Han har lagt ned eller sålt 30 fabriker på mogna marknader, startat eller uppgraderat 15 fabriker på tillväxtmarknader, övergivit ett flertal mogna nischer som bedömts som mindre intressanta och gjort ett fyrtiotal förvärv för att stärka de nischer där Trelleborg kan spela en ledande roll.
Vilken är utdelningen? Man kan peka på att Trelleborg har nått en högre rörelsemarginal under Peter Nilsson än sin företrädare Fredrik Arp, men skillnaden är inte milsvid.
Vid tiden för vd-bytet snuddade Fredrik Arp vid sitt rörelsemarginalmål på 8 procent, i fjol nådde Peter Nilsson för första gången upp till det egna, något mer ambitiösa målet kring 8,5–9 procent. Målet uttrycks som rörelsemarginal före avskrivningar på minst 12 procent.
Allt detta hårda arbete för så klen utdelning? Det är första intrycket, men alla förändringsarbeten låter sig inte utvärderas på några års sikt. Vår bedömning är att Trelleborg står starkare i dag än för några år sedan, bland annat tack vare en bättre närvaro på tillväxtmarknader, en minskad exponering mot fordonsindustrin och mer tydligt utkarvade nischer där Trelleborg drar fördel av en ledande ställning.
Den konjunkturavmattning som 2012 ser ut att bjuda på, åtminstone i stora delar av västvärlden, blir mästerprovet som visar exakt hur robust och slagtåligt Peter Nilssons Trelleborg har blivit.
Hittills har Trelleborg i alltför stor utsträckning plågats av strukturprogram och engångskostnader, särskilt under lågkonjunktur.
Förra veckans rapport för det tredje kvartalet gav aktien en skjuts uppåt sedan framför allt affärsområdet sealing solutions överraskat positivt.
Med ledning av rapporten och bolagets utsikter för fjärde kvartalet i nivå med eller något sämre än tredje kvartalet, vågar vi tro att Trelleborg kommer att tjäna omkring 6 kronor per aktie efter skatt i år. I skrivande stund ger det en vinstmultipel runt 9.
Ändå räknar vi med att konjunkturavmattningen dominerar bilden nästa år och att Trelleborgs vinst faller med omkring 20 procent. Det skulle kunna bli värre, från 2007 till 2009 mer än halverades vinsten, men vi tar intryck av att Trelleborgs kostnader nu blivit mer rörliga, och räknar även med ett mildare konjunkturscenario än under finanskrisen.