Iskallt för nykomlingarna

Publicerad 2011-11-02 11:48

Världens börser skakar på nytt i rädsla för effekterna av den grekiska skuldkrisen. Mitt i detta tumult väljer två nya bolag att kliva in på Stockholmsbörsen, Mackmyra och Avtech.

De väljer visserligen att starta lite försiktigt med en notering på First North men timingen känns usel.

Mackmyra, som producerar och säljer whiskey, hoppas genom noteringen mot slutet av november ta in 53 miljoner kronor i en emission till kursen 84 kronor per aktie. Den andra kandidaten, som inte planerar att landa på börsen förrän i januari, är Avtech. Affärsidén är spännande och handlar om att vindinformation ska skickas från flygtornet till flygplanen så att inflygningen kan göras grönare.

Möjligen kan timingen kännas bättre i januari men historiken för de noteringar som genomförts hittills i år är ingen upplyftande läsning.

Precis som VA konstaterade räckte det inte med Nobelpriscred, kritisk massa och spännande projekt. Karolinska Development var inte moget för börsen. Vi rekommenderade intresserade investerare att vänta, vilket var ett riktigt råd med tanke på att aktien i dag kan köpas för strax under 27 kronor jämfört med introduktionskursen på 40 kronor i mitten av april.

Någon månad senare fick vi se Nordic Capital sätta en nygammal verkstadspärla på börsen, Finnveden Bulten. Trots ett stort intresse inför noteringen har aktien tappat från introduktionskursen på 49 kronor till dagens nivå på strax under 40 kronor. VA varnade för bolagets extremt starka beroende av ett fåtal kunder inom den supercykliska fordonsbranschen och gav rådet att inte teckna.

Efter att det första försöket strax före jul kraschade på mållinjen gjorde läkemedelsbolaget Moberg Derma ett nytt försök i slutet av maj att ta sig in på börsen. Tyvärr var klimatet inte särskilt mycket mer välkomnande då och efter den senaste tidens turbulens handlas aktien nu till strax över 22 kronor, vilket kan jämföras med introduktionskursen den 26 maj på 29 kronor.

Då har ändå bolaget sålt rättigheterna till sitt nagelsvampspreparat Nalox till Meda i flera europeiska länder och därigenom fyllt på kassan med 13 miljoner kronor. Ytterligare 19 miljoner kronor kan tillkomma i så kallade milstolpar.

Våren sista nykomling var Boule Diagnostics. Liksom i de övriga noteringarna var intresset för detta medicinteknikbolag stort inför noteringen. Men trots att introduktionskursen sänktes från ursprungliga 59 kronor till 49 kronor har aktien ändå tappat och kan i dag köpas för strax under 35 kronor.

Årets stora undantag är Transmode, ett bolag som är inriktat på fiberbaserade lösningar för stadsnät. Kunderna är telekomoperatörer och bolag. Transmode är precis som ett teknologibolag med hårdvaruinslag ska vara – hög bruttomarginal, god tillväxt, tydligt nichat, självfinansierat och med en stark historik i ryggen. Aktien har klättrat från introduktionskursen på 53 den 27 maj till 60 kronor.

Börsen
Chefsstrategen om börsfallet"Köparna finns kvar i marknaden"
Notering
Oatly siktar på värdering upp till 10 miljarder dollarSka noteras på Nasdaq i New York
Foto: Copyright (c) 2017 Myimagine/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Här är Swedbanks nya sektorfavoriterKastar ut två aktier och tar in två nya
Rapport
Fritidstrenden gynnar Kabe
Konjunktur
Nordea varnar för överhettning i svensk ekonomi"Lättare att sjösätta stimulanser än att ta tillbaka dem"
11/5
Trading Direkt: "Överilad inflationsoro"
Börsen
Kraftigt fall på börsenEvolution och SSAB i botten
Foto: Copyright (c) 2020 Pravinrus/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB: Amorteringskravet stoppar bostadsköp för tiotusentals ungaMen lägre kalkylränta kan underlätta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Grundare storsålde i EvolutionFaller tungt på börsen
Placera
Strategen: Två skeenden som kan få börsen på fall
Aktie
SSAB: Industrivärden sålde hela innehavet
Rapport
Paradox minskade omsättningen 9 procentRörelsevinsten sjönk 44 procent
Rapport
Minskad vinst för Sweco
Aktier
Förvaltarens två nya köp
Insiders
Insiders som handlat med aktier efter rapporterna
Krönika
Hernhag: Utdelningsbombmattans återkomst
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Analytiker: Storytel kan nå helårsmålen
Analyser
Här är måndagens köprekar
Räntan
Riksbanken: Fortsatt expansiv penningpolitik nödvändig
Aktietips
Tre köptips från BörsveckanOch några aktier du kan vänta med
Aktietips
Di: Köp Proact efter rapportraset
Bostad
Rekordfå tror på bopristappLägsta andelen i boprisindikatorns historia
Aktieportföljen
Här är nytillskottet i vår aktieportfölj
Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver