En het aktieelva

Publicerad 2011-10-31 09:46

Börsveckan har en hel del upprepade köprekommendationer i den senaste utgåvan, som är mycket uppdateringar efter kvartalsrapporter.

Köp upprepas/sätts på Autoliv, Bahnhof, Biogaia, Ericsson, Eurocon, Formpipe, Hexpol, Jeeves, Kabe, Nederman och Trelleborg. Det blir samtidigt avvakta för Husqvarna, Medirox och Odd Molly.

Hexpols niomånadersrapport visade precis vad Börsveckan ville se. Det vill säga intakta marginaler efter fjolårets storförvärv Excel. Dessutom är den organiska tillväxten mycket stark. Mycket av oron kring hur konjunkturen kommer att påverka Hexpol är redan inprisat i kursen och dagens värdering är lite väl defensiv tycker Börsveckan och upprepar rekommendationen köp.

Biogaias rapport var också ett styrkebesked, där rörelseresultatet steg med hela 160 procent. Avtalet med Nestlé har gett flera fina avtal och Biogaia kanske kan nå 90 miljoner kronor i omsättning för det fjärde kvartalet. Värderingen är hög, med p/e över 30 men eftersom bolaget har en tillväxt- och lönsamhetstrend som inte visar tecken på avmattning – tvärtom – så står Börsveckan fast vid sin köprekommendation.

Autoliv är ett av börsens lägst värderade storbolag baserat på nästa års vinst och det tycker Autoliv är obefogat. Bolaget har en bra mix, med högre del av försäljningen mot premiumsegmentet och tar marknadsandelar. Kartellbildningsutredningen kan kosta bolaget upp till 5 miljarder kronor om det fälls i både USA och Europa, enligt externa rapporter, Men Börsveckan är ändå positivt inställt till aktien eftersom bolaget är mycket transparant och att nuvarande värdering ger höjd för en svag marknadsutveckling.

Bahnhof vinstvarnade för både i år och nästa år i sin rapport men ändå anser Börsveckan att det är en bra aktie. Bahnhof växer fortfarande bra och har en ganska konjunktursäker produkt. Till skillnad från Alltele OCH Bredband2 HAR Bahnhof en historik som gör det befogat att ge bolaget lite extra tilltro, anser Börsveckan.

Formpipe har mycket som lockar, framför allt en lönsam, konjunkturstabil rörelse och goda tillväxtmöjligheter men även obelånad balansräkning. Innevarande år blir ett mellanår för bolaget men nästa år bör marginalen återvända över 20-procentstrecket. Börsveckan bedömer att aktien är klart intressant på en kurs kring 13-14 kronor.

Husqvarna är borträknat för 2011 men problemet är att man inte kan räkna med någon snabb förbättring nästa år. Bolaget saknar fortfarande en ordinarie vd, styrelsen framstår som valhänt och konjunkturen riskerar att gå i stå. Bolaget bygger nu upp lager för att säkra vårförsäljningen, men om konsumtionen skulle vika kan Husqvarna hamna med ett för stort lager eftersom koncernens försäljning av säsongsmässiga skäl, sker under en kort period på året. Med tanke på de osäkra utsikterna finns det inte utrymme för någon större kursuppgång i aktien, från dagens 33-kronorsnivå, enligt Börsveckan.

Ericssons tillväxtutsikter underskattas lite medan problemen med bolagets marginaler överskattas. Det anser Börsveckan som påpekar att sett över tid, och exklusive engångskostnader, är Ericssons marginaler stabila. Ericsson är inte aktien för den som letar efter dubblare men som en stabil placering är värdet hyggligt för närvarande, enligt Börsveckan.

Nolato går att räkna hem även utan någon större vändning på telekomsidan. Aktien handlas till 10 gånger rullande vinst vilket är okej och den stora potentialen ligger i att affärsområdet telekom gör en comeback. Att kunden Sony Ericsson blir heljapan väntas inte missgynna Nolato, sade vd vid en företagspresentation som pekade på att bolaget har lika bra ingångar i Tokyo som Lund. Börsveckan slutsats om Nolato kvarstår.

Odd Molly har stora problem nu och det ser inte så ljust ut framöver heller. Men efter kursslakten har värderingen kommit ned till rimliga nivåer, enligt Börsveckan som därmed tar bort sin säljrekommendation. Odd Mollys framtid hänger på hur bra strategibytet kommer att utvecklas nästa år. Börsveckan ser inte att ett värstascenario – att varumärket tynar bort – realiseras men ser heller inget uppenbart köpläge.

Trelleborg gör det mesta rätt nu och är bra rustat för en eventuell nedgång på marknaden 2012. Det tidigare stora fordonsberoendet håller på att försvinna då Trelleborg i våras aviserade att det slår ihop Automotive med tyska Freudenbergs och bolaget har minskat sina fasta kostnader. Det pekar åt rätt håll, enligt Börsveckan som behåller köprådet.

Jeeves nyförsäljning är svag, vilket inte är överraskande då kunder drar sig för att byta affärssystem med den konjunkturosäkerhet som råder. Bolaget levererar ändå ett skapligt resultat. P/e-talet ligger på 10 vilket, med tanke på nettokassan om 10 kronor per aktie, inte är dyrt men det är svårt att tycka att aktien är spännande eftersom tillväxten är lite svag, utlandsexpansionen osäker och handeln i aktien dålig.

Kabe har tappat kraftigt under börsraset och ser väldigt billig ut. Det är ingen tvekan om att husvagnsförsäljningen är på väg ned men Kabe har redan börjat anpassa kostnaderna och mycket illa är inprisat i kursen. Man får bra betalt för att ta risken, konstaterar Börsveckan.

Nederman väntas öka marginalen till 10 procent 2012 och är därför värd att köpa, enligt Börsveckan som dock flaggar för att bolagets tillväxtutsikter är svaga. Det gör att vinsten måste upp 2012 genom ökad effektivitet för att aktien ska ha mer att ge. Köpråd råder.

Eurocon är en aktie värd att äga. Bolaget har mycket tillväxtmöjligheter kvar i Sverige och med ett stabilt kassaflöde och en nettokassa står förvärv på agendan. Givet den stabila historiken som bolaget har, anser Börsveckan att aktien är köpvärd, trots konjunkturrisken.

Ett annat bolag på Aktietorget, Medirox, har en intressant position med starka nischprodukter och hög lönsamhet. Handeln är dock sporadisk. Slutsatsen blir att aktien är värd att hålla koll på men att man bör avvakta tills vidare.

Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Börsen
Bred uppgång med bankrally
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Foto: Shutterstock
Konjunktur
KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara"Statsbidragen behöver öka med 14 miljarder per år fram till 2050"
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"