Positiv inledning på börsveckan

Publicerad 2011-10-10 15:24

Terminerna för de stora amerikanska aktieindexen pekade uppåt inför börsöppning i New York på måndagen. Med stigande börser i Europa efter tysk-franska försäkringar om krafttag för att få ordning på euroområdets finanser, och den föregående veckans jobbsiffror i bagaget, tycktes de amerikanska investerarna ha vaknat på rätt sida för en positiv inledning på veckan.

Omkring klockan 14.50 var decemberterminen för Dow Jones upp 1,1 procent, och terminen för S&P 500 steg 1,2 procent. Nasdaq Composite-terminen var 1,3 procent högre.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron och stärktes mot den japanska yenen. På räntemarknaden steg de amerikanska obligationsräntorna.

Europabörserna handlades på plus under måndagen, stärkta av de budskap om en snar handlingsplan för att bota den vacklande finansiella situationen inom euroområdet som de tyska och franska ledarna Angela Merkel och Nicolas Sarkozy förmedlade under söndagen.

Fredagens starka amerikanska sysselsättningsrapport, som föregåtts av annan statistik som var bättre än väntat, dröjde sig också kvar i medvetandet hos investerarna.

Måndagsbörsen blir den sista innan den amerikanska rapportperioden för tredje kvartalet drar igång. Innevarande vecka innehåller förvisso endast tre rapporter, från Alcoa, JP Morgan och Google, men börsbolagens utsikter och vittnesmål om sina marknader kan från denna vecka väntas bli en av de viktigare konjunkturmätarna för investerarna de närmaste veckorna.

”Vi fokuserar på amerikanska aktier för närvarande, och håller oss från de europeiska börserna som är alltför volatila. Federal Reserve har en ackomoderande hållning och vi är på väg in i ett valår, som vanligtvis gör att politikerna blir mer aktiva för att få fart på ekonomin”, sade Tim Hartzell, investeringschef på Sequent Asset Management, till Bloomberg News.

Bland aktier som stack ut i förhandeln i New York fanns bankerna. Bank of America var upp 3,4 procent, Citigroup steg 3,1 procent och Goldman Sachs avancerade 2,0 procent.

AT&T registrerade 200.000 förbeställningar av den nya versionen av Iphone, Iphone 4S, under 12 timmar. AT&T:s aktie steg 1,3 procent i förhandeln.

Apple, som tillverkar Iphone, steg 1,8 procent efter rapporter om att drygt 1 miljon exemplar av den nya Iphone 4S förbeställts under det första dygnet.

Måndagen har ingen statistik från USA på agendan. På grund av helgdagen Columbus Day håller räntemarknaden stängt, medan aktiemarknaden håller öppet som vanligt.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler