SÄLJTIPS: Svårt att ratta rätt

Publicerad 2011-10-12 13:52

Vi vet alla hur visan går i en genomsnittlig familjebil på långresa. Barn A vill stanna på hamburgerkedjan, vuxen B kan för sitt liv inte äta en hamburgare till, vuxen C är inte särskilt hungrig alls och lilla barnet D vill ha glass!

I bästa fall slutar det med en lösning som gör alla halvnöjda, kanske ett stopp på någon av Rastagruppens tjugo vägkrogar vid motorvägar i Syd- och Mellansverige.

First North-noterade Rasta är dock mer än bara vägkrogarna, ofta inkluderande motell, bensinmack och närbutik.

På senare år har koncernen expanderat och omfattar numera även ett fyrstjärnigt hotell i Göteborg med helägd fastighet, ett trestjärnigt hotell i Malmö med hyrd fastighet och arenarestauranger inklusive konferensanläggningar på Ullevi, Åbytravet och Guld-fågeln arena, Kalmar FF:s nya hemmaarena från i år.

Som man kan förvänta sig i hotell- och restaurangbranschen är vinstmarginalen tunn och den organiska tillväxten svag. Men till Rastas försvar kan man konstatera att verksamheten varit stabil under senare år, även under finanskrisen 2008–2009 kunde Rasta visa svarta siffror på nedersta raden.

Trots breddningen av koncernen står vägkrogarna fortfarande för mer än 75 procent av intäkterna. Här är yrkestrafik och bussturism de främsta intäktskällorna, privatbilister kommer först på tredjeplats.

Eftersom yrkestrafiken varierar med konjunkturen kommer den väntade konjunktursvackan att slå mot Rasta, det gäller förmodligen i ännu högre grad efter expansionen till storstadshotell med hög andel affärsresenärer.

Men bilden är inte entydig. Kronan har försvagats mot euron i år – men inte alls på det extrema sätt som skedde under finanskrisen – och en svag krona gynnar bussturismen från grannländerna samtidigt som svenskar i högre grad stannar och turistar hemmavid.

Allt talar för att restaurangmomsen sänks vid årsskiftet, Rasta har lovat att vidarebefordra sänkningen till kunderna och det kan förstås leda till ökad kundtillströmning. Vargavintrar är inte bra, då minskar resandet medan elpriset och kostnaderna för snöröjning stiger.

Alla dessa faktorer är inte lätta att väga mot varandra, men vi gissar att de negativa effekterna av en alltmer uppenbar konjunkturförsvagning väger klart tyngst. Det blir antagligen tufft för Rasta att försvara sina marginaler under nästa år.

Samtidigt har aktien haft en relativt stabil utveckling i år och handlas till ungefär samma kurser som vid årsskiftet medan det närmaste jämförelse-objektet, hotelloperatören Rezidor, slaktats brutalt. Rastas aktie är dock illikvid och handlas på en smålista vilket kan göra att det tar längre tid för annalkande orosmoln att sätta avtryck i aktiekursen.

Rasta framstår inte heller som något småspararvänligt alternativ. Aktien är i skriande behov av en omvänd split. En kurs kring 30 öre skapar automatiskt en stor skillnad mellan köp- och säljkurs, vilket missgynnar alla som vill in eller ut ur aktien. 

För den som gillar Rastas restauranger, motell och hotell är aktieägarrabatten en förmildrande omständighet, den som äger minst 20 000 aktier, det vill säga aktier för cirka 6 000 kronor, kan ansöka om ett aktieägarkort som ger 10 procents rabatt hos Rasta. Men det är knappast något att grunda ett aktieköp på.

I konjunkturförsvagningens spår tror vi att Rastas vinst sjunker nästa år och att vinstmultipeln kryper upp över 15. Det är ingen attraktiv värdering för ett bolag som i bästa fall kan erbjuda stabilitet och en viss förvärvad tillväxt men som saknar direktavkastning, en likvid aktie eller någon organisk tillväxt att tala om.

Uttryckt på ett annat sätt, man får utnyttja aktieägarkortet så att det glöder om ett köp ska vara intressant.

Rapport
Miljardförlust för SAS
Börsen
Rekordmånad på OslobörsenSAS-aktien flög högt i Oslo under november
Analys
Carnegie sänker hotellbolaget
PPM
Miljardregn över premiepensionsspararnaNästan 45 miljarder sätts in i helgen
Asien
Blandat på Asiens börser
Börsen
Barclays: S&P 500 spränger 4000-nivån slutet av nästa årDrygt 9 procent över dagens nivå
Foto: AP/TT
Wall Street
Spretigt på Wall Street
Årets Fond
Hjälp oss utse "Läsarnas favorit" i Årets Fond
Börsen
Stängning lätt nedåt
Aktier
SEB: Fem lockande utdelare med potential
Placera
Danske: Föredrar amerikanska aktier framför europeiska
Sektor
Dometic: Naturupplevelser med SUV ökar behovet av kylboxar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
SEB: Avanzas tillväxtstory fortsätter
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Betydlig uppsida i Millicom-aktien
Analyser
Här är onsdagens nya köprekar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Placera
Swedbank höjer aktieövervikten ytterligare”Vi tar täten i klungan”
Bostad
SBAB: Säsongsnormal inbromsning på bomarknaden
Rapport
Clas Ohlsons vinst lägre än väntatTotala försäljningen föll i november
Foto: istockphoto
Handelskriget
Biden sänker inte omedelbart USA:s Kinatullar
Gästkrönika
Lundkvist: Därför står börsen betydligt högre om ett årMen vägen dit blir inte spikrak
Foto: istockphoto
Placera
Pimco: Välj rätt sektor om du vill investera i KinaNya femårsplanen avslöjar Kinas satsningar till 2035
Pandemin
Ingves: Kan göra bra mycket mer om det behövs
Analys
ABG: Inte troligt att Fabege återgår till historisk tillväxt
Pandemin
Analys: Vaccinnyheter börjar innebära uppåtriskerRestriktioner kan hävas snabbare
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Paretos portfölj