SÄLJTIPS: Rätt kass säkerhet

Publicerad 2011-10-19 13:48

En av börsens mer notoriska underpresterare som i dag dessutom är så felpositionerad man kan vara. Gunnebo är allt annat än ett säkert kort.

Ett av börsens käraste axiom lyder: ”Cut your losses, run your profits.” Sälj dina förlustaktier, behåll dina vinnare.

Den bakomliggande tanken är enkel, har ett bolag börjat utvecklas åt fel håll ligger problemen ofta så djupt att det är svårt att vända den nedåtgående spiralen. Och omvänt, framgång är ingen till-fällighet, därför föder framgång ny framgång.

  För den som vill visa axiomets giltighet är säkerhetskoncernen Gunnebo en guldgruva. Sedan länge är bolagets mål att nå en rörelsemarginal på 7 procent. Detta har bolaget inte klarat av ett enda år under de senaste tio åren.

Inte en enda gång.

På tio år.

Det har inte ens varit särskilt nära. Toppnoteringen på 5,5 procent noterades år 2003. Samma sak med den organiska tillväxten. Enligt målet ska den i genomsnitt vara 5 procent per år, ett relativt blygsamt mål. I verkligheten är den väsentligt lägre.

  Då tänker man, här måste huvuden ha fått rulla under årens lopp, Gunnebos vd-stol måste ha varit en veritabel katapultstol. Men nej, icke så. Omstruktureringsprogrammen och nedskrivningarna har kommit tätt, men vd-byten har varit sällsynta.

Man kan se Gunnebos styrelse framför sig, år efter år, med allt fler gråa hårstrån, hur de vridit sina händer, men ändå givit sin vd ytterligare en chans. Snart vänder det. Snart.

Skälet till att det aldrig vände får man söka i starten. Gunnebos mest långvariga och tongivande vd, Bjarne Holmqvist, förvärvade ett 40-tal företag inom säkerhetsbranschen under 1990-talet och första halvan av 2000-talet.

  Allt från kassaskåp till grindar och staket skulle Gunnebo satsa på, allt sammanfattat under etiketten säkerhet, vitt skilda verksamheter med svaga tillväxtutsikter. Gunnebo skulle bli ett nytt Assa Abloy men blev ett spretigt konglomerat utan mål eller mening.

På senare år har Göran Gezelius, vd 2005–2008, och därefter Per Borgvall försökt knåda fram en sammanhängande, logisk och fungerande struktur. Sålt ut stora bitar, gjort mindre kompletteringsförvärv och försökt bredda Gunnebos geografiska närvaro.

Ett sorgligt arv från förvärvsyran är en oerhörd slag-sida mot stagnerande ekonomier i Västeuropa. Fortfarande står Frankrike och Tyskland för 30 procent av Gunnebos omsättning, Västeuropa totalt för mer än 70 procent.

Det senaste omstruktureringsprogrammet ska sänka kostnaderna med en halv miljard kronor och skapa lönsamhet inom de återstående affärsområdena: säkerhetslösningar för banker, inpasseringskontroll (för bland annat byggnader och kollektivtrafik), säker förvaring (kassaskåp) och service.

Delvis är affärsområdena överlappande, kassaskåp säljs bland annat till banker och alla affärsområden har servicelösningar. Men i dagsläget är läget som det brukar, bara affärsområde service når rörelsemarginalmålet, övriga delar håller inte måttet. Gunnebos kontanthanteringssystem Safe Pay går dessutom med förlust och redovisas vid sidan av affärsområdena.

  Det vore lockande att avfärda Gunnebos marginalmål av slentrian, men låt oss ändå göra en räkneövning. Vid en rörelsemarginal på 7 procent skulle Gunnebo tjäna cirka 300 miljoner kronor före skatt. Per aktie skulle det ge en nettovinst på knappt 3 kronor. Med andra ord en vinstmultipel runt 10. En mer historiskt förankrad rörelsemarginalnivå på 3–4 procent skulle ge en vinstmultipel kring 20.

Detta för en verksamhet som inte växer och som bland annat vänder sig till en krisande banksektor i ett konjunktursvagt Västeuropa. Vi tager oss för pannan och trycker på säljknappen.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar