Avknoppningar vi vill se

Publicerad 2011-10-13 13:37

Volvo, Assa Abloy, Getinge, Autoliv, Tele2, Millicom – alla är avknoppningar som blivit svenska företags- och börssuccéer. I dag är trenden hetare än någonsin och VA har hittat de framtida guldäggen.

Vad gör bolagen i en tid när tillväxtutsikterna försämras i snabb takt och en miljö med låg tillväxt betraktas som ”det nya normala”? De knoppar av.

I år har 126 avknoppningar genomförts bland de globala storbolagen till ett värde av dryga 100 miljarder dollar, dubbelt så högt som värdet av hela förra årets transaktioner.

 Även i Sverige har det knoppats av en del (se faktaruta), men det finns mer att ge.

 

 Volvo har möjlighet att knoppa av de lite udda fåglarna i fordonskonglomeratet som flygmotorerna i Volvo Aero, båtmotorerna i Penta och kanske till och med anläggningsmaskinerna i Construction Equipment.

 Nye Sandvikchefen Olof Faxander har redan luftat möjligheten att knoppa av Materials Technology, bolagets ursprungsverksamhet och gamla stålverksarv som drar ned hela koncernens lönsamhetsnivå.

 Klädbolaget RnB borde damma av den gamla idén att knoppa av guldägget Polarn o Pyret som i dag skyms av krishärden JC.

 Electrolux, som tidigare ruvat på embryon till dagens Autoliv, Getinge och Husqvarna, kan knoppa av och lyfta fram värdet i professionella hushålls- och vitvaruprodukter där lönsamheten befinner sig i en helt annan division jämfört med konsumentprodukterna.

 Ett sätt att komma till rätta med den rekordhöga substansrabatten i Investor kan vara via avknoppningsvägen, att skilja ut investmentbolagets noterade innehav från de onoterade.

 SCA kan knoppa av förpackningsrörelsen, Europas näst största, och låta den stå på egna ben för att på så vis bättre lyfta fram värdet i koncernens mer stabila hygienrörelse, världens tredje största aktör på området.

 Boliden är inte bara ett av Sveriges största gruvbolag utan en stor del av koncernen utgörs också av smältverken. Om Lennart Evrell skulle särnotera eller på annat knoppa av smältverken som kämpar med svag lönsamhet skulle värdet i gruvorna i råvaruhaussens spår lyftas fram bättre.

 Unibet ruvar på ett litet guldägg i Kambi Sports som säljer programvara till både Unibet och andra spelbolag. Det kan, när det fått in fler stora kunder, bli en bra verksamhet att synliggöra genom avknoppning.

 


 

 

Läs hela artikeln i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.