Skuldkrismöte skjuts upp

Publicerad 2011-10-10 16:17

EU-toppmötet som skulle ha inletts den 17 oktober flyttas till söndagen den 23 oktober. Flytten bekräftas av EU:s ordförande. Syftet är att ge regeringarna mer tid att ta fram en sammanhållen strategi för skuldkrisen.

EU-toppmötet som skulle ha inletts den 17 oktober, med hanteringen av skuldkrisen som huvudämne, flyttas till söndagen den 23 oktober. Det bekräftade EU:s ordförande Herman Van Rompuy på eftermiddagen.

Syftet är att ge mer tid för regeringarna att ta fram en sammanhållen strategi för att hantera skuldkrisen i eurozonen, som enligt Van Rompuy består av en rad sammankopplade frågor.

Van Rompuy tillägger att han bett EU:s finansministrar att förbereda toppmötet med ett eget möte.

Mötesförflyttningarna kommer sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter ett möte i Berlin i söndags utlovat nya åtgärder för att stabilisera eurozonen, inklusive kapitalisering av banker, till slutet av oktober.

Siktet är nu inställt på att fatta beslut i frågorna på G 20-ländernas toppmöte i Cannes i början av november, som föregås av två dagars möten i Paris mellan G 20-ländernas finansministrar på fredag och lördag denna vecka.

Enligt ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Carl B Hamilton (FP), kan beslutet att skjuta upp mötet tolkas positivt.

– Man kan ha insett att det inte går att ha ett toppmöte till utan ett batteri av åtgärder som faktiskt kan lösa de här problemen.

– Det har vuxit fram en större realism de senaste dagarna. Det räcker inte längre med avsiktsförklaringar och deklarationer. Nu krävs det handfasta åtgärder, tillägger han.

Enligt Hamilton att det är tydligt att Grekland inte längre kan hantera sitt skuldberg utan nedskrivningar, vilket kräver att så kallade ”skyddsvallar” och ”brandväggar” mot spridning av krisen till andra länder och till Europas banksektor byggs upp.

– Man måste nu gå från ord till handling.

Beskedet kommer samtidigt som Greklands finansminister Evangelos Venizelos i Aten berättar att trojkans inspektörer på tisdag väntas färdigställa sin senaste rapport om Greklands krispolitik, vilket krävs för att Grekland ska få sin sjätte utbetalning ur stödpaketet från 2010.

– Efter en lång serie samtal och möten med representanter från trojkan har vi slutit cirkeln för våra planerade möten. Inspektörerna väntas presentera slutsatserna i morgon, säger Venizelos, rapporterar Reuters.

Han tillägger att han räknar med att besluten från krismötet den 21 juli om ett andra stödpaket till Grekland kommer att kompletteras, bland annat med att en större del av Greklands skuldbörda täcks upp av eftergifter från banker och försäkringsbolag i form av lägre räntor och förlängda löptider på lånen.

Nödlånen till Grekland har hållits inne sedan början av september, då Greklands krispolitik inte svarat upp mot villkoren i stödpaketet från 2010.

– Vi arbetar med förutsättningen att vi försöker slutföra mötena i dag, säger en källa med insyn i samtalen till Reuters.

När förhandlingarna är slutförda väntas trojkan göra ett uttalande om hur lämpligt det är att ge Grekland mer nödlån, vilket ska ligga till grund för euroländernas och IMF:s beslut om utbetalning.

På förra veckans möte i Luxemburg mellan eurozonens finansministrar gjorde Venizelos klart att Grekland har tillräckligt i kassan för att klara löner, pensioner och andra löpande kostnader till mitten av november.

Greklands centralbank har aktiverat en räddningsfond för att hjälpa Proton Bank, en mindre bank som utreds för misstänkta brott mot landets lagar om penningtvätt.

Enligt ett uttalande från centralbanken har en ”bra bank” skapats, till vilken de friska tillgångarna i Proton Bank har överförts. Den bra banken har finansierats av en nybildad fond för finansiell stabilitet.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar