för strax under 35 kronor.

Årets stora undantag är Transmode, ett bolag som är inriktat på fiberbaserade lösningar för stadsnät. Kunderna är telekomoperatörer och bolag. Transmode är precis som ett teknologibolag med hårdvaruinslag ska vara – hög bruttomarginal, god tillväxt, tydligt nichat, självfinansierat och med en stark historik i ryggen. Aktien har klättrat från introduktionskursen på 53 den 27 maj till 60 kronor.

Gästkrönika
Förvaltaren: Marknaden ser ljuset i tunneln på coronakrisen”Perhaps the end of the beginning”
Foto: Shutterstock
Placeringar
WisdomTree: Kina säker hamn i coronakrisen”Studsar tillbaka till normal nivå under andra kvartalet”
Krisen
EU vill förlänga inreseförbud till 15 maj
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Små prisrörelser i mars
Aktie
Norwegian lägger fram krisplanBeslut på extrastämma 4 maj
Aktie
DI: Volvo nära slopa även ordinarie utdelning
Aktie
Essity ska producera ansiktsmaskerStäller om produktionen
Analys
DNB: Satsning på specialstål kan lyfta SSAB:s marginalerInleder bevakning med köprekommendation
8/4
Healthcare Direkt: Fondförvaltaren om covid-19
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skatteåterbäringen
Nu betalas 16,5 miljarder ut i skatteåterbäring
Aktie
Svenskarnas hamstring gav tvåsiffrigt försäljningslyft
Aktie
Swedbank flaggar för kreditförluster på 2,2 miljarderRäknar med förlust första kvartalet
Krisen
SN: BNP faller 5 procent i ett optimistiskt scenarioMen i värsta fall faller BNP tvåsiffrigt
Rapport
Nobina nära halverade resultatet i fjärde kvartalet
Aktie
Cloetta: Lösgodis lockar inte i coronatiderSer kraftigt minskad efterfrågan
Aktie
Embracer tog in 1,6 miljarderRabatt på 5,3 procent
Rapport
Assa Abloys resultat föllSläpper preliminära kvartalssiffror
Foto: Henrik Witt/TT
Aktie
Opus varnar för covid-effekter
Utdelningar
Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag
Börsen
Ny podd: Ljuspunkter i börsmörkret
Foto: Shutterstock
Aktietips
Swedbank stuvar om i fokusportföljenTvå aktier kastas ut – två tas in
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Ingen utdelning alls från Sandvik
Pension
Pensionsbolagen vädjar: Stoppa ändrade flyttreglerSparekonomer: Att skylla på coronapandemin är skamligt, orimligt och pinsamt