KÖPTIPS: Lönsamma recept

Publicerad 2011-10-19 14:14

Anders Lönner har valt rätt väg för sitt Meda med förvärv, receptfritt och tillväxt-länder. Läkemedelsaktien har mer att ge.

Meda klättrar stadigt uppåt i ligan över världens största läkemedelsbolag. Genom att skippa den dyra och riskabla grundforskningen och i stället satsa på mogna nischade produkter som de riktigt stora spelarna inte längre fokuserar på, eller läkemedelsprojekt i slutfasen, har det svenska bolaget vuxit sig stort.

Han är en ambitiös man, Medas vd Anders Lönner, ibland kanske alltför ambitiös. Den tillväxtprognos han lämnade i början av 2008 att bolaget inom fem år skulle ha en dubblerad omsättning, det vill säga 20 miljarder kronor 2012, kommer inte att nås på långa vägar.

  Trots en förvärvstakt som få andra har svag organisk tillväxt, prispress och valuta kommit i vägen. Prispressen är en följd av såväl åtstramade statliga budgetar i krisens spår och konkurrens av lågpriskopior. Ambitionen att växa någonstans mellan 2 och 5 procent organiskt, beroende på produktportföljens sammansättning, har varit svår att uppnå.

Efter ett svagt tillväxtår i fjol har Meda nu visat att den negativa tillväxten organiskt stoppats upp. Under årets första halva växte Meda i rapporterade siffror med 3 procent. Rensat för valutaeffekter uppgick tillväxten till 14 procent medan den exklusive förvärv hamnade på ungefär samma nivå som motsvarande period i fjol.

Under andra halvan av 2010 utsattes Medas storsäljare, allergimedicinen Astelin, för generisk konkurrens, inledningsvis från Apotex och Cobolt, på den amerikanska marknaden där produkten hade en marknadsandel på 90 procent.

  För att hantera den väntade konkurrensen från lågpriskopior lanserades uppföljaren Astepro. Efter en hyfsad start har utbytet mellan produkterna inte hunnit kompensera för den erosion som följde i generikakonkurrensens fotspår. Under årets första halva sålde Astepro för 33 miljoner dollar, en ökning med 7 procent i fasta växelkurser, medan Astelin sjönk från 59 miljoner dollar till 13.

Även om Astepro har en bit kvar innan den når Astelins försäljnings-nivå kommer jämförelsen att bli mindre utmanande från och med andra halvåret. Det talar för att vi också kommer att få se en positiv organisk tillväxt från Meda framöver.

Det som också talar för det är satsningen på receptfria läkemedel samt den geografiska breddningen mot tillväxtmarknader.

  Från att för tre år sedan endast varit en marginell del av verksamheten har Medas portfölj av receptfria läkemedel nu vuxit till att omfatta mer än 20 procent av omsättningen. Ett betydande tillskott kom genom det senaste förvärvet, Antula, med välkända varumärken som exempelvis SB12, Anti och Eeze.

De receptfria läkemedlen har flera fördelar. En är att tillväxten är högre. Under årets första halvår växte de receptfria produkterna organiskt med 4 procent.

En annan är att det inte finns någon patentrisk och den tuffa situation bolaget mött med Astelin kan därmed begränsas.

  Medas satsning på tillväxtmarknader som Ryssland, Turkiet, Polen och Mexiko har också varit framgångsrik. I fjol var försäljningstillväxten i dessa regioner mer än 20 procent, en trend som fortsatt även i år. Nya dotterbolag har i år också etablerats i Kina, Brasilien, Rumänien och Australien.

Bolagets storlek och den ökade spridningen såväl geografiskt som produktmässigt gör också att risken är mindre. Vid utgången av fjolåret svarade Medas största produkter för endast 7 procent och de tio största produkterna för cirka en tredjedel av hela försäljningen.

  Alla produkter lyckas inte få det kommersiella genomslag man hoppas på och märkligt nog är det inte alltid de produkter som man tror ska lyckas som verkligen gör det. En produkt som åtföljdes av stora förhoppningar men som än så länge inte levererat är Onsolis, för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter. En förklaring är de nya högre krav som ställs på opioider i USA.

I dag är det allergimedicinen Dymista som står för de största förhoppningarna. I våras lämnades en ansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA och i slutet av året planeras motsvarande ansökan i Europa. Genomförda studier pekar på en bättre effekt än nuvarande standardbehandling av allergisk rinit (snuva). Det är en marknad som Meda kan men som präglas av hög konkurrens.

Vid sidan av en förbättrad organisk tillväxt, nya lanseringar och förvärv finns också uppköpsspåret med som en extra krydda.

I somras tog aktien ett skutt på spekulationer i Wall Street Journal att kanadensiska Valeant skulle lägga ett bud. Även om dessa spekulationer kallnat något är Meda fortsatt ett hett uppköpsobjekt.

  Meda har också blivit specialist på att köpa och licensiera in produkter som sedan till vissa delar licensieras ut till en tredje aktör, exempelvis den affär som gjordes i somras med Valeant kring Elidel och Xerese på den nordamerikanska marknaden. Xerese hade tidigare licensierats in från svenska Medivir.

Trots att Meda är en av årets bästa storbolagsaktier med en kursuppgång på dryga 25 procent på en börs som samtidigt rasat 20 procent är värderingen långt ifrån utmanande.

I spåren av besvikelsen över det uteblivna budet hittar vi ett köpläge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Aktie
Coronaviruset tvingar Apple att vinstvarna
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Börsen avslutade strax ovanför nollstrecket
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT
Börsen
Vita huset vill stimulera hushållens börshandel
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"
Premiepension
FI: Behåll max 15 PPM-fonder
Aktier
Experten: Tre favoriter bland förhoppningsbolagenGår ofta bättre än mogna bolag
Foto: Shutterstock
Teknisk analys
Tekniske analytikern: Börsen ska upp trots coronavirusetTipsar om bra placeringar just nu
Aktie
Stefan Persson tankar 5 miljoner H&M-aktier