På onsdag möts riksbankens direktion för ett räntemöte. Alla experter är övertygade om att styrräntan kommer att ligga kvar på 2,0 procent, som den gjort sedan början av juli.
Men bara för några månader sedan var samma experter eniga om att styrräntan skulle höjas.
2011 har varit lite av de felaktiga ränteprognosernas år. Och det inkluderar även riksbankens egna prognoser.
– Osäkerheten är stor nu. Beroende på vad som händer med den svenska och globala ekonomin och med styrräntorna världen över finns möjligheter till både högre och lägre reporänta. Vi tror att räntan ligger kvar på två procent åtminstone till nästa höst, säger Anders Brunstedt, ränteanalytiker på Handelsbanken, som menar att bolånekunden ska resonera på samma sätt som den som placerar sina sparpengar.
– Precis som man rekommenderar riskspridning vid val av exempelvis aktieportföljer rekommenderar vi att man överväger uppdelning på olika bindningstider. Dels för att prognoserna är osäkra, dels för att slippa för stora skillnader i räntebetalningar månad för månad.
I dag är skillnaderna mellan rörliga bolån, ofta tremånaders, och bundna små. De rörliga räntorna ligger runt 4,05-4,30 procents hos de flesta kreditgivare. Ettårsräntan är i stort sett samma medan tre och fem-årsräntorna är några tiondels procent högre hos de flesta aktörer.
– Men vi räknar med att boräntorna ligger högre om 6-12 månader, säger Tor Borg ränteanalytiker på SBAB, som ändå tycker att man som låntagare ska ha en blandning av bindningstider.
På SEB räknar man inte med höjda räntor, utan att reporäntan ligger kvar på 2,0 procent de kommande två åren.
– Det gör att det är i det närmaste är hugget som stucket om man väljer tremånaders eller två- eller treårsränta. Men eftersom fördyrade upplåningskostnader kan göra boräntorna högre förordar jag ändå 2-3 årsränta. Men tror man på marknadens mer pessimistiska scenario och att det blir recession så kommer sannolikt reporäntan att sänkas och då kan tremånadersräntan löna sig mer, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
I dagsläget har Nordea med chefekonomen Annika Winsth den kanske mörkaste prognosen för ekonomin framöver. Nordea räknar med en sänkning av reporäntan till 1,75 procent i april.
Men det kan svänga snabbt.
Den 23 mars i år gick Nordea ut med prognosen ”Högkonjunktur i sikte” och räknade med en reporänta på 2,50 procent i slutet av det här året.
Reporäntan är inte något man kan påverka som bolånekund. Men det kan man med bolåneräntan. Det är alltid läge att försöka pruta.
– Förhandla med den egna banken, men gå också till andra kreditgivare och fråga. De kanske erbjuder bättre räntor. Men tänk på att de ofta vill att du blir helkund. Det kan betyda avgifter för olika tjänster som man kanske inte ens vill ha. Så ta med det i beräkningen, säger Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå.