Lyfte på hopp om Europa

Publicerad 2011-10-13 08:31

Börsindexen i New York stängde högre på onsdagen, för en stund var även Dow Jones på plus för året. Förhoppningar om att Europas beslutsfattare vidtar tillräckliga åtgärder för att marknaden ska slita sig loss ur skuldkrisens järngrepp ingöt hopp hos de amerikanska investerarna.

”Marknaden kommer att flyga. Sentimentet vänder i takt med att osäkerheten minskar bland investerarna. Beslutsfattarna har tagit de rätta stegen för att sätta stopp för den värsta rädslan, det kommer att lyfta både aktie- och kreditmarknaderna. Var redo, detta kommer att bli ett rally”, sade Chad Morganlander, förvaltare på Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,9 procent till noteringen 11.518, och raderade därmed nästan ut årets nedgång, som nu ligger på 0,5 procent. Det bredare S&P 500 var upp 1,0 procent till 1.207, medan Nasdaq Composite steg 0,8 procent till 2.605.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

De amerikanska investerarna tog fasta på EU-kommissionären Olli Rehns försäkringar om att ledarna i euroområdet närmar sig en samsyn om hur regionens skuldkris ska lösas.

När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade kommissionens ”färdplan för stabilitet och tillväxt” sade han att Europas ledare, vid toppmötet den 23 oktober, måste enas om att vidta åtgärder för Grekland och genomföra koordinerade åtgärder för att stärka Europas banker.

På onsdagseftermiddagen, rapporterade slovakisk tv att Robert Fico, ledare för det slovakiska oppositionspartiet Smer, är överens med regeringen om att godkänna utvidgningen av räddningsfonden EFSF.

Europas finanssektor lyfte på onsdagen. Uppgången leddes av Alpha Bank och National Bank of Greece som båda steg över 15 procent i Aten.

Bankerna hittades även i topp New York. Bank of America och Wells Fargo ökade 3,3 respektive 3,5 procent.

På hemmaplan publicerades protokollet av det Federal Reserves Fomc-möte, som ägde rum den 20-21 september i Washington. Där det framgick att vissa Fed-ledamöter ville se ytterligare kvantitativa lättnader, så kallat ”QE3”, som ett verktyg för att stimulera tillväxten.

Från mötet tillkännagavs vidare att deflationsrisken ansågs vara ”relativt liten” och att ledamöterna såg en fortsatt svaghet i arbetsmarknaden och ”signifikanta” risker för tillväxtsutsikterna.

Alcoa, som inledde den amerikanska rapportperioden på tisdagskvällen, lyckades inte övertyga sina aktieägare i det i övrigt positiva riskklimatet. Bolagets resultat inkom sämre än väntat och aktien handlades ned 2,4 procent.

Pepsico lade sig snäppet över analytikernas förväntningar när bolaget rapporterade en vinst per aktie på 1:31 dollar för det tredje kvartalet på onsdagen. Aktien steg 2,9 procent. Coca Cola var upp 1,0 procent.

Näst på tur att lämna vittnesmål om det tredje kvartalets resultat är JP Morgan och Google. Båda bolagen rapporterar på torsdagen, den 13 oktober, med JP Morgans rapport före börsöppningen i New York och Googles rapportsläpp efter de amerikanska börsernas stängning.

Google och JP Morgan steg med 1,0 respektive 2,8 procent.

Ericsson stängde 89 öre lägre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler