Två färska köpråd

Publicerad 2011-10-17 08:55

VA:s konkurrent har två köprekommendationer i senaste numret. Inkassobolaget lockar på en osäker börs och kanadensiska guldbolaget är en glimrande nykomling.

Börsveckan har två köprekommendationer i det senaste numret, Intrum Justitia och nykomlingen Semafo. Moberg Derma sänks till avvakta, samma rekommendation som gäller för Net Insight, Insplanet och Firefly. Den enda säljrekommendationen som ingår i numret är Hakon Invest.

  Intrum Justitia, med sina stabila vinster och trygga avkastning, lockar på en osäker börs. Börsveckan väljer att lägga en något defensiv prognoser än marknaden, att tillväxten landar på 2-3 procent för både 2011 och 2012 och att marginalen blir 21 procent för 2012. Det ger p/e 12,8 för 2011 och 10,9 för 2012, vilket kan jämföras med historiska 13-14. Börsveckan ser inte någon fara för att fjolårets utdelningsnivå skulle ändras för 2011 och direktavkastningen ligger uppåt 5 procent till dagskurs. Börsveckan rekommenderar köp upp till 100 kronor.

  Hakon Invests portfölj innehåller flera detaljhandelsbolag. Det största innehavet är 40 procent i Ica. Enligt Börsveckans uträkning ligger den implicita värderingen för hela Ica 13 gånger rörelseresultatet, vilket kan jämföras med 12,3 för rörelsen i Axfood. Båda borde värderas lägre, enligt Börsveckan, som anser att Ica bör handlas med en premie om 10 procent mot Axfood.

Om Ica Norge förbättras kan rörelseresultatet lyftas något men med en svag detaljhandelsmarknad kommer resultatutvecklingen för Hakons portfölj som helhet att vara svag under överskådlig tid och tilläggsinvesteringar är sannolika. Man ska nog räkna med ett negativt kassaflöde för investmentbolag och detta ska dras från portföljvärdet, enligt Börsveckan som inte ser någon uppsida i Hakon, snarare tvärtom.

  Net Insight har haft historiska problem med att tjäna pengar på sin teknik och enskilda order är för små för ge ett avgörande lyft på börsen. De senaste veckorna har aktien dock fått fart från årets kursbotten på grund av ett positivt orderflöde och en tekniknyhet som förbättrar ip-nätens prestanda. Men efter år av besvikelser krävs det mer konkreta besked för att motivera ett köp av aktien på dagens kursnivåer och ett p/e-tal på 25. Chansen till ett bud på bolaget har visserligen ökat men det räcker inte för att sätta köp, enligt Börsveckan.

  Semafo är en glimmande nykomling på börsen. Risken är visserligen hög med alla gruvor i Afrika men möjligheterna väger över, enligt Börsveckan. Semafo har tre gruvor i Västafrika, varav en, Mano i Burkina faso, är av intresse. Här producerar Semafo 70 procent av sitt guld och det är här som tillväxten finns framöver. Det som är spännande med Semafo är att aktien inte ser särskilt högt värderat ut på nuvarande produktion samtidigt som ledningen planerar att fördubbla guldproduktionen till 500.000 uns per år från 2015. Om planen går i lås bör uppsidan i aktien vara betydande. Första handelsdag blir den 20 oktober.

  Moberg Dermas nagelpreparat Nalox har blivit en försäljningsframgång i Norden och partnern Meda tar nu produkten ut i Europa. Det är mumma för Moberg som får ett välkommet kassatillskott men Börsveckan tycker att det behövs mer för att lyfta aktien.

Moberg har intensifierat sitt forsknings- och utvecklingsarbete samt satsat mer på marknadsföring vilket gör att kassaflödet försämrades under andra kvartalet. Det är enligt plan då bolaget är i en uppbyggnadsfas men egenskaper som negativt kassaflöde och en värdering som bygger på fortsatt hög tillväxt är inte bra hos en aktie i nuvarande börsklimat. Moberg levererar men frågan är om investerare har tid att vänta på skördetid i osäkra tider. Börsveckan sänker rekommendationen till avvakta.

 Försäkringsförmedlaren Insplanet värderas lågt men växer inte heller så bra som det ser ut. Intäkterna steg 8 procent under första halvåret på grund av att de högre engångsintäkterna ökat till förmån för de lägre beståndsersättningarna. Rörelsemarginalen har legat på i snitt 24 procent de senaste tre åren. Med låga investeringsbehov har utdelningarna varit goda.

Värderingsmässigt ligger rullande p/e på 9 vilket är rätt attraktivt givet att tillväxten fortsätter ligga över 10 procent med bibehållen lönsamhet. Tyvärr är detta långt ifrån säkert, enligt Börsveckan. Mycket av försäljningsökningen är relaterat till skiftet mot engångsintäkter. Det är viktigare att se till den underliggande tillväxten för sålda försäkringar och där är tillväxten negativ. Dessutom finns det risk för prispress i branschen. Börsveckan väljer att avvakta ett litet tag till.

  Firefly utvecklas skapligt men värderingen är helt enkelt för hög, enligt börsveckan. Bolaget utvecklar och säljer övervakningssystem för att förhindra bränder och explosioner. Det är en intressant nisch och affärsidén verkar ligga rätt i tiden. Det som talar emot är att Firefly är ett litet bolag och har kunder där beslutsprocessen har visat sig vara mycket längre än tidigare under de senaste åren.

Exkluderat nettokassan på 15 miljoner värderas bolaget till p/e 14,6 på årets vinst och om andra kvartalets trend håller i sig kan nettovinsten bli 1 krona per aktie för helåret vilket gör att ev/ebit landar på cirka 7. Det är högt givet Fireflys bör handlas med liten rabatt på grund av dess storlek, den tunna handeln i aktien samt att orderstocken minskat det senaste året. Ett plus är dock att Firefly historiskt har gett bra utdelning.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader