Ökad risk i Oasmia

Publicerad 2011-11-01 12:21

I somras hoppade finska Orion av partnerskapet med bioteknikbolaget Oasmia bara två dagar efter att studieresultatet presenteras. Nu finns det risk att Oasmia även tappar Orion som partner i ett betydligt större avtal.

Den svenska biotekniksektorn har haft en tuff sommar och rent allmänt är förtroendet för sektorn på botten.

  Uppsalabaserade Oasmia, som arbetar med att förbättra effekten och minska biverkningarna hos cellgifter, har haft sina egna problem att brottas med som grova beskyllningar i media mot bolagets vd Julian Aleksov rörande en tidigare forskningschef.

Medan dessa beskyllningar, som nu är underlag för en rättsprocess, går att avfärda som icke verksamhetsrelaterade är det värre med licenspartner som hoppar av.

I somras skickade Oasmia ut ett pressmeddelande som verkar ha gått de flesta obemärkt förbi. Bolagets finska partner Orion lämnar sin roll som partner för Oasmias längst framskridna projekt för behandling av cancerpatienter, Paclical. Det mest uppseendeväckande är att detta sker endast två dagar efter att Oasmia gått ut med preliminära resultat från den fas III-studie som ska ligga till grund för ett godkännande.

  Enligt vd Julian Aleksov var beslutet fattat långt tidigare och hade inget med resultatet att göra. I så fall blir följdfrågan varför detta inte meddelades omedelbart med tanke på dess betydelse. Orion hade visserligen bara licensierat in de nordiska rättigheterna till Paclical men förväntningarna var snarare att den geografiska täckningen skulle utökas än tvärtom.

Vd Julian Aleksov

Men enligt uppgifter från Orion fattades beslutet som en följd av såväl den egna strategiomläggningen som de preliminära resultaten från Oasmia. Tuffare tider har tvingat Orion att enbart fokusera på de projekt som anses ha den största potentialen.

  Vad värre är att Orion sedan länge även har ett partnerskap med Oasmia för behandling med cellgiftet Paccal Vet på djur, i första hand hundar. Partnerskapet avser i detta fall hela den europeiska marknaden. Enligt anonyma källor på Orion är även detta samarbete under granskning och löper risk att sägas upp när Orions översyn av verksamheten i Animal Health är klar. 

Ansökningar om att få Paccal Vet godkänt av berörda läkemedelsmyndigheter är inlämnad och enligt Oasmia ska en milstolpebetalning om 3 miljoner euro betalas från Orion om och när läkemedlet godkänns i Europa. Men om Orion hoppat av innan dess blir det inga pengar.  

Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Börsen
Börsen på plus
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck har sålt hela innehavet i Millicom
Placera
BLI: Redo för kraftig acceleration"Till nya rekordhöjder"
Sektor
Deutsche Bank höjer riktkurser för nordiska storbanker
Aktie
Flera analytiker spår marginalförbättringar för Getinge
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Kryptovalutor
Kryptovaluta-vd: Risk att politiker snart slår till mot bitcoin
Aktie
Omvänd vinstvarning från Avanza
Aktie
Dustin gör förvärv för 4,3 miljarder kr"Blir ledande aktör i Benelux-regionen"
Börsen
Blandat på Asiens börser
Aktie
Bud på Tre Kronor ProperyBudpremie på 12 procent
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007