Fyra köptips från Börsveckan

Publicerad 2011-10-24 08:42

Börsveckan har fyra köprekommendationer i veckans utgåva, Carlsberg, Concentric, Teliasonera och ÅF, samt en sälj, Cloetta.

Andra aktier som analyseras är Micronic Mydata, Tradedoubler, Uniflex och Venue Retail Group, som samtliga får rekommendationen avvakta.

ÅF:s kursutveckling under året visar att marknaden befarar en rejäl inbromsning men så illa behöver det inte bli, enligt Börsveckan. Koncernens största och minsta affärsområden, Industry respektive Technology, går mycket bra. Däremot finns förbättringspotential i de två andra, Infrastructure och Energy, men båda har ganska goda utsikter.

Osäkerheten gäller främst nästa år. Det som talar för ÅF är att verksamheten är konjunkturstabil och det som verkligen lockar är bolagets aggressiva tillväxtmål, stödd av en stark balansräkning. Sammantaget är ÅF ett bra defensivt val, enligt Börsveckan.

Även Teliasonera uppvisade i sin kvartalsrapport stabil vinsttillväxt och är därför också en bra aktie att ha i nuvarande börsklimat. Med nuvarande lönsamhet och ett par procents tillväxt kan bolaget tjäna nära 5 kronor per aktie nästa år och det ger ett p/e-tal p strax över 9 och drygt 6 gånger kassaflödet. Det är billigt, enligt Börsveckan.

Uniflex fortsatte att växa i hög takt under det tredje kvartalet. Många bolag har flaggat för lägre produktionstakt under fjärde kvartalet i år och det hämmar rekryteringsviljan men så länge efterfrågan inte störtdyker bör efterfrågan på Uniflex personal vara hygglig.

Värderingen på Uniflex, som enligt Börsveckans prognoser ligger på 10,3, är rimlig för ett bolag som för tillfället visar fantastisk tillväxt men som möter betydligt tuffare marknad nästa år.

Venue Retail Group lämnar förlusterna bakom sig men Börsveckan är inte säker på att bolaget kan fortsätta trotsa den svaga marknaden. Bolaget har ambitiösa mål, bland annat att öka försäljningen från 836 miljoner till över 1 miljard 2013/14, och att få upp marginalen från dagens 7 till 10 procent.

VRG:s avkastning bör komma från vinstförbättringar och med dagens marknad är det inte helt säkert att bolaget kan prestera under de säsongsmässigt starkaste första två kvartalet av det brutna räkenskapsåret. Börsveckan väljer att avgvakta inför rapporten som kommer den 17 januari.

Micronic Mydatas resultat för det tredje kvartalet var svagt. Positivt var visserligen att Mydata verkar gå bra men marknadsklimatet gör att kunderna kommer att bli mer avvaktande och risken för prispress finns. Detta i kombination med bolagets höga FoU-kostnader innebär ett hot mot kassaflödet. Värderingen är mycket låg men Börsveckan räknar med nedjusterade prognoser för 2012 och därmed också en lite svagare kursutveckling.

Concentric ser fortfarande ljust på marknaden och hade en riktigt bra marginal under tredje kvartalet. För börsen handlar dock allt om 2012 och analytiker har en dyster syn på försäljningen av lastbilar nästa år. Börsveckan tror dock att mycket elände är inprisat och anser att Concentric är ett bra val bland de cykliska aktierna.

Det som bland annat är spännande i Concentric är bolagets innovationer på pumpsidan vilket gör att man i Concentric får ett bolag med hög teknikhöjd till en ordinär underleverantörs värdering, skriver Börsveckan.

Tradedoubler har en stark teknik och kan räkna sig som marknadsledare i Europa inom sin bransch. Men konkurrensen är stenhård och marginalerna pressas hela tiden. Detta väntas leda till en konsolidering som sannolikt kommer att gynna Tradedoubler. Bolaget är känslig mot en lågkonjunktur men bolaget står bättre rustat nu än vid den senaste dippen.

Balansräkningen är i utmärk skikt. I år väntas bolaget tjäna drygt 2 kronor per aktie och nästa år rund 2:40 kronor. Det ger p/e drygt 11 och 13,7 för 2011 respektive 2012. Utdelningen motsvarar en direktavkastning på drygt 5,5 procent. Men Börsveckan ställer sig ändå avvaktande då det är det är osäkert om prognoserna för nästa år infrias.

Cloetta är inte det rätta för Börsveckan som anser att värderingen är på tok för hög för ett bolag som inte växer. Lönsamheten pressas också och Cloetta kommer nu att lägga extra fokus på effektivitetshöjande åtgärder i hela verksamheten. En storspelare som kraft skulle utan problem kunna köpa Cloetta för att komma åt de kända varumärkena men Börsveckan tror inte att det kommer att ske till nuvarande höga multiplar.

Det enda positiva är att Cloetta delar ut 75 öre per aktie i utdelning samt en bonus-50-öring. Det ger en total direktavkastning på 4 procent. Tyvärr räcker inte det då den underliggande verksamheten inte utvecklats år tätt håll samtidigt som marknadsutsikterna ser fortsatt tuffa ut de kommande åren.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader