Skuldkrismöte skjuts upp

Publicerad 2011-10-10 16:17

EU-toppmötet som skulle ha inletts den 17 oktober flyttas till söndagen den 23 oktober. Flytten bekräftas av EU:s ordförande. Syftet är att ge regeringarna mer tid att ta fram en sammanhållen strategi för skuldkrisen.

EU-toppmötet som skulle ha inletts den 17 oktober, med hanteringen av skuldkrisen som huvudämne, flyttas till söndagen den 23 oktober. Det bekräftade EU:s ordförande Herman Van Rompuy på eftermiddagen.

Syftet är att ge mer tid för regeringarna att ta fram en sammanhållen strategi för att hantera skuldkrisen i eurozonen, som enligt Van Rompuy består av en rad sammankopplade frågor.

Van Rompuy tillägger att han bett EU:s finansministrar att förbereda toppmötet med ett eget möte.

Mötesförflyttningarna kommer sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy efter ett möte i Berlin i söndags utlovat nya åtgärder för att stabilisera eurozonen, inklusive kapitalisering av banker, till slutet av oktober.

Siktet är nu inställt på att fatta beslut i frågorna på G 20-ländernas toppmöte i Cannes i början av november, som föregås av två dagars möten i Paris mellan G 20-ländernas finansministrar på fredag och lördag denna vecka.

Enligt ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Carl B Hamilton (FP), kan beslutet att skjuta upp mötet tolkas positivt.

– Man kan ha insett att det inte går att ha ett toppmöte till utan ett batteri av åtgärder som faktiskt kan lösa de här problemen.

– Det har vuxit fram en större realism de senaste dagarna. Det räcker inte längre med avsiktsförklaringar och deklarationer. Nu krävs det handfasta åtgärder, tillägger han.

Enligt Hamilton att det är tydligt att Grekland inte längre kan hantera sitt skuldberg utan nedskrivningar, vilket kräver att så kallade ”skyddsvallar” och ”brandväggar” mot spridning av krisen till andra länder och till Europas banksektor byggs upp.

– Man måste nu gå från ord till handling.

Beskedet kommer samtidigt som Greklands finansminister Evangelos Venizelos i Aten berättar att trojkans inspektörer på tisdag väntas färdigställa sin senaste rapport om Greklands krispolitik, vilket krävs för att Grekland ska få sin sjätte utbetalning ur stödpaketet från 2010.

– Efter en lång serie samtal och möten med representanter från trojkan har vi slutit cirkeln för våra planerade möten. Inspektörerna väntas presentera slutsatserna i morgon, säger Venizelos, rapporterar Reuters.

Han tillägger att han räknar med att besluten från krismötet den 21 juli om ett andra stödpaket till Grekland kommer att kompletteras, bland annat med att en större del av Greklands skuldbörda täcks upp av eftergifter från banker och försäkringsbolag i form av lägre räntor och förlängda löptider på lånen.

Nödlånen till Grekland har hållits inne sedan början av september, då Greklands krispolitik inte svarat upp mot villkoren i stödpaketet från 2010.

– Vi arbetar med förutsättningen att vi försöker slutföra mötena i dag, säger en källa med insyn i samtalen till Reuters.

När förhandlingarna är slutförda väntas trojkan göra ett uttalande om hur lämpligt det är att ge Grekland mer nödlån, vilket ska ligga till grund för euroländernas och IMF:s beslut om utbetalning.

På förra veckans möte i Luxemburg mellan eurozonens finansministrar gjorde Venizelos klart att Grekland har tillräckligt i kassan för att klara löner, pensioner och andra löpande kostnader till mitten av november.

Greklands centralbank har aktiverat en räddningsfond för att hjälpa Proton Bank, en mindre bank som utreds för misstänkta brott mot landets lagar om penningtvätt.

Enligt ett uttalande från centralbanken har en ”bra bank” skapats, till vilken de friska tillgångarna i Proton Bank har överförts. Den bra banken har finansierats av en nybildad fond för finansiell stabilitet.

Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Börsen
Tillväxtaktier förlorare på fredagsbörsen
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: 2020 CQ-Roll Call, Inc.
Fed
Powell: Inflationen inte tillräcklig för räntehöjning
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsökning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka