SÄLJTIPS: Svårt att ratta rätt

Publicerad 2011-10-12 13:52

Vi vet alla hur visan går i en genomsnittlig familjebil på långresa. Barn A vill stanna på hamburgerkedjan, vuxen B kan för sitt liv inte äta en hamburgare till, vuxen C är inte särskilt hungrig alls och lilla barnet D vill ha glass!

I bästa fall slutar det med en lösning som gör alla halvnöjda, kanske ett stopp på någon av Rastagruppens tjugo vägkrogar vid motorvägar i Syd- och Mellansverige.

First North-noterade Rasta är dock mer än bara vägkrogarna, ofta inkluderande motell, bensinmack och närbutik.

På senare år har koncernen expanderat och omfattar numera även ett fyrstjärnigt hotell i Göteborg med helägd fastighet, ett trestjärnigt hotell i Malmö med hyrd fastighet och arenarestauranger inklusive konferensanläggningar på Ullevi, Åbytravet och Guld-fågeln arena, Kalmar FF:s nya hemmaarena från i år.

Som man kan förvänta sig i hotell- och restaurangbranschen är vinstmarginalen tunn och den organiska tillväxten svag. Men till Rastas försvar kan man konstatera att verksamheten varit stabil under senare år, även under finanskrisen 2008–2009 kunde Rasta visa svarta siffror på nedersta raden.

Trots breddningen av koncernen står vägkrogarna fortfarande för mer än 75 procent av intäkterna. Här är yrkestrafik och bussturism de främsta intäktskällorna, privatbilister kommer först på tredjeplats.

Eftersom yrkestrafiken varierar med konjunkturen kommer den väntade konjunktursvackan att slå mot Rasta, det gäller förmodligen i ännu högre grad efter expansionen till storstadshotell med hög andel affärsresenärer.

Men bilden är inte entydig. Kronan har försvagats mot euron i år – men inte alls på det extrema sätt som skedde under finanskrisen – och en svag krona gynnar bussturismen från grannländerna samtidigt som svenskar i högre grad stannar och turistar hemmavid.

Allt talar för att restaurangmomsen sänks vid årsskiftet, Rasta har lovat att vidarebefordra sänkningen till kunderna och det kan förstås leda till ökad kundtillströmning. Vargavintrar är inte bra, då minskar resandet medan elpriset och kostnaderna för snöröjning stiger.

Alla dessa faktorer är inte lätta att väga mot varandra, men vi gissar att de negativa effekterna av en alltmer uppenbar konjunkturförsvagning väger klart tyngst. Det blir antagligen tufft för Rasta att försvara sina marginaler under nästa år.

Samtidigt har aktien haft en relativt stabil utveckling i år och handlas till ungefär samma kurser som vid årsskiftet medan det närmaste jämförelse-objektet, hotelloperatören Rezidor, slaktats brutalt. Rastas aktie är dock illikvid och handlas på en smålista vilket kan göra att det tar längre tid för annalkande orosmoln att sätta avtryck i aktiekursen.

Rasta framstår inte heller som något småspararvänligt alternativ. Aktien är i skriande behov av en omvänd split. En kurs kring 30 öre skapar automatiskt en stor skillnad mellan köp- och säljkurs, vilket missgynnar alla som vill in eller ut ur aktien. 

För den som gillar Rastas restauranger, motell och hotell är aktieägarrabatten en förmildrande omständighet, den som äger minst 20 000 aktier, det vill säga aktier för cirka 6 000 kronor, kan ansöka om ett aktieägarkort som ger 10 procents rabatt hos Rasta. Men det är knappast något att grunda ett aktieköp på.

I konjunkturförsvagningens spår tror vi att Rastas vinst sjunker nästa år och att vinstmultipeln kryper upp över 15. Det är ingen attraktiv värdering för ett bolag som i bästa fall kan erbjuda stabilitet och en viss förvärvad tillväxt men som saknar direktavkastning, en likvid aktie eller någon organisk tillväxt att tala om.

Uttryckt på ett annat sätt, man får utnyttja aktieägarkortet så att det glöder om ett köp ska vara intressant.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent