Så får du bättre pension

Publicerad 2011-10-14 09:24

Lönenivån, eller vinsten i enskild firma, påverkar pensionen mer än ett privat pensionssparande. Det rådet går ut från Pensionsmyndigheten i samband med Spara & Placera-mässan.

På Spara & Placera på Stockholmsmässan som startar idag finns Pensionsmyndigheten på plats och ger rådgivning, främst till egenföretagare.

– Vi har med oss datorer där vi kan hjälpa folk med pensionsprognoser på plats, säger Monica Petersson, informatör på myndigheten.

Det viktigaste rådet till egenföretagare för att få en pension som blir jämförbar med en anställds är att ta ut lön. Inkomsten som den allmänna pensionen beräknas på är den deklarerade. Det betyder att den som drar av väldigt mycket för att sänka sin skatt riskerar att få en väldigt låg allmän pension.

De flesta anställda har avtal om tjänstepension inskrivet i sitt kollektivavtal, vilket innebär att deras arbetsgivare avsätter pengar varje måna till pensionen. Enligt Pensionsmyndigheten rör det sig om ungefär en tusenlapp i månaden i normala inkomstlägen. Men tjänstepensionen utgör bara mellan en femtedel och en fjärdedel av den totala pensionen. Så viktigast för att påverka för sin totala pension är att ta ut lön. Men myndigheten råder ändå egenföretagare att själva också kompensera för den tjänstepension de inte får genom ha ett eget pensionssparande.